PEF-methode een essentiële stap binnen de productie van groentenchips

Gezonde, hoogwaardige groentensnacks, deels uit overtollige en zo mogelijk Duitse grondstoffen, dat is het doel van het in 2018 opgerichte bedrijf Vakuum Food. Onder de merknaam 'Snacks TEAM by Vakuum Food' is het aanbod van het bedrijf, dat sinds dit jaar gevestigd is in het Niedersachsenpark, zich snel…

maar niet voordat ze gerijpt zijn door de Groot fresh group

Eerste Neder Bananen eindigen als soesje en bier

Tholen - Gisteren werden 1.600 Neder Bananen geoogst, geteeld in de kas op substraat. Op deze wijze probeert Wageningen University & Research (WUR) de wereldwijde bananenteelt te redden van de gevreesde en oprukkende Panamaziekte. De Nederlandse bananen gaan niet de markt op, ze eindigen als…

jury We're smart Future Awards:

"Groentesaus VOL5 is uitstekende vleesvervanger in bouillon"

VOL5 'Jus de Vegetable' is afgelopen zondag in de prijzen gevallen tijdens de We’re Smart Future Awards op de Horeca Expo in Gent. De veganistische ‘jus de veau’ van Food Things! werd uitgeroepen tot ‘product van het jaar’. Plantaardig alternatief voor vleesbouillonVOL5 'Jus de Vegetable' (Vegetarisch Onwijs…

Groenteburgers uit de bollenstreek gaan internationaal

In verband met groeiende populariteit zijn de groenteburgers uit de bollenstreek van To Maat binnenkort verkrijgbaar onder een nieuwe naam: LaRoo. De naam is een verwijzing naar de meisjesnaam van Marjolijn Laroo, de bedenker van de burgers. Met de nieuwe naam wordt bovendien een merk neergezet dat beter…

Ketchup gemaakt van 'Marstomaten'

Ketchupfabrikant Heinz heeft ketchup gemaakt van tomaten die zijn gekweekt onder de omstandigheden die op Mars te vinden zijn. De tomaten zijn geteeld in het Aldrin Space…

Correct etiketteren kun je leren

Steeds meer agrarisch ondernemers besluiten hun producten zelf te verwerken en verkopen. Maar hoe stel je een etiket op en hoe bereken je de voedingswaarde? "De workshop Etiketteren en traceerbaarheid heeft me de juiste handvatten gegeven", zegt veehouder en akkerbouwer Danielle Dudok van De Galgehoeve in Teteringen op de…

"Er zijn diverse opties om afval van tomaten te benutten"

De Pomodoro di Pachino IGP, een Italiaanse tomaat met beschermde geografische aanduiding, heeft uitstekende eigenschappen op het gebied van smaak en voedingswaarde. Om de hoge kwaliteit te garanderen van het product dat bestemd is voor de verse markt, wordt zowel op de percelen als in het pakstation een…

Zachtfruitteler krijgt voucher tegen voedselverspilling

Genson Lost Fruits gaat de verspilling van ‘tweede klasse’ aardbeien en frambozen tegen door deze reststroom te verwerken tot hoogwaardige dranken. De fruitteler uit Sint-Oedenrode wil nu investeren in een eigen productieruimte, om de vruchten direct na het oogsten te verwerken tot likeur, (low) gin of…

Smits Groentekwekerij

Nederlandse pompoenpitten in de muesli en het brood

Vollegrondgroentekweker Ger Smits oogst pompoenen niet voor de versmarkt maar verhakselt ze om de pompoenpitten te leveren. De bakkerijbranche haalt zo'n 6000 ton aan pompoenpitten uit voornamelijk China en Oostenrijk naar Nederland om te verwerken. Dat vindt Smits onnodig, zo meldt Turbantia Bron: Turbantia,…

Diepgevroren Oekraïense frambozen voor het eerst naar VS en Canada geëxporteerd

In 2021 zijn voor het eerst Oekraïense diepgevroren frambozen geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Canada. Volgens de Oekraïense tuinbouwvereniging is één partij frambozen…

teeltareaal met 20% vergroot

Internationale fruitverwerker neemt grote Spaanse zachtfruitspeler over

De van origine Chilineense fruitverwerker Hortifrut neemt Atlantic Blue over. De Spaanse zachtfruitspeler teelt, veredelt en vermarkt onder meer aardbeien en blauwe bessen in Europa en Noord-Afrika en is gevestigd in het Spaanse Huelva. Hortifrut werkt al sinds 2000 met het bedrijf samen.  Met de overname…

Lingerie van de bananenplant? Het kan!

Dat je bananen kunt telen in Nederland, dat bewijst NederBanaan momenteel in kassen in Ede. Deze zomer werd voor het eerst geoogst. Nu bewijst de bananenteler samen met MUSA…

Tomaat in je mascara? Onderzoekers gaan ervoor

De komende vier jaar werken 17 partners uit 11 Europese landen aan wetenschappelijk gevalideerde, veilige cosmetica-ingrediënten op basis van planten. Het Horizon2020-project…

Europese subsidie voor verduurzaming voedselproductie vanuit Ede

Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft dinsdag besloten om uit een Europees programma subsidie toe te kennen aan NIZO, een Contract Research Organisatie (CRO) uit Ede, voor het project SPRINT. Daarin wordt werk gemaakt van duurzame voedselproductie.  Het geld komt uit het Europese subsidieprogramma OP Oost…

Bioafval wordt biochar, zonder grote fabrieken

Waar voedsel wordt geproduceerd of gegeten, blijven ook resten over. Dit bioafval kan omgezet wordt in biochar, een duurzaam substraatalternatief waarvoor steeds meer…

Ketchupflessen verrijkt met plantbaar tomatenzaadetiket

Heinz biedt consumenten in Sao Paulo de kans om tomaten te telen via een plantbaar etiket. De limited edition verpakking, waarmee Heinz het hoofdbestanddeel van Heinz Ketchup bij Zuid-Amerikaanse consumenten nog eens extra onder de aandacht brengt, moedigt klanten aan om in hun eigen tuin tomaten te gaan…

Wilco van den Berg, GroentenFruitHuis:

"Omzet verspakketten lijkt niet te stuiten"

De opmars van verspakketten in Nederland lijkt niet te stuiten. Na een flinke groei in 2020 stijgt de supermarktverkoop dit jaar door, dat constateert marktexpert Wilco van der Berg van GroentenFruit Huis op basis van IRI supermarktdata.  Van januari tot en met half augustus nam het verkochte gewicht vergeleken met…

Tweede productielocatie Hessing gecertificeerd met keurmerk On the way to PlanetProof

Productielocatie Zwaagdijk voldoet aan de eisen van het topkeurmerk On the way to PlanetProof. Daarvoor ontving Hessing Supervers vandaag het On the way to PlanetProof certificaat. Dit jaar in juli is al de productielocatie in Belfeld gecertificeerd. Met de certificering kan Hessing nu nog meer van haar…

Beschuitbakker bakt crackers met 50% groenten

Het A-merk voor beschuiten Bolletje bakt tegenwoordig veel meer producten. Naast meel, zaden en pitten als ingrediënten voegt het merk nu ook groenten als ingrediënt van hun crackers toe. Ze breiden het assortiment uit: naast lichte crackers, oer crackers, ontbijtcrackers, meerzaden crackers en diverse…

Nieuwe groene campagne Hak start met 'groentje' Elise Schaap

Groentefabrikant HAK lanceert vandaag haar nieuwe “groene” campagne die consumenten bewuster moet maken van duurzaam en lokaal geteelde groenten en hen moet helpen daarbij duurzamere keuzes te maken. In de nieuwe tv-commercial is actrice Elise Schaap te zien, met wie HAK een meerjarige samenwerking is…

Onderzoekscentrum VEG-i-TEC opent de deuren

Om verspilling bij groenteverwerking tegen te gaan, is bij de Universiteit Gent het Onderzoekscentrum VEG-i-TEC geopend. Dit centrum herbekijkt het verwerkingsproces van a tot z. Foto: Universiteit Gent "Het is iets om over na te denken de volgende keer dat je in de frituur staat: onze frietjes zijn met uitsterven…

1000 kilo bio-tomaten op weg naar tomatensalsa, ketchup en maaltijdbox

Wie helpt deze teler van 1000 kilo biologische tomaten af? Dat was eind augustus de oproep van Matthijs Post van Proevkantoor, onder meer in GroentenNieuws. Hij zocht een…

Zeevenkel: Nieuwe trend in zeegroente

Zeevenkel, een zeegroente die vooral rondom de Middelandse Zee veel voorkomt, is vanaf heden nu ook in Nederland verkrijgbaar. Your Well, groothandel in producten op basis van zeewier en zeegroente, brengt dit product, in een pot van 280 g met citroenzuur en water, vanaf deze maand in de Benelux op de…

Fixit, Instagram

Hippe spalken van bietenafval

Geen zware gipsklomp meer aan je voet of arm maar een hippe, lichte en ademende spalk gemaakt van biet. De health-tech start-up Fix it maakt van bietenafval een soort bio-plastic en 3D-print deze tot spalk. Instagram foto's van Fix it De spalken hebben allerlei voordelen: ze zijn een stuk lichter dan gips, zijn ademend en mogen…

Tomatenpraline primeur op Tomatenfestival Kalmthout

Van 3 tot en met 5 september vindt een nieuwe editie van het Tomatenfestival bij het Arboretum in Kalmthout plaats. Het belooft een extra smakelijke editie te worden, waarbij traditioneel heel wat zeldzame tomatensoorten te zien zijn. Onder meer Stoffels Tomaten brengt haar assortiment mee. Uniek is dit…

Lemongrass en Zallotti Blossom van Koppert Cress in nieuwe lijn gastronomische bieren

iKi Beer breidt het assortiment uit met een lijn gastronomische bieren in samenwerking met topchef Kelvin Lin van restaurant Nayolie in Voorschoten. Uniek aan de bieren is dat er met verse smaakmakers wordt gewerkt en niet met extracten. Voor de ‘Lemongrass’ is vers citroengras gebruikt en aan de ‘Thai…


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven