Voedselveiligheid

Mythronics ontwikkelt autonoom AI-keuringssysteem

Slimme technologie moet kwaliteitskeuring optimaliseren

Tholen - De ene na de andere paprika verschijnt voor de lens. Vrijwel direct is op het scherm te zien welke paprika aan de eisen voldoet en welke niet. Hoe meer afwijkingen er op de foto worden gezet, hoe slimmer het keuringssysteem van start-up Mythronics wordt en hoe beter het de verschillende…

Food Compass:

"Weinig vondsten van ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit"

Stichting Food Compass doet microbiologisch onderzoek naar ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit en verzamelt zo informatie over mogelijke bronnen en routes…

“Groenten en fruit staan al aantal jaar in de recall-top vijf”

Tholen - Waar er in 2017 33 recalls voor groenten en fruit waren, was dit in 2018 al gestegen tot 39 gevallen. Voedselveiligheid staat hoog op de agenda. Daardoor controleren overheden, instanties en bedrijven steeds intensiever waardoor er ook meer producten teruggeroepen worden uit de markt. Uit RASSF…

Costa Rica

Nieuwe app om veiligheid van groenten te garanderen

Een groep onderzoekers van het departement Landbouwkunde van de Universiteit van Costa Rica, UCR, heeft de app Hort-inoc ontwikkeld om de vervuiling van groenten te voorkomen en de voedselveiligheid te garanderen. Via de innovatieve app die geschikt is voor tablets en smartphones kan een digitale…

RIVM: "Groenten en fruit eten is relatief veilig"

Het RIVM schat in een rapport dat ongeveer 652.000 infectie-incidenten door ziekteverwekkers in voeding ontstaan 39.000 gevallen na het eten van groenten en fruit. In 6% van…

Ook binnen levensmiddelenmicrobiologie veel potentie voor CRISPR-Cas

Ook binnen levensmiddelenmicrobiologie heeft de CRISPR-Cas techniek veel potentie. In een recente publicatie beschrijven Richard Notebaart van Wageningen University &…

Biologisch ontsmettingsmiddel doodt bacteriën op verse groenten

Voedingswetenschappers hebben een combinatie van melkzuur en voor voeding goedgekeurd natriumhypochloriet ontwikkeld die te gebruiken is als effectief ontsmettingsmiddel voor de verwerking van biologische groenten. Biologische AGF is in de Verenigde Staten steeds meer in trek maar door besmet voedsel…

VS: Bijgewerkte voedselveiligheidsnormen voor tomaten

De Amerikaanse United Fresh Produce Association heeft de publicatie aangekondigd van de bijgewerkte versie van de voedselveiligheidsprogramma's en het controleprotocol voor de…

EFSA: 'Meer overschrijdingen van maximale residulimiet voor gewasbeschermingsmiddelen in 2017'

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA stelt vast dat overschrijdingen van de maximale residulimieten voor gewasbeschermingsmiddelen in 2017 iets vaker zijn…

"Water dat je niet durft te drinken, moet je ook niet voor je versproducten gebruiken"

Op 22 mei heeft de Canadian Food Inspection Agency een klasse 1 (hoog risico) terugroeping voor microgroenten toegevoegd aan zijn Food Recall Report door een besmetting met listeria. "Terugroepingen van voedingsmiddelen moeten zeer serieus genomen worden," zegt Jim Shubat van SanEco Tecs. "Telers hebben…

Gewasadviseur Kurt Cornelissen ziet desondanks op beide continenten groei sla op water

"Voedselveiligheid betekent in Europa iets anders dan in de VS"

"Als je het hebt over voedselveiligheid in Amerika, praat je over een ander onderwerp dan wanneer je het hebt over voedselveiligheid in Europa. In Europa gaat veilig telen over het telen zonder residuen van gewasbeschermingsmiddelen, terwijl veilig telen in Amerika wordt bepaald door de afwezigheid van…

Te weinig zicht op voedselveiligheidsrisico’s in Nederland

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijkt kwetsbaar. Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak om opkomende voedselveiligheidsrisico’s te signaleren en te…

FSSC 22000 versie 5 gepubliceerd op 3 juni 2019

Op maandag 3 juni is FSSC 22000 versie 5 gepubliceerd. Onze adviseur Arjo van de Berg heeft hiervoor een rapport geschreven. Hierin staan de belangrijkste redenen en…

Tussen 2013 en 2017 verdere afname residuen gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit

Het aantal groenten- en fruitproducten waar meer gewasbeschermingsmiddelen op zitten dan wettelijk toegestaan is weer verder afgenomen. In de periode 2003 tot en met 2010 was…

Italiaans lab pleit voor strenge controles op bewerkte AGF

Bedrijven, die zich bezig houden met gesneden groenten en fruit, zouden veel aandacht moeten besteden aan het hepatitis A virus en aan de norovirussen GI en GII, die verantwoordelijk zijn voor infecties. Deze virussen zijn zeer besmettelijk, zelfs bij kleine concentraties, en worden overgedragen via de…

Food Compass gaat door met onderzoeksprogramma naar ziekteverwekkers op verse, onbewerkte AGF

Food Compass vervolgt haar microbiologisch onderzoek naar ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit. Met dit onderzoek verzamelt de onafhankelijke stichting al…

Hoe weet je dat er troep in je eten zit?

Sommige fabrikanten knoeien met eten. Vooral in landen met minder strenge controle is dat schering en inslag. We publiceerden vorig jaar dat een Indiase AGF-handelaar druiven blauw spoot omdat die meer opleverden dan de witte. Deze filmmaker laat zien hoe je chemische kaas van echt kunt onderscheiden,…

Wageningen Food Safety Research van start

Op 1 juni 2019 is Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start gegaan. WFSR is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. De nieuwe organisatie is een…

Consument kijkt naar veredelingstechniek maar wil vooral veiligheid

De meeste mensen maken nauwelijks onderscheid tussen de verschillende technieken waarmee genetische modificaties tot stand worden gebracht. Bij planten maakt men alleen een…

Ghana verbiedt export chilipepers

De overheid van Ghana heeft de export van een aantal groentensoorten verboden. Het betreft onder andere aubergines en chilipepers. De reden voor het verbod is de angst voor de…

Onderzoek naar mycotoxinen op kruiden uit Italië en Tunesië

Specerijen en kruiden kunnen besmet zijn met mycotoxinen en dit komt vanwege hun condities tijdens oogst en de bewaaromstandigheden. Onderzoekers van de Universiteit van Messina hebben 112 monsters van verschillende kruiden en specerijen genomen, afkomstig uit Italië en Tunesië. Deze zijn beoordeeld op…


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven