Voedselveiligheid

Hoe weet je dat er troep in je eten zit?

Sommige fabrikanten knoeien met eten. Vooral in landen met minder strenge controle is dat schering en inslag. We publiceerden vorig jaar dat een Indiase AGF-handelaar druiven blauw spoot omdat die meer opleverden dan de witte. Deze filmmaker laat zien hoe je chemische kaas van echt kunt onderscheiden,…

Wageningen Food Safety Research van start

Op 1 juni 2019 is Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start gegaan. WFSR is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. De nieuwe organisatie is een…

Consument kijkt naar veredelingstechniek maar wil vooral veiligheid

De meeste mensen maken nauwelijks onderscheid tussen de verschillende technieken waarmee genetische modificaties tot stand worden gebracht. Bij planten maakt men alleen een…

Ghana verbiedt export chilipepers

De overheid van Ghana heeft de export van een aantal groentensoorten verboden. Het betreft onder andere aubergines en chilipepers. De reden voor het verbod is de angst voor de…

Onderzoek naar mycotoxinen op kruiden uit Italië en Tunesië

Specerijen en kruiden kunnen besmet zijn met mycotoxinen en dit komt vanwege hun condities tijdens oogst en de bewaaromstandigheden. Onderzoekers van de Universiteit van Messina hebben 112 monsters van verschillende kruiden en specerijen genomen, afkomstig uit Italië en Tunesië. Deze zijn beoordeeld op…

Denemarken en Zweden:

Yersinia uitbraak teruggeleid tot verse spinazie

Een uitbraak van Yersinia in Denemarken en Zweden met meer dan 50 gevallen is gelinkt aan verse spinazie. Statens Serum Institut, een gezondheidsinstituut in Denemarken, meldt…

Bacteriën opsporen via slimme biosensoren

Hoe voorkom je in de toekomst dat producten uit de schappen worden gehaald omdat ze besmet zijn met bacteriën? Maastricht University, de KULeuven en de Universiteit Hasselt hebben een sensortechnologie ontwikkeld die uitkomst kan bieden! Via nieuwe biosensoren kunnen voedingsproducten op een goedkope en…

27 keer boven MRL-limiet

Grieken treffen Chloorfenapyr aan in Italiaanse tomaten

De Griekse Voedsel- en Warenautoriteit heeft een alert doen uitgaan via het waarschuwingssysteem voor voedselveiligheid RASFF nadat in Italiaanse cherrytomaten een…

Beslissing genomen naar aanleiding van Russische verbod van vorig jaar

Turkije neemt beschermende maatregelen voor tomaten

Het Turkse ministerie van Landbouw en Bosbouw heeft actie ondernomen naar aanleiding van een toename van retourneringen van exportproducten. Vorig jaar ontdekten Russische…

Mieke Uyttendaele (Universiteit Gent) spreekt op symposium Voedselpathogenen op 23 mei aanstaande

"Voedselpathogenen, ze lijken niet te willen wijken"

Op donderdag 23 mei 2019 zal Prof. Mieke Uyttendaele van Universiteit Gent de openingslezing verzorgen van het Symposium Voedselpathogenen. Tijdens het symposium,…

E.coli op romaine sla oorzaak van de dood tweejarig kind in Canada

De E. coli-uitbraak van afgelopen herfst in Noord-Amerika, waarbij de bacterie op romeinse sla was aangetroffen, heeft in Ontario geleid tot de dood van een tweejarig…

Residuen van beschermingsmiddelen gevonden in biologische groenten Hong Kong

Meer dan 7 van de 10 monsters van de groenten die op de markten in Hongkong worden verkocht, zijn positief getest op bestrijdingsmiddelenresiduen, zegt de Hong Kong Baptist…

Nieuw mobiel apparaat meet direct residuen op voeding

Met het Inspecto-systeem kunnen specifieke chemische contaminanten realtime opgespoord worden: in de vollegrond, in de kas en aan de productielijn. Het systeem werd ontwikkeld door Avner Avidan, een Israëliër met een passie voor plantaardige voeding en fitness. Avidan was geschokt na het zien van een…

NVWA is bewaker van voedselveiligheid en geen beleidsmaker

De rol- en verantwoordelijkheidsverdeling ten aanzien van beleidsregels tussen enerzijds de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en…

Wereldwijde spelers in voedselveiligheid zien certificatie als ‘paspoort voor handel’

DNV . GL, een van de grootste certificatie-instellingen ter wereld en het Global Food Safety Initiative (GFSI) van The Consumer Goods Forum hebben deze week op de GFSI-…

Besmettingen in diepgevroren producten

Listeria aangetroffen bij controles in Zwitserland en Finland

Vorig jaar zijn er bij onafhankelijke controles in Finland en Zwitserland in verschillende producten Listeria monocytogenes aangetroffen. Geen van de monsters bevatte echter…

Chili

EU-rapport over MRL onderzoek benadrukt belang van controle

Een recent rapport van de EFSA (European Food Safety Authority) heeft de resultaten bekendgemaakt van de officiële controles die in 2018 door EU-lidstaten werden uitgevoerd op appelen en perziken die afkomstig waren van binnen en buiten de EU. Volgens dit rapport werden er, in het geval van appelen, van…


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven