Zeekraal telen als zoutvervanger: "We leren bij elke stap die we zetten"

"Een teveel aan zeewater, CO2 en arbeid zijn volgens ons de drie grootste problemen van de 21e en 22e eeuw," zegt Sam Norton, oprichter van Heron Farms. De beste en goedkoopste oplossing, volgens Sam, is het creëren van fotosynthese met deze drie hulpbronnen. De enige manier - vooralsnog - om…

Telers combineren paprika- en kruidenteelt

De broers Stefan en Daniel zijn al de zesde generatie die samen met hun ouders Friedrich en Rosemarie Schulz in de groententeelt actief zijn. Tegenwoordig runnen ze een paprika- en een kruidenbedrijf in het tuinbouwgebied Großes Meer. De bedrijven liggen vlak bij elkaar, maar zijn ruimtelijk van elkaar…

Rosa Latorre, Difrusol:

"Er zijn nog niet veel Spaanse bedrijven die verse kruiden aanbieden"

Het exportseizoen voor aromatische kruiden is onlangs van start gegaan in de provincie Murcia, het belangrijkste teeltgebied voor dit product in Spanje. Tot eind april zullen er kruiden uit Murcia op de Europese markt te vinden zijn. Koriander "Het is een product waarvan de consumptie in de lift zit en…

Landgard eG

Duitse Landgard-telers testen kruiden zonder plastic pot

Samen met twee lidbedrijven aan de Niederrhein heeft Landgard in een testteelt voor het eerst populaire kruidenklassiekers helemaal zonder kunststof pot aan de handel aangeboden. Wanneer ze volgroeid zijn worden de 'Freiwurzler'-kruiden voor de verkoop uit de pallets gehaald en volgens de wensen van de…

22 november

Chef-kok Pierre Wind neemt eerste LIF Kruidentoren in gebruik

Vijf maanden na de succesvolle crowdfundingcampagne wordt op maandag 22 november het eerste exemplaar van de LIF Kruidentoren gepresenteerd. In totaal werden 88 investeerders aangetrokken. De locatie van de presentatie is het ROC Mondriaan in Den Haag, één van de investeerders die de productie…

Laura Carrera, CEO van Innoflower (Spanje):

"We hebben de grootste lijn gedroogde eetbare bloemen ter wereld"

Binnen de AGF-sector bestaat er een heel bijzonder productsegment dat voedsel verrijkt met een multisensorische component: eetbare bloemen. Ze bieden smaaknuances, kleurschakeringen, verrassende aroma's, nieuwe texturen en een aantrekkelijk uiterlijk. Maar er is meer, want ze zijn een bron van bioactieve…

Shaoul Abramzcyk, Groupe Mandar:

"Onze klanten willen dat we op de schoonste manier telen, hoe moeilijk dat ook is"

"Je moet consistent zijn: of het nu gaat om de visie van het bedrijf of de kwaliteit en de smaak van je producten, je moet een partner zijn waar je klanten op kunnen vertrouwen," zegt Shaoul Abramzcyk. Deze focus heeft geleid tot een constante groei van de Groupe Mandar, het familiebedrijf waarvan hij…

Belgische teler ziet toenemende vraag naar kruiden in pot

"We hebben een enorme omzetdaling gezien toen corona uitbrak. Normaal lopen er regelmatig klanten binnen", vertelt Lode Claus, eigenaar van het Belgische Kruiden Claus. "Het seizoen begint steevast half maart, want vele klanten verkennen tegen die tijd de verschillende opties. Maar met de lockdown medio…

Spar Österreich

Bio-kurkuma van Oostenrijkse bodem

Vers van het veld in de supermarkt: per direct kunnen klanten verse bio-kurkuma uit Steiermark bij Spar, EuroSpar en InterSpar in de schappen vinden. Om de tropische delicatesse in Oostenrijk te kunnen telen moet men bijzonder zorgvuldig te werk gaan: kurkuma heeft het hele jaar door temperaturen tussen…

Israël maakt zich sterk voor indoor kweken van vanille

"Het kweken van vanille is complexer dan het kweken van sierorchideeën, maar toch neemt de vraag naar vanille toe en is het winstgevend voor kwekers," leggen Motti Sharon van Argos en Shay Lhermann van Top Greenhouses uit. Daarom hebben de twee nauw samengewerkt om een kasproject te ontwikkelen dat…

Van Gelder AGF

"kruiden zijn geen 'alternatieve producten'"

Kruidenboerderij in Zeeuwse land zet producten met kruiden op de kaart

Tien jaar geleden kocht Nick Sinke een boerderij in het Zeeuwse Groede. Jarnelang leidde hij grote bedrijven met vele duizenden werknemers, maar inmiddels heeft hij de boerderij omgetoverd in kruidenboerderij en is dat het bedrijf dat hij, samen met zijn vrouw en met hulp van inmiddels vijftien…

Mark van Hove ontvangt Biocyclic Vegan-keurmerk

Vlaamse bioboer teelt vegan

Bioboer Mark van Hove gebruikt alleen plantaardige meststoffen en ontving in oktober als eerste Vlaamse teeltbedrijf het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk voor de kruiden- en groententeelt. Dat betekent dat de telers werken volgens een biologische, plantaardige landbouwmethode die geen productiedieren gebruikt. De verse…

Claus Lermer - Früchte Lermer:

"Grote vraag naar cressen, wilde kruidensalades en bio-kiemgroenten in de horeca"

Convenience producten zijn populairder dan ooit. Juist in de door corona getroffen horeca en hotelbranche ontbreekt het vrijwel overal aan personeel, waardoor er in de keuken steeds meer gebruik wordt gemaakt van gesneden of snel te bereiden producten. Claus Lermer, directeur van Früchte Lermer uit het…

"Nieuwe techniek versnelt onze teeltcyclus"

Barden Produce is een groenten- en kruidenteler met activiteiten in heel Oost-Australië. Zij zijn recent begonnen met hun eerste cyclus in een nieuw opgezette Redpath-kas in Gatton in de Lockyer Valley. In de volledig geautomatiseerde kas is eind augustus de eerste basilicum geoogst. De in totaal 28.000…

Kruidenteler Bioplants opent nieuwe kas voor levering aan Parijse retail

Bioplants, een Frans teeltbedrijf gespecialiseerd in biologische aromatische kruiden, wil de eigen productie doorontwikkelen zonder chemische toevoegingen door meer circulaire te ondernemen, door automatisering en en een beter gebruik van kunstmatige intelligentie. © Bioplants "De nieuwe kas is opgezet…

Kruidenteler gaat CO2-neutraal nu afzet weer toeneemt

Tholen – Deze week representeert de start van een nieuw hoofdstuk voor de kruidenteler en -verpakker Taste Up. Vanaf nu is het bedrijf officieel CO2-neutraal. De pandemie heeft voor een heel aantal ondernemers en bedrijven ernstige gevolgen gehad. Ook in de AGF-sector zagen onder andere toeleveranciers…

Spaanse campagne belicht voordelen van aromatische planten

Aromatische planten bieden een breed scala aan voordelen in huis, tuin, onmiddellijke omgeving en stadstuin. Maar door het feit dat ze zo aanwezig zijn, zowel buiten als in de keuken, worden ze niet altijd opgemerkt. Het gaat onder meer over tijm, rozemarijn, lavendel en groene munt. Daarom wil de…

Kruiden in de lift

Tholen - De variatie aan kruiden in het keukenkastje is vaak vele malen groter dan in vers. Kruidenliefhebbers Ard-Jan Bluemink, Marnix en Harm Keurhorst vinden dat dat anders en verser moet. Onder het motto ‘Verse kruiden voor iedereen binnen handbereik’ zetten ze kruiden in de lift, met hun LIF-toren concept. Daarmee gaan ze…

Teelt kurkuma in kas op tv

In tuinbouwgebied NEXTgarden telen ze kurkuma in een kas. Tv-programma BinnensteBuiten nam een kijkje in Bemmel. Het bezoek werd donderdagavond 9 september uitgezonden op NPO 2. Chef-kok Leon Mazairac ging aan de slag met de Nederlandse smaakbom, die op biologische wijze wordt geteeld, inmiddels zelfs uit zelf gekweekt…

“Groei in biologische kruiden beter dan verwacht”

Tholen - Het gaat goed met de verkoop van biologische kruiden. Dat consumenten bewustere en gezondere keuzes maken, draagt daar zeker aan bij. En er valt volgens Wilco Heemskerk nog veel meer uit te halen. "De zichtbaarheid en het onderscheidend vermogen in de supermarkten kan beter. Dit is ontzettend…


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven