Teelt

Groen Kennisnet presenteert Kennisbank over quarantaine-organismen

Door open grensverkeer van plantmateriaal en gewassen binnen de EU neemt de kans toe dat nieuwe ziekten en plagen Nederland binnenkomen en zich hier vestigen. Denk aan Xylella…

Opkweek preiplanten naar binnen door nat voorjaar

De opkweek van de preiplanten voor het komend seizoen verloopt behoorlijk moeilijk. Door de koude en natte weersomstandigheden van maart, april en begin mei is er later…

West-Vlaanderen meest actief in insectenteelt

In België zijn er 15 onderzoeks- en kennisinstellingen die actief zijn rond insectenonderzoek en die samen sinds 2015 al 58 onderzoeksprojecten op de teller hebben staan.…

Platform voor opgeloste zuurstof geïntroduceerd

BioTherm heeft het DOS-X Dissolved Oxygen Platform geïntroduceerd dat speciaal is ontworpen voor tuinbouw. Het BioTherm Dissolved Oxygen System (DOS) is een infusietechnologie van gas naar vloeistof die het niveau van opgeloste zuurstof (DO) in irrigatiewater verhoogt. DOS-X-pakketten zijn beschikbaar…

Ctgb laat twee nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten tot de toelating van de nieuwe middelen Valcure en Vexamitron. Valcure wordt…

Zijn Belgische tomaten duurzamer dan Spaanse?

Duurzaamheid bij tomaten is geen zwart-witverhaal. Om te weten of Belgische tomaten duurzamer zijn dan tomaten geïmporteerd uit warme landen, moet gekeken worden na het…

Warme seizoensgewassen kunnen in moeilijke Indiase winters worden geteeld

Het Trans-Himalayagebied, dat bekend staat om het vijandige klimaat met temperaturen die dalen tot -45°C, staat al lange tijd voor de uitdaging om de inwoners van vers voedsel te voorzien. Het gebied ligt aan de internationale grenzen van China en Pakistan en is van strategisch belang, waardoor er veel…

USDA

Amerikaanse slateelt verschuift regionaal naarmate de seizoenen vorderen

In 2022 was sla goed voor bijna een vijfde van de 21,8 miljard dollar die Amerikaanse telers ontvingen aan contante inkomsten uit de verkoop van groenten en meloenen. De totale verkoop van Romaine sla bedroeg 1,54 miljard dollar, die van ijsbergsla 1,33 miljard dollar en die van bladsla 1,25 miljard…

BLE

Duits areaal groenteteelt -4% in 2022

In Duitsland werden in 2022 op ongeveer 126.000 hectare groenten geteeld. Dit is een daling van ongeveer vier procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit het rapport van de "Nationale dialoog over voedselsystemen". Asperges, uien, sla en wortelen groeiden op meer dan de helft van het…

Groeitbont voorkomen in slateelt? Hierop letten

Groeibont of ook wel zomerglazigheid in de teelt van grondgebonden kassla wordt meestal veroorzaakt door oude glazigheid. Daarop wijzen de teeltspecialisten van Rijk Zwaan. Het fenomeen is te wijten aan eerdere groeistoornissen of niet optimale teelttechnische omstandigheden. Zwakkere cellen zijn bij een…

Nanobubbles toegepast in slateelt op water

Het Belgische onderzoeksinstituut Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW) heeft een proef uitgevoerd op twee slarassen, Fairly (Enza) en Alyssa (Rijk Zwaan), geteeld op water. Ze vergeleken drie opgeloste zuurstofconcentraties (DO) van 6,13 en 16 ppm. De verhoogde zuurstofconcentraties van 13 en 15 ppm…

Drastische energiereductie blijkt haalbaar in komkommerteelt

De energie-inzet in een winterteelt hogedraad komkommer kan fors omlaag. Dat is de belangrijkste conclusie uit het eindrapport van het project "Komkommerteelt jaarrond in…

Tegelijkertijd gewassen telen en energie opwekken met zonnepanelen?

Stel je eens voor dat je groenten teelt in je achtertuin onder een zonnepaneel en ze vervolgens in je groentesapje verwerkt in een blender die werkt op energie, die door hetzelfde zonnepaneel is opgewekt. De University of Alberta is een nieuw project begonnen waarin ze juist dat een realiteit willen…

eerste oogst aanstaande

Teler Roel vlogt in de meloenenkas

De zomer lijkt definitief aangebroken en met de lange dagen en veel zon doet de Piccolino het goed. Het is een watermeloen die groeit in de kas van Roel de Bakker in…

Juan Cruz Sánchez Cabezas van Grupo Newen (Spanje)

"Het getuigt van verantwoordelijkheidszin ToBRFV te melden"

Het aanbod in het tomatensegment heeft de afgelopen jaren een onmiskenbare evolutie doorgemaakt. Er heeft een uitgebreide rassenontwikkeling plaatsgevonden, gericht op tomaten…

Rondgaan ToBRFV wereldwijd voedde verlenging Q-status EU

Tussen 15 februari en 16 maart 2023 kwamen er vanuit meerdere landen wereldwijd weer met ToBRFV-besmette producten naar de Europese Unie. Uit een verslag van het Standing…

Start proef met rijstteelt op veengrond

Is polderrijst een haalbaar circulair alternatief voor koeien op veengrond? Deze week is een proefexperiment van start gegaan. Op 22 mei plantten onderzoekers van Universiteit Leiden en Wageningen University & Research (WUR) zo'n 3.000 rijstplanten op het Polderlab bij Leiden. De onderzoekers willen…

Aubergines doen het goed onder low_ε glas

Het ideale kasdek combineert een zeer hoge lichtdoorlaat met een zeer hoge isolatiewaarde zodat energieverliezen worden geminimaliseerd en een weg wordt vrijgemaakt naar een…

Natte zomer geeft problemen in Zuid-Afrikaanse tomatenteelt

De meeste Zuid-Afrikaanse tomaten komen uit Limpopo, gevolgd door de Onderberg in Mpumalanga. Sommige tomatentelers aan de westkust zijn nog aan het oogsten, terwijl telers…

Nature Choice vanuit Almería

"Grootste komkommeroogst van de afgelopen jaren"

"Over het algemeen is het komkommerseizoen de voorbije winter positief geweest", zegt Antonio Escobar, manager van Nature Choice uit de Spaanse provincie Almería. "We zijn…

Hilde Jansen, Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight:

"We zitten nu pas een paar dagen op de krenttrap"

Bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight is het weer volop krenttijd. "We zitten er middenin. Op dit moment zijn we de Blauwe en Witte Frankenthalers aan het krenten", vertelt Hilde Jansen namens de BD-druivenkwekerij in Den Hoorn. "Wij telen echter nog diverse andere soorten Westlandse druiven en hebben dus…

Nieuw GLB houdt rekening met virusdruk

Vanaf 1 januari 2023 is het nieuwe GLB van start gegaan. Het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid is op hoofdlijnen op drie punten anders dan het oude GLB. In de…

Fluence en Innexo zetten samenwerking onderzoek cannabis voort

Fluence kondigt een verlenging aan van zijn onderzoekspartnerschap met de Nederlandse organisatie Innexo BV (Innexo), een gespecialiseerde agrarische…

Sclerotiënrot geconstateerd in de biologische teelt van vruchtgewassen

De temperaturen stijgen en dat heeft onmiskenbaar een invloed op de ziekten en plagen in de teelten. Bladluizen bijvoorbeeld, steken nu in steeds meer teelten de kop op. In de grondgebonden teelten kan het gevaar ook komen van ziekteverwekkers die in de bodem aanwezig zijn. De combinatie van warmte en…

Aardbeienteelt in kassen, onderzoek naar substraat in North Carolina

De meeste aardbeien in het oosten van de VS worden geteeld in de vollegrond. In North Carolina is onderzoek met teelt in substraat onderzocht. Teler Austin Wrenn is bij het onderzoek betrokken. Hij wil de kasaardbeienteelt in het zuidoosten nieuw leven inblazen.  Teler en pas afgestudeerd MHS'er Austin Wrenn bespreekt…

Droogte overvalt Tunesische tomatentelers

Vier opeenvolgende jaren van droogte hebben Tunesische telers overvallen en hen gedwongen een aantal teelten op te geven ten gunste van andere, mede ingegeven door overheidsmaatregelen in die richting. Selmi Mohameddhia, landbouwkundige in Tunesië, geeft commentaar op de situatie. Selmi legt uit: "Het…

Update hygiëneprotocol Fusarium in sla, menginfecties duiken op

Fusarium blijft slatelers parten spelen. Op dit moment hebben meer dan 95% van de slagrondteeltbedrijven in Vlaanderen te kampen met de Fusarium-problematiek, stelt het…

NVWA na enquête: "Verspreiding Meloidogybe enterolobii lijkt beperkt"

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft in samenwerking met Naktuinbouw de afgelopen maanden een survey uitgevoerd om de aanwezigheid van Meloidogyne enterolobii op Nederlandse bedrijven in kaart te brengen. Aanleiding voor de survey zijn de vier vondsten eerder dit jaar van de nematode in…

Opleving tomatenprijs in april, Nederland ziet prijs iets harder dalen

De tomatenprijs in de EU klom in april na een harde daling weer iets op. Een prijsbeweging tegen de trend in, want normaal daalt de prijs in april alleen maar verder.…

Dreamstime.com

Coffeeshophouder bouwt kas voor cannabisteelt in Bemmel

Op twee hectare grond in Bemmel bij Nijmegen worden op dit moment kassen voor cannabis gebouwd. Met de kassen gaat Paul Wilhelm deelnemen aan het Experiment gesloten…

“Het is de eerste plaag die straks weer opkomt als het weerbeeld omslaat”

Spintgevaar niet geweken door matig voorjaar

Tholen – Een matig voorjaar tot nu toe heeft de opmars van spint in de kas vertraagd. Waar telers de afgelopen jaren soms al eind februari vol ‘in de spint’ zaten, is dat nu nog niet zo. Maar, het kan snel gaan. Daarvoor waarschuwt Eric Kerklaan van HortiPro. “Zodra de RV buiten zakt door hoge, droge…

Herstel areaal tomatenteelt in Andalusië

Het Spaanse ministerie van Landbouw heeft onlangs een eerste analyse van het kasgroenteseizoen 2022/23 gedeeld. De cijfers zijn nog voorlopig, maar tonen al enkele…

Gewasregistratie in datagedreven komkommerteelt: Wanneer is plant in balans?

Waarom is gewasregistratie belangrijk? En hoe werkt het? Daarover vertellen komkommerspecialisten Marijn Stolze en Kees van Vliet vanuit de kas in 's-Gravenzande waar een nieuwe proef met datagedreven komkommerteelt loopt. Marijn en Kees vertellen dat je met gewasregistratie een gewas objectief kan…

400% prijsverhoging en 90% teeltverlies Dreamstime

Tuta absoluta verwoest tomatenoogst in Nigeria

De Nigeriaanse tomatentelers bevinden zich momenteel in moeilijk vaarwater nu de tomatenoogst in het hele land wordt geteisterd door een Tuta absoluta-plaag. De nationale…

Jan Olsthoorn senior is het vak nog niet verleerd

Jan Olsthoorn senior is het vak nog niet verleerd. Officieel is hij al wat jaartjes met pensioen, maar... Zittend op een shovel, 'als verlengstuk van hem', hielp hij vrijdag bij een teeltwissel in Aalsmeer. 

Kassimulator voor tuinbouwonderwijs

De ontwikkeling van moderne digitale hulpmiddelen heeft de manier waarop we lesgeven en leren veranderd. In het tijdperk van digitalisering wordt het benutten van technologie steeds belangrijker om de productiviteit te optimaliseren en de impact op het milieu te minimaliseren. Een voorbeeld van zo'n…

Nog volop tomatenoogst in Almería, terwijl ook rooien is gestart

Volgens het rapport van de gewestelijke Andalusische overheid over de staat van de kasgewassen in de eerste week van mei werden in een deel van de kassen in het westen van de…

overschakeling van kas en Spaans naar open teelt

Vertraagde Duitse slateelt met lichtere kroppen

De overgang van de Spaanse naar de Duitse slateelt verliep dit jaar niet voor alle slasoorten even soepel. Dat constateert AMI. Op dit moment vertraagt het weer de Duitse…

Gebruik Floramite 240 SC na Ctgb-besluit flink beperkt

In april 2023 heeft het Ctgb het besluit genomen tot beperking van het etiket van Floramite 240 SC. De wijziging betreft het intrekken van alle toepassingen op eetbare…

Geleid bezoek tomaat op 13 juni 2023

Op 13 juni organiseert het Proefstation voor de Groenteteelt een een geleid bezoek tomaat. Deelnemen kan zowel fysiek als digitaal. Inschrijven is gratis en enkel voor leden…

Helft minder arbeid als tomaat ondersteboven groeit?

In de kassen van Vertify in het World Horti Center in Naaldwijk is een heel bijzondere proef bezig. In opdracht van BiomicAgritech telen ze namelijk de tomaten van boven naar beneden in plaats van de gebruikelijke manier, andersom. Hoe dat in z’n werk gaat, met optillen, oogsten en omdraaien, laat…

De doordragerproeven van Delphy in beeld

"Verse planten in nieuw teeltconcept hebben nooit een koelcel gezien"

Tholen - Delphy doet al jaren proeven met doordragers – een onderbelicht gewas in Nederland, waar aardbeientelers vooral met junidragers werken. Toch is er nog een wereld te winnen in doordragers. In de aanloop naar het ISFC Field Event vertelt Vera Theelen van Delphy over de stand van zaken in de…

Gele blokpaprika E20B.0480 krijgt de naam Levente

Het nieuwe gele blok paprikaras van Enza Zaden is in het afgelopen jaar bij verschillende telers geïntroduceerd. Er staat er inmiddels ruim 100 hectare en daarmee is het volgens het veredelingsbedrijf 'het grootste gele ras in Nederland en België.' Als opvolging van een eerdere telersdag in Harmelen, was…

"Aardbeien in de vollegrond gedijen goed op Vidi Funda"

De bodemverbeteraar van Koppert, Vidi Funda, voegt meer dan 25% toe aan de opbrengst van in de grond geteelde aardbeien. Uit onafhankelijke proeven in België en Nederland blijkt dat 's lands favoriete zachtfruit goed gedijt wanneer deze biologische bodemverbeteraar aan de bodem wordt toegevoegd. Volgens…

Tips voor veilige gewasbescherming in België

De Europese, federale en Vlaamse wetgeving stelt steeds strengere eisen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om te voorkomen dat ze in het milieu terecht komen.…

Resultaten enquête Aardbei 2023 bekend

In februari- maart heeft Glastuinbouw Nederland onder aardbeientelers een enquête uitgezet. Het is belangrijk om te weten wat de glastuinbouwer als ondernemer belangrijk en…

Resultaten enquête Houtig Kleinfruit onder glas 2023 bekend

In februari-maart heeft Glastuinbouw Nederland onder de houtig kleinfruittelers onder glas een enquête uitgezet. Het is belangrijk om te weten wat de tuinbouwondernemers…

Tomaat telen met verhoogd Natrium: grenswaarde kan omhoog

Natrium (Na) ophoping kan een reden zijn waarom telers drainwater willen lozen. Er bestaat een spuinorm van 8 mmol/l, maar die dateert uit de beginjaren van recirculeren,…

Installatie zonnepanelen boven frambozenplanten gestart

Op maandag 1 mei 2023 zijn de eerste palen in Sint-Oedenrode de grond ingedraaid voor een acht hectare Agri PV project. Onder de panelen komen frambozen. Het Agri PV project is een eerste grote samenwerking tussen Green Meteor en GroenLeven, meldt Green Meteor.  De palen worden de grond ingedraaid.Het tuinbouwbedrijf…

ToBRFV houdt zeker tot eind 2024 status van quarantaine-organisme

De noodmaatregelen in de Europese Unie (EU) tegen verdere verspreiding van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) worden tot december 2024 verlengd. Dat heeft het…

Start nieuw teeltseizoen 2023 bij De Hollandse Watermeloen

Het voorjaar is definitief doorgebroken, de zon geeft weer warmte en dus is het tijd voor het planten en nieuwe teelt van de Hollandse Watermeloenen en Piccolino bij De…

Eindsymposium op 10 mei: Kas als energiebron - Hogedraad komkommer

Het energieverbruik in de land- en tuinbouwsector in Nederland is een actueel onderwerp. Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar energieneutraal telen binnen de sector door…

Wie durft teelt verse zwarte peper in Nederlandse kas aan?

Peper is één van de meest gebruikte specerijen ter wereld, zeker in de gedroogde vorm. De peperplant wordt vooral geteeld in landen met een tropisch klimaat, zoals Indonesië, Maleisië, Brazilië, Vietnam en Cambodja. Maar uit een verkennend onderzoek door de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van…

Door goede prijzen nog steeds paprikateelt in Almería

Volgens het rapport van de gewestelijke Andalusische overheid over de staat van de kasgewassen in week 16 werd in het westen van de provincie Almería de paprikateelt zo lang…

Onderzoek samen met tuinders in Westland:

"Biodiversiteit verhogen zonder schade in de kas"

'Wij merken dat overheden in Zuid-Holland ook naar de glastuinbouw kijken om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de biodiversiteit', zegt Hans van Geest,…

Nick Paptheodorou - Kapiris Bros, Zuid-Australië

"Extreme weersomstandigheden zorgen voor uitdagingen in paprika- en tomatenteelt"

In Two Wells, Zuid-Australië, vindt het huidige teeltseizoen voor tros- en Roma-tomaten plaats bij Kapiris Bros. Dit seizoen loopt normaal gesproken van oktober tot en met mei, maar dit jaar zullen ze waarschijnlijk tot juni oogsten. "In Two Wells hebben we onlangs onze teeltstrategie aangepast aan de…

Noord-Afrika AGF-exporteur verhuist deel teelt naar Montenegro

De Marokkaans-Tunesische groep RioFresh heeft via een verklaring van haar CEO Fatma Zramdini de ontwikkeling aangekondigd van een nieuwe teeltactiviteit in Montenegro. De groep wil de activiteiten in Noord-Afrika versterken en nieuwe kanalen openen om klanten in Europa en de Verenigde Staten te bereiken.…

Gemberteelt bij PCG in tunnel gaat van start

Vanwege de grote belangstelling die getoond wordt in de lokale gemberteelt, zet PCG dit jaar verder in op gember. Dit jaar onderzoekt het PCG het potentieel van dit gewas in de korte keten. De proeven liggen daarom in een onverwarmde, biologische tunnelteelt.  Gember is een (sub)tropisch gewas, dat goed gedijt…

Autonome komkommerteelt: "Voldoende productie en kwaliteit in minder tijd met AI"

Sensoren, data en AI moeten mogelijk maken dat men minder tijd aan de klimaatbeheersing in de kas besteed en dat men toch voldoende productie en kwaliteit haalt. Een belangrijke vraag die daarbij komt kijken is: hoe kan men het beste monitoren welk effect het kasklimaat heeft op het gewas?…

Nigeriaanse tomatentelers lijden grote verliezen door tomatenmineermot

Het door Nederland gefinancierde HortiNigeria heeft samengewerkt met de Nigerian Agribusiness Group (NABG) en belanghebbenden in de tuinbouwsector om een oplossing te vinden…

Meer tomaten dankzij irrigatiewater verrijkt met nanobubbles

Een distributeur van Moleaer’s nanobubble-technologie in Spanje heeft samen met Agrocolor SL de effecten van met nanobubbles verrijkt irrigatiewater onderzocht op kastomaten…

"Enten van aubergines in tunnel is een meerwaarde"

Eind 2022 liep het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT)-project 'Optimalisatie aubergineteelt: rassenkeuze en belang van geënte planten' af. Naar aanleiding van dit project werd op het Proefcentrum voor sierteelt (PCS) een uitgebreide rassenproef aangelegd…

Dreamstime

Aardbeien-update uit Duitsland: kou zit teelt in de weg

De Duitse aardbeienoogst kwam in week 16 in de meeste teeltgebieden langzaam maar zeker op gang, maar met enige vertraging. Veel telers bevestigen dat het koude weer en de…

en is mogelijk wijder verspreid dan gedacht

ToMMV was eerder in Europa

Het Tomato mottle mosaic virus (ToMMV) is mogelijk wijder verspreid dan tot nu toe gedacht, en bekend. Hertesten van zaden uit de databank van het Nederlandse Centrum voor Genetische Bronnen laten…

Minder stikstof kan zorgen voor betere weerbaarheid tegen meeldauw

Een lager stikstofgehalte zorgt in de teelt van gerbera, paprika en komkommer voor een betere weerbaarheid tegen meeldauw. Dat effect wordt echter pas bereikt op een stikstofniveau dat op de grens zit dat het ook een negatief effect heeft op de groei van het gewas. Een lager stikstofgehalte heeft geen…

Opkomst hyperparasieten: "Haal alles uit de kast"

Sluipwespen zijn de belangrijkste bestrijders van bladluis. Helaas kunnen hyperparasieten deze sluipwespen in de weg zitten. Een hyperparasiet legt zijn eitjes in een geparasiteerde luis, hierdoor komt er geen sluipwesp uit, maar een hyperparasiet. Kortom, deze hyperparasiet verstoort de opbouw van…

Bijvoeren roofmijten besproken op Gewasbeschermingsdagen Groenteteelt

Op woensdag 19 april heeft Van Iperen telers en adviseurs rondgeleid langs gewasbeschermingsproeven tijdens de Gewasbeschermings-dagen Groenteteelt. Onder meer een proef met een bijvoerstrategie voor roofmijten is besproken. Hieronder deelt Van Iperen een terugblik.  De 50 telers die zich hadden aangemeld…

"Wacht niet tot de rupsen wat groter worden"

De rupsendruk in de vruchtgroenten begint toe te nemen, met name in paprika laten de eerste rupsjes zich zien en dit is gezien het koude voorjaar toch wel onverwacht, meldt…

Aardbeien komen zon tekort, teler komt in problemen

"Ze zijn er wel, alleen qua aantal minder dan andere jaren. Omdat we in maart maar weinig zon hebben gehad, duurt het allemaal wat langer. Dat doet zeer. Ook omdat je je…

Planten of niet? Droogte doet Spaanse groentetelers twijfelen

Droogte en onzekerheid over de beschikbaarheid van water doen veel Spaanse telers twijfelen of het dit seizoen zin heeft groenten aan te planten. Op zijn minst wordt de…

Manifest ondertekend door diverse bio- en bd-organisaties

"Overheid beschermt mensen en natuur onvoldoende tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen"

Zo luidt de alarmerende constatering van een brede coalitie van organisaties in hun manifest Bestrijdingsmiddelen. De initiatiefnemers zijn milieuorganisatie Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en de FNV. Het manifest is ondertekend door 36 partijen. De organisaties maken zich grote zorgen over de…

Onderzoek naar bestrijden pepertrips

De Trips Parvinius liet zich eind 2019 voor het eerst zien in Nederland. Dit plaaginsect is hardnekkiger dan andere trips en kent geen pauzes in zijn aanwezigheid. Hij is niet gevoelig voor licht en verschuilt zich makkelijk in de oksels van het blad en in de schutblaadjes. Omdat de meeste kassen nooit…

"Zet biologische spintbestrijders in aardbei vroeg in"

Spint is een geduchte vijand in de aardbeienteelt. Roofmijten zoals Amblyseius californicus en Phytoseiulus persimilis zijn volgens Biobest hier de aangewezen bestrijders. De kweekzakjes van Californicus-Breeding-System kunnen kort na het planten worden opgehangen.  Spint tast de bladeren aan en treedt vooral…

State Plant Pathology Institute (DK)

Nieuwe vondst Tomato ringspot virus, vermoedelijk wijder verspreid

Afgelopen maand is een nieuwe vondst gedaan van het Tomato ringspot virus (ToRSV) op 11 Phloxplanten. De NVWA leidt uit de nieuwe vondst af dat het virus wijder verspreid is dan eerst gedacht. De eerste vondst werd in 2018 gedaan. Het virus zou geografisch meer verspreid zijn, maar ook meer waardplanten…

dus grotere watervraag

3.000 ha meer tomatenteelt in Spaanse Extremadura dit jaar

Na de positieve effecten van de ondersteuningsirrigatie van twee weken geleden, kunnen de telers die aangesloten zij bij de Orellana Irrigatiegemeenschap rekenen op nog drie…

Teeltkosten courgette Spanje: 21% stijging in 2 jaar

"Als gevolg van de inflatiecrisis zijn de teeltkosten voortdurend gestegen. Deze situatie heeft een grotere impact op intensieve groenten- en fruitkassen, omdat zij…

"Mariguette-aardbeienopbrengst bereikt volgende week een piek"

Onder de aardbeienrassen die door Earth Market worden verkocht, is de Mariguette een langwerpige aardbei die 7 jaar geleden voor het eerst op de Franse markt werd gebracht. "De Mariguette, gecreëerd door kweker Marionnet Label, is een echt kwaliteitsproduct. De aardbei voldoet aan een aantal strenge…

Twee nieuwe soorten galmuggen tasten tomaat aan

Er zijn twee nieuwe soorten galmuggen vastgesteld die tomaat teisteren in twee verschillende regio's in de wereld: 'Lasioptera tomaticola' teistert tomaat en komkommer…

Vlaams onderzoek analyseert praktijksituaties CABY-virus komkommer

Recent startte de operationele groep CABYV rond de beheersing van Cucurbit Aphid-Borne Yellows Virus in komkommer bij Inagro. Dit virus woedt sinds 2021 in de Vlaamse komkommerserres en veroorzaakt grote schade: planten kleuren geel en vruchtzetting en -ontwikkeling valt helemaal stil. Ook in Nederland…

Teelt en techniek steken koppen bij elkaar op Plant Insights

Tholen - Op laagdrempelige wijze kennismaken met teeltinnovaties, dat is precies wat Sendot beoogt met de zogenaamde Plant Insights-bijeenkomsten, waarvan het gisteren een tweede editie organiseerde bij Ter Laak. Een aantal sprekers uit de hoek van de toeleveranciers met specialisaties op het gebied van…

Gewasbeschermingsdagen Groenteteelt: "Niet tussen de planten lopen, dan kom je wit terug"

Tholen - "Het is lang geleden dat ik het zo heb gezien." Een groepje telers stapte donderdagmiddag een afdeling met een komkommerproef binnen, die vol echte meeldauw zit. De onderzoekers zijn in hun opgezet geslaagd. De geteste gewasbeschermingsmiddelen kunnen goed hun werking laten zien: heel veel of…

Telers gevraagd te stoppen met bladherbicide in bedekte bonenteelt

Op Europees niveau werd besloten om de maximale residulimieten (MRLs) voor de werkzame stof cycloxydim te verlagen. Om overschrijdingen van de nieuwe MRLs te vermijden, werd…

Kiemgetallen om levende plantenziekten te signaleren

De controle op microbiologie in water wordt vaak gedaan op basis van telling van bacteriën en schimmels. De zogenaamde kiemgetallen in kolonie vormen de eenheden per…

bijeenkomst 25 april, Wageningen

Telers en onderzoek samen op zoek naar optimale schermsysteem

Voor het Interreg project ENERGLIK wordt er op 25 april 2023 een eerste technische werkgroep georganiseerd rond schermen in de glastuinbouw. Het doel van deze werkgroep is om…

Bioteler plant opnieuw na vondst clavibacter in tomatenkas

Biologisch teler BioVerbeek heeft de afgelopen dagen opnieuw tomaten geplant. Na het planten in januari van 5 hectare werd 4 weken later clavibacter gevonden. Na verschillende…

in tunnel en koude kas

Meerwaarde geënte planten onderzocht in project biologische komkommerteelt

De teelt van bio komkommers in tunnel vormt voor telers een uitdaging en er heersen nog een aantal praktische vragen. De meest voorkomende vragen gaan over de bestrijding van…

René van Rensen van Fresh Studio vanuit Vietnam:

"Dalat wordt het Almeria van Zuidoost-Azië"

De tuinbouwsector in Vietnam ontwikkelt zich op verschillende manieren, wat wijst op een gestage ontwikkeling. Het Vietnamese bedrijf Fresh Studio bevindt zich op het juiste kruispunt van deze ontwikkelingen. Het bedrijf biedt een combinatie van advies-diensten en internationaal ingekochte tuinbouw-technologieën…

Aardbei uit Huelva onder vuur op social media vanwege nieuwe irrigatiewet

Op social media circuleert een oproep tot een boycot van de aardbei uit Huelva nadat het Andalusische parlement het door de christendemocratische regeringspartij PP en…

Village Farms werkt met Valent O-haak

"Doordat het touw recht hangt, wordt het vastzetten van de tomatenplanten veel sneller gerealiseerd"

De Valent O-Haak van Royal Brinkman wordt al jaren gebruikt door Village Farms in Canada en de Verenigde Staten. In 2016 koos Village Farm voor het eerst voor de O-Haak. De vrije val op de O-Haak is aangepast in een O-vorm en werkt op een speciale manier.  Village Farms heeft twee bedrijven in de staat Texas,…

"Veel Nederlanders willen in de land- en tuinbouwsector werken"

Veel Nederlanders staan open voor werk in de land- en tuinbouw, waarvan een groot deel de voorkeur geeft aan de boomkwekerij. De sector kan als werkgever wel beter in beeld…

Zwitsers gaan ondergronds telen

Dankzij Innosuisse, het Zwitserse agentschap voor innovatiestimulering, kreeg SCAUT de benodigde Innocheque-financiering om een bijzonder concept van ondergrondse tuinbouw op te schalen. SCAUT gaat nu de mogelijkheid onderzoeken om gewassen, zoals sla, op een economische en duurzame manier te telen in ondergrondse grotten. Het…

wel meer aubergine

Minder tomaat en komkommer uit Nederlandse kas in 2022

De bruto-opbrengst van glasgroenten in Nederland is in 2022, vergeleken met een jaar eerder, met 7,9 procent gedaald naar 1,8 miljoen ton. Vooral de bruto-opbrengsten van…

Proef hogedraad komkommerteelt: gemiddeld 4,5 stuks per week, à 360 gram

Bij onderzoekscentrum Botany is eind vorig jaar een nieuw proef gestart met een hogedraad komkommerteelt onder belichting. In de derde aflevering van een videoserie maken de betrokken partijen de balans op. Wat zijn de voorlopige conclusies? En wat kunnen we zeggen over het gebruik van…

Nigeriaanse tomatentelers incasseren oogstverlies van 70% door tomatenmineermot

Tomatentelers in het noorden van Nigeria strijden momenteel tegen de tomatenmineermot. Naar verluidt heeft deze plaag de kosten van tomaten met 450% opgedreven en tot een…

Pilot data-gestuurd telen bij Vereijken: minder onbalans en voorspelbaardere groei

Het Nieuwe Telen (Plant Empowerment) wordt op steeds grotere schaal toegepast. Elke teler kan in principe met beperkte middelen rendement uit Het Nieuwe Telen (HNT) halen en…

Koppeling automatische beeldherkenning en eDNA voor herkennen plagen en bestrijders

Studenten van de HAS Green Academy in 's-Hertogenbosch voeren een onderzoek uit naar innovatieve monitoringstechnieken voor het herkennen van plaaginsecten en biologische bestrijders in de kas. Het project is onderdeel van PPS 'Weet Wat er Leeft' waaraan onder andere Stichting Kennis in je Kas (KijK) en…

Tweede editie Plant Insights op 20 april

Op 20 april 2023 wordt de tweede editie van Plant Insights, het platform waarbij op informele wijze nieuwe kennis wordt overgedragen, georganiseerd. Het is daarnaast een…

Marokkaanse tomatenteler verwacht tekort tot half mei

"Door de weersomstandigheden in verschillende Europese en Afrikaanse landen is er een tekort aan onder meer tomaten," zegt Fatiha Charrat, adjunct-directeur van de Marokkaanse…

"Grote verschillen in ontwikkeling van de prijzen'

Volgens het rapport van de Andalusische overheid over de kasgroenteteelt in week 12, veroorzaakte de toename van het aanbod in Midden-Europa een daling van de prijzen van…

Areaalverschuiving bij de Belgische veilingen

"Virusdruk en energieprijzen drijft teler komend seizoen weg van specialty tomaten"

Tholen - Bij de Belgische veilingen lijkt er meer en meer een areaalverschuiving te ontstaan. Zowel bij Coöperatie Hoogstraten als bij BelOrta kiezen telers door de virusdruk en hoge energieprijzen voor komend seizoen steeds meer voor 'makkelijkere' of minder risicovolle opties, waardoor met name het…

"Hommelbestuiving verbetert opbrengst, kwaliteit en houdbaarheid aardbei"

Bekend is dat het bestuiven van aardbeien met hommels leidt tot een betere opbrengst en kwaliteit, meldt Biobest. Ook blijkt uit onderzoek dat hommelbestuiving een positief effect kan hebben op de houdbaarheid van het fruit.  "Hommels gebruiken een unieke bestuivingsmethode - 'buzz' bestuiving," legt Biobest's…

Ondiepere schaal bespaart substraat, kunstmest en transportkosten

Gemüselust Klingelhöfer uit het Duitse Bielefeld biedt klanten groente- en kruidenplanten voor de hobbysector. Alweer jaren geleden startte de kweker uit een samenwerking met Van Krimpen, een samenwerking die nu door een nieuwe ontwikkeling in een stroomversnelling raakt. Gemüselust produceert de meeste planten…

Ontziltingsinstallatie in Agadir en naar verwachting ook in Dakhla

Tomatenteelt in Marokko blijft groeien

De groei van de land- en tuinbouwsector in Marokko is hand in hand gegaan met het meerjarenplan Maroc Vert, dat in 2020 werd afgerond en de agrarische sector op ongeveer 30%…

26% hogere kosten teelt paprika Almería afgelopen twee seizoenen

"Met de inflatie van het voorbije jaar zijn de teeltkosten voor land- en tuinbouw voortdurend gestegen, en dan vooral voor de kasteelt, want de intensieve teelt van groenten…

Voor het eerst bruinrot in tomaat in Mexico

In februari 2022 is voor het eerst bruinrot, Ralstonia pseudosolanacearum, gevonden in Mexico. De bodembacterie werd aangetroffen in een tomatenteelt in een kas in Culiacan,…

Eerste vondst ToCV in India, ook ToLCNDV en TYLCV duiken op

Het Tomato chlorosis virus (ToCV) is voor het eerst gevonden in India. De vondst is gedaan in een tomatenteelt in Una, in het district Himachal Pradesh tijdens surveys in 2015…

Project naar plantgezondheid via weerbare teeltsystemen kan starten

In de vergadering van eind maart heeft de Programmaraad van Kennis in je Kas groen licht gegeven voor het plantgezondheidsproject 'A million friends: weerbare teeltsystemen'.…

Projecten CO2-afvang uit buitenlucht afgerond met wisselend succes

De CO2 uit de lucht afvangen en daarna gebruiken in de kas, hoe mooi zou dat zijn? De techniek, Direct Air Capture (DAC) zou een optie kunnen zijn voor de glastuinbouw. Het is…

Gewasverbetering door inwonende schimmels onderzocht

Sasirekha Munikumar onderzocht of planten afhankelijk zijn van hun geassocieerde schimmelgemeenschappen voor een brede ecologische amplitude of habitatuitbreiding. Het leidde…

Echt meeldauw herkennen met camera's of geursensoren

De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelt een methode om echte meeldauw met beeldherkenning op te sporen. Echte…

Wat is de beste indicator voor de assimilatiebalans?

Wanneer een gewas onvoldoende assimilaten (dus suikers en zetmeel) beschikbaar heeft, dat heeft dat negatieve effecten op de kwaliteit en productie. Wanneer er te veel…

Verschillende telers op de vingers getikt door handhavers Hoogheemraadschap Delfland

Op woensdag 22 maart hielden handhavers van Hoogheemraadschap Delfland een handhavingsdag in de glastuinbouwgebieden. Bij elf bedrijven was er aanleiding voor onderzoek, in…

L1

35% minder zon in maart voor oranje paprika's

In de aanloop naar Kom in de Kas kwam de lokale omroep L1 het weerbericht opnemen, in de kas bij Bakker Sweet Peppers. In het weerbericht wees weerman Thijs Zeelen erop dat het een sombere maand maart was dit jaar, met 35% minder licht ten opzichte van maart vorig jaar, een superzonnige maand afgelopen…


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.