Nauwelijks overschrijdingen van MRL in Nederland in 2019

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2019 in 2 van 536 monsters van voedingsmiddelen die werden onderzocht een overschrijding van de maximum residulimiet…

Peperduur voedsel gevaar voor Aruba

Aruba is een klein eiland in het Caribisch gebied, dicht bij de kust van Venezuela. Met een temperatuur van ongeveer 28 graden Celsius, weinig regen en een lokale voedselproductie van slechts 0,04% loopt het eiland risico op hongersnood. "Het meeste voedsel wordt geïmporteerd en de internationale prijzen…

Slateler introduceert nieuwe productlijn

Revol Greens lanceert een nieuwe slaproductlijn. De sla is verkrijgbaar bij supermarkten in het Midwesten van de VS.  Brendon Krieg, medeoprichter van Revol Greens: "Veelvuldig teruggeroepen sla uit buitenteelt heeft de vraag van de consument naar een veiliger alternatief aangewakkerd. We zijn meer dan drie jaar…

"Veelbelovende resultaten met UV-C desinfectie"

De consument die een zakje sla koopt, verwacht een schoon product, houdbaar en zonder gezondheidsrisico’s. Verwerkers moeten aan deze behoefte voldoen, liefst zonder het gebruik van overmatig veel water en, in veel landen, zonder gebruik van middelen als chloor. Sormac onderzocht in haar laboratorium op…

Accreditatie organische zuren Normec Foodcontrol

Normec Foodcontrol in België, onderdeel van Normec Foodcare, is als een van de eerste laboratoria in de Benelux geaccrediteerd voor de enzymatische bepaling van de drie…

Groenten en fruit: Afspoelen of niet nodig?

Voordat je een hap neemt van een appel, spoel je deze eerst even af of is dat overbodig? En hoe zit het met dat zakje voorgesneden sla? Professor Frank Devlieghere en…

NVWA publiceert Handboek Voedings- en gezondheidsclaims

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Voedings- en gezondheidsclaims uitgebracht. In dat handboek vinden producenten van voedingsmiddelen terug…

Koriander verdacht als bron Britse Shigella-uitbraak in 2018

Nieuw onderzoek wijst erop dat een uitbraak van shigella in Engeland in 2018 waarschijnlijk werd veroorzaakt door besmette koriander. De nationale uitbraak van voedselvergiftiging benadrukt de mogelijkh…

Gewasmiddelvrij en residuvrij telen wint terrein in Frankrijk

Het 'Zéro Résidu de Pesticides'-label ('ZRP'-label), een label voor gewasmiddelenvrij en residuvrij telen, gelanceerd door het 'Nouveaux Champs'-collectief en op initiatief…

Teveel residu op biologische komkommers uit Griekenland

Op 19 maart is in Duitsland melding gemaakt van een te hoog residu-niveau van het middel captan op biologische komkommers uit Griekenland. De vondst werd gedaan op 8 maart, zo…

Nederland meldt residuoverschrijding op lollo-sla uit België

Op 3 maart is een normoverschrijding van de pesticide pyraclostrobin op lollo-sla (coral lettuce) geconstateerd. Nederland heeft hiervan op 18 maart melding gemaakt op het…

Groen Agro Control treedt toe tot Normec Group

Normec is verheugd vandaag de overname van de leidende onderzoeks- en laboratoriumgroep de Delft Research Groep (DRG) te kunnen aankondigen (o.a. handelend onder de naam Groen…

Primoris viert jubileum

"Steeds meer sneltesten, maar laboratoriumtest blijft"

Tholen - Ooit tot stand gekomen als spin-off van de Faculteit Landbouwwetenschappen van de Universiteit van Gent, viert het laboratorium voor voedselanalyses Primoris (aanvankelijk Fytolab genaamd) dit jaar zijn 20ste verjaardag als zelfstandig, commercieel laboratorium. “Er is veel evolutie geweest in…

“Strengere normen en regels voedselveiligheid in aantocht”

Tholen - De regels rond voedselveiligheid worden jaar na jaar strenger. Ook in 2021 staan er weer een aantal nieuwe revisies en wijzigingen op de agenda die hun invloed gaan hebben op de huidige voedselveiligheidscertificaten voor de AGF-handel. Twee experts van Kleemans adviesbureau geven, in het…

University of Southampton

Ultrasoon reinigen van sla kan ook houdbaarheid verlengen

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat zachte waterstromen met geluid en microscopisch kleine luchtbelletjes de bacteriën van slabladeren doeltreffender kunnen reinigen dan de…

Duitse regering keurt wetgeving goed om glyfosaat vanaf 2024 te verbieden

Duitse telers zullen hun gebruik van glyfosaat vanaf 2024 geleidelijk moeten gaan verminderen en zelfs volledig stopzetten, om schone leefgebieden voor insecten te behouden.…

"Nederlandse consumenten zijn positief"

Europese consument is kritisch over voedselaanbod

In het EIT Food Trust Report hebben 19.800 consumenten uit 18 Europese landen zich uitgesproken over de mate van vertrouwen dat zij hebben in het voedingssysteem en in voedingsproducten. 55% van de ondervraagde consumenten denkt dat het voedselaanbod veilig is. Toch is er nog 22% van de consumenten van…

Aldo Evers, Normec Foodcare

"De echte schade van Listeria monocytogenes wordt pas ná de recall duidelijk"

Recent onderzoek van Normec Foodcare toont aan dat een Listeriabesmetting een bedrijfsrisico vormt dat veel groter is dan het probleem van de besmetting alleen. Hoe goed de…

Partij Oegandese pepers door Belgische autoriteiten vernietigd

Een partij pepers uit Oeganda is door de Belgische autoriteiten aan de grens geweigerd wegens een te hoog residu aan Cypermetrine op het product. Deze stroperige vloeistof…

Lage MRL’s in Duitse en Deense levensmiddelen

Duitse en Deense ambtenaren hebben lage niveaus van MRL’s in levensmiddelen geconstateerd. Een rapport, gepubliceerd door het Duitse Federale Bureau voor…

Kanaal Z op bezoek bij Stoffels Tomaten

Het tv-programma Alle Zaken op een Rijtje is op bezoek bij Stoffels Tomaten in Rijkevorsel. Zaakvoerder Paul Stoffels vertelt dat de focus van het bedrijf ligt op smaak en ook innovatie en duurzaamheid is enorm belangrijk. "We zijn bezig met voeding en we willen dat de consument een gezonde en…


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven