Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe blottertoets voor zaden van komkommerachtigen

Vanaf 1 juni kan Naktuinbouw de aan- of afwezigheid toetsen van Alternaria cucumerina op zaden van komkommmerachtigen. Deze toets wordt uitgevoerd met de blottermethode.

Blottermethode
De blottermethode is een techniek om groei van de eventuele aanwezigheid van de ziekteverwekker te faciliteren. Dit gebeurt door uitleg van zaden op een filtreerpapier. Door incubatie over een periode, bij een specifieke temperatuur wordt de groei van het pathogeen op de zaden gestimuleerd. Door de specifieke morfologische kenmerken van het pathogeen is identificatie goed mogelijk.

Alternaria cucumerina
Alternaria cucumerina is een schimmel die bladvlekkenziekte in komkommerachtigen veroorzaakt. Van het pathogeen is bekend dat deze wereldwijd aanwezig is en voor problemen in komkommerachtigen zorgt. Hoewel de meeste komkommerachtige rassen momenteel resistent zijn tegen het pathogeen, wordt het pathogeen in Mexico beschouwd als een quarantaine-organisme. Overdraagbaarheid van deze schimmel via zaden is nog niet met zekerheid vastgesteld.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: