Gezondheid

Btw-nultarief op groenten en fruit blijft complex

500 tot 950 miljoen nodig om btw-nultarief te onderzoeken

Tholen - De discussie over het schrappen van de btw op groenten en fruit houdt de Nederlandse politiek al enige tijd bezig. Staatssecretaris Van Rij heeft onlangs in antwoord op vragen van parlementsleden aangegeven dat het onderzoeken van de juridische definitie van "groenten en fruit" kosten met zich…

Grote GroentenFrUitdaging

Nationale Groente-en Fruitdag in teken van groenten en fruitrijke lunches

Op 12 oktober 2023 is het Nationale Groente- en Fruitdag, een jaarlijks terugkerende dag met extra aandacht voor groenten en fruit. GroentenFruit Huis en Veggipedia willen in…

Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten

In 2022 zei 36 procent van de volwassenen dat zij graag gezonder zouden willen eten. Van hen zegt 46 procent dat ze zich af en toe door anderen laten overhalen om iets ongezonds te eten en 39 procent vindt het moeilijk om ongezond eten te laten staan. Een kleiner deel (17 procent) zegt te weinig geld te…

Verbetert houding kinderen door warme groenterijke schoollunches?

Stichting Kids University For Cooking start met een onderzoek naar warme, groenterijke schoollunches. Het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt toe en te weinig kinderen hebben een gezond eetpatroon. Dit heeft gevolgen voor het welzijn van kinderen op korte termijn maar ook op lange termijn.…

'Oog voor Lekkers' voor het Belgische schooljaar 2023-2024 uit de startblokken

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns gaf deze week op vrije basisschool Den Akker in Lommel het officiële startschot voor Oog voor Lekkers 2023-2024. Nog tot en met 31…

"Drie vierde Vlaamse winkelrekken is ongezond"

"De business moet veranderen zodat retailers en landbouwers er eerlijk voor vergoed worden", zegt retailexpert Pierre-Alexandre Billiet tegen VILT. "En neen, dit zal niet…

Waarom CombiVliet hun verhaal niet vertelt?

"We vertellen het alleen niet altijd, of meestal niet. Door de waan van de dag hebben we het daar vaak te druk voor. We doen zoveel mooie, duurzame dingen en telen een lekker en gezond product wat mensen helpt om gezonder te leven. Want een tomaat is erg veelzijdig. Drankje, smoothie, soep, saus, salade,…

Azienda Agricola Russo

Nikkelvrije Italiaanse tomaat voor mensen met allergie

De overtuiging dat er niets hoeft te veranderen omdat "we het altijd al zo hebben gedaan" staat ver af van de moderne tuinbouw, die zich laaft aan voortdurende technologische en rasseninnovaties. Zo ook het Italiaanse teeltbedrijf Russo, dat door de jaren heen heeft aangetoond in staat te zijn om…

Dreamstime

Ziekenhuis als integraal gezondheidshuis

Als vervolg op de activiteiten van SGN om gezonde zorgomgevingen op scholen en kantoren te realiseren, heeft Stichting Eten en Welzijn in het programma Gezondheidshuis gewerkt…

Toolboxvideo over veilig werken in de zon

Door te veel zon kan de huid van werknemers verbranden. Elke keer dat de huid verbrandt, verhoogt de kans op huidkanker. Bovendien veroudert de huid sneller en kan de afweer van de huid verminderen bij veel UV-licht. De onderstaande toolboxvideo is gemaakt door Cumela in samenwerking met Stigas. Cumela heeft…

400 schoolklassen onderzoeken gezonde lunchtrommel

Deze week vindt de aftrap van de Trommel zonder Rommel-les plaats op basisschool de Regenboog in Wijk bij Duurstede. Dit is een onderdeel van het initiatief Trommel zonder Rommel. Smaaklessen, onderdeel van Wageningen Economic Research, heeft voor dit initiatief lessen ontwikkeld voor de basisschool.…

Vegetarisch eten onder druk

Sinds 2017 brengt Motivaction jaarlijks voedingsgewoontes in Nederland in kaart. De peiling van mei 2023 toont aan dat het streven naar een meer gezonde levensstijl weer stevig toeneemt, dit na de…

veel groenten en fruit en minder suiker en zout

Gronings ziekenhuis volledig over op gezonde voeding

Het Martini Ziekenhuis in Groningen is vanaf juni volledig over op gezonde voeding voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het nieuwe voedingsaanbod is gevarieerd, met veel…

Spoony's Gezonde Smikkelweken 2023

Grootste nationale groenteprogramma van start, 120.000 kinderen leren over gezonde voeding

Zo'n 1.100 buitenschoolse opvang-locaties (bso's), ruim tweehonderd basisscholen en tien kinderdagverblijven (kdv's) doen mee met de derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken. Dit is het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen, om zo kinderen al op jonge leeftijd een gezond voedingspatroon…

met als thema gezondheid

Aanmelden voor vijfde editie Innovation Prize mogelijk

In 2023 vindt de vijfde editie van de uitreiking van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen #IMPACT2025 Innovation Prize plaats. In deze jubileumeditie is het centrale…

"Eet je appel met schil en al"

Marco van Es gaat in de podcast Nieuw Voer in gesprek met Alexander Prinsen. Het gesprek gaat over de invloed van micro-organismen op de mens vanuit de leefomgeving en de voeding. Het blijkt dat micro-organismen die op en in de mens zitten, hun oorsprong vinden in de voeding en de leefomgeving waarin de mens beweegt. De omslag…

Jongeren positiever over gezond en duurzaam eten na volgen lespakket Voedingscentrum

Middelbare scholieren die het gratis online lespakket Weet wat je eet van het Voedingscentrum hebben gevolgd, hebben er meer vertrouwen in dat ze gezond, veilig en duurzaam kunnen eten. Ook staan ze hier positiever tegenover. Dat blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut naar het effect van het…

“De impact van een chronische ziekte op iemands werkvermogen en verzuim is aanzienlijk"

Jacqueline Jennen, van huis uit boerendochter, promoveerde in maart jl. aan de Universiteit van Maastricht op haar promotieonderzoek wat het hebben van een chronische ziekte betekent voor de inzetbaarheid van oudere medewerkers in middelgrote en kleine bedrijven. Aanleiding voor haar onderzoek was dat…

Lokaalwijzer

Medewerkers verdienen lokale producten door meer te bewegen

Acht op de tien bedrijven is bezig met verduurzamen, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Ook zetten organisaties in op het verhogen van de gezondheid en vitaliteit van…

Geen toeval: eerst AGF en dan de rest in de supermarkt

Wanneer je een supermarkt inloopt is de eerste afdeling die je tegenkomt de AGF. Dat is geen toeval en het gaat ook niet alleen om de mooie kleuren en kookinspiratie, legt…

"Hoe het veranderen van het voedingspatroon onverwachte negatieve effecten kan hebben"

Overstappen op een gezonder dieet vermindert niet alleen de kans op ziektes, het verbetert ook de duurzaamheid van ons voedselsysteem. Maar gezonder eten heeft ook indirecte…


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.