Welke groenten eet je rauw (en welke niet)?

Rauwe groenten, super gezond! Tenminste, dat denkt bijna iedereen. Toch is het niet gezond elke groentesoort rauw te eten. En sommige soorten doen bereid zelfs meer goeds voor…

Groenterijke lunches op basisscholen door TommyTomato

Tholen - Kinderen zouden iedere dag tussen de 100 en 200 gram groenten moeten eten, afhankelijk van de leeftijd. Een enorme uitdaging voor ouders, slechts 1% slaagt daarin. TommyTomato biedt ouders de helpende hand door al 60 procent aan groenten in warme lunches voor basisschoolleerlingen te verzorgen.…

3D-foodproductie start volgend jaar industriële schaal

Tholen - Voor oudere mensen of mensen met slikproblemen (dysfagie) is de oplossing bij het avondeten even doeltreffend als onsmakelijk: alles gaat in de blender. Prima om door te slikken, maar het ruikt niet goed, de smaak is kapot en het ziet er niet uit. 'Dat kan anders,' zo dacht oprichter Peter…

Politici zetten zich in voor gezonde voedselomgeving

Geef kleur door-campagne van start

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Op woensdag 7 april, op wereldgezondheidsdag, trapten Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food…

"Behoud van vitamines in gesneden groenten en fruit vergt aandacht"

De koeling van de supermarkt staat er vol mee: pakjes en zakjes voorgesneden groenten en fruit. Wel zo makkelijk. Maar worden de vitamines op deze manier wel behouden?…

Bulgaars advies aan corona-gevaccineerden: "Eet tomaten en citroenen"

Covid-19-gevaccineerden krijgen in Bulgarije het advies tomaten en citroenen te eten. Dit als remedie tegen bloedstolling.  Er is de laatste tijd namelijk discussie ontstaan over…

Een bosje groenten voor Kasper Asgreen

Matthieu van der Poel greep zondag naast de winst in de Ronde van Vlaanderen. En naast een bosje groenten op het podium. Dat speciale cadeautje was voor de winnaar: Kasper…

Meer zink in planten is mogelijk

Wereldwijd lijden meer dan 2 miljard mensen aan ondervoeding. Niet omdat ze te weinig calorieën binnen krijgen, maar omdat er te weinig essentiële mineralen, zoals zink en ijzer, in hun voedsel…

Tomateninspiratie voor ontbijt en tussendoor

Groei van het AGF-schap stimuleren door de shopper te inspireren. Dat is de inzet van tomatenmerk Prominent. “Door onderzoek te doen naar het gedrag van shoppers in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, weten we wat de consument wil. We spelen daar samen met onze ketenpartners op in, om zo de waarde…

Schouders onder gezondheid

Wie gezonder eet, meer beweegt en meer naar buiten gaat, is minder vaak ziek en leeft meer jaren zonder klachten. Drie van de tien Nederlandse topsectoren voor Kennis en Innovatie hebben op 5 maart afgesproken om samen met Greenports Nederland en Limburg de schouders te gaan zetten onder deze uitdaging. Een integrale aanpak is…

Eendenkroos in Vlaamse eiwitstrategie

Met de nieuwe eiwitstrategie wil Vlaanderen de productie en consumptie van eiwit verduurzamen, zowel in de dagelijkse voeding als in voeder. Een van de actiepunten is…

Cateraars Vitam en Appèl Catering nieuwe partners innovatieplatform:

Innovatieplatform Groente wil Nederland helpen gezonder te eten

Nederlanders eten veel te weinig groente. Om dit te veranderen is een nieuwe marktbenadering nodig, vindt Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid van HAS Hogeschool.…

Juice Brothers denkt ook 'outside the box'

"Een gezonde stimulans voor thuiswerken"

Tholen - De sportscholen zijn al weer geruime tijd gesloten. Daarom is Juice Brothers op zoek naar andere afzetmogelijkheden. Ze willen met het merk de stap naar de retail gaan maken. En onder het mom van 'Give the gift of health!' introduceerden ze sapboxen die als geschenk toegestuurd kunnen worden.…

Gratis zadenpakketten voor scholen

Ga je als school of BSO aan de slag met het moestuinieren? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je ook zaden hebt. Daarvoor bestaat gelukkig nu een actie. Het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan werkt sinds een paar jaar samen met Jong Leren Eten. Net als in 2020 stelt het bedrijf ook in 2021 weer 3000…

Anne Marie Borgdorff, GroentenFruit Huis

"De AGF-sector levert niet enkel gezonde voeding, maar wil ook de consumptie van groenten en fruit verhogen"

Binnen GroentenFruit Huis zijn diverse Business Councils actief. Leden en medewerkers van GroentenFruit Huis ontmoeten elkaar, gemiddeld vier keer per jaar. Samen adviseren ze…

HAK schaalt productie van het intelligente groentebord voor kinderen op

Enigszins overdonderd door de enorme belangstelling van consumenten voor het in januari door HAK op de markt gebrachte intelligente groentebord dat kinderen moet verleiden dagelijks meer groenten te eten, heeft de fabrikant uit Giessen besloten de productie van 'Het Helpende Bord' voor de derde keer in…

Alles kán met CBD

CBD. Het is een wonderlijk goedje dat buiten het Nederlands gedoogbeleid voor wiet om de consument weet te bereiken. In alle mogelijke vormen en met een vage gezondheidsclaim, die bij wet overigens niet écht hard gemaakt mag worden. Reden genoeg voor het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde om eens goed in de CBD-industrie…

In 2025 stimuleert ICA-groep 500 gram consumptie per dag

Alle bedrijven binnen de ICA-groep Zweden hebben een nieuwe gezondheidsstrategie aangenomen. Het doel is om het voor klanten makkelijker te maken om gezond te leven. Een van…

WUR-studenten schieten Defensie te hulp en ontwikkelen nieuw voedselconcept

De huidige maaltijden voor uitgezonden soldaten worden geserveerd vanuit de verouderde mobiele satellietkeuken. Dat moet gaan veranderen. Het ministerie van Defensie klopt nu bij studenten aan met de vraag hoe ze hun militairen een goede, voedzame en smakelijke maaltijd voor kunnen schotelen. “Wij…

Voedselonderwijs wordt versterkt met nieuwe subsidie

Het Voedseleducatie Platform, dat op 75 procent van de basisscholen onder meer Smaaklessen verzorgt, gaat verder met het ontwikkelen van actuele voedseleducatie. Het…

"Met groente in de hoofdrol is alles mogelijk"

The Greenery lanceert campagne #veggiesfirst

Nederlanders eten structureel te weinig groente, we staan zelfs op nr. 3 van de slechtste groenteneters van Europa. Daar wil The Greenery via het platform Verse Oogst verandering in brengen. Samen met influencer Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër en 30 andere influencers inspireren ze de komende…

Onderzoek naar medicinale potentie cannabisplant bij Erasmus MC

De stichting Embrace Life gaat in samenwerking met de afdeling neuro-oncologie van het Erasmus MC vanaf 1 maart onderzoek van doen naar de werkzaamheid van de cannabisplant op…

NASA beloont goede ideeën voor voeding astronauten in de ruimte

NASA is bereid om $ 500.000 te betalen voor een goed idee om astronauten op langdurige ruimtemissies van voedsel te voorzien, voedsel dat niet op aarde is gedroogd en verpakt. Het ruimtevaartbedrijf heeft 30 juli 2021 aangewezen als deadline voor de Deep Space Food Challenge. Op die datum kiezen ze de…

Met kleine duwtjes de consumptie van groenten en fruit vergroten

Meer groenten en fruit eten vraagt om gedragsverandering. Nudging, het geven van een subtiel duwtje in de juiste richting, kan daarbij helpen. Het is een eenvoudige manier om…

EFSA werkt aan advies over voedingswaarde-etikettering

De Europese Commissie heeft de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA gevraagd wetenschappelijk advies uit te brengen ter ondersteuning van het ontwikkelen van een…

Welke interventies werken om kinderen meer groenten en fruit te laten eten?

Er wordt in Nederland veel gedaan om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te bevorderen, maar wat werkt nu echt? Over deze vraag heeft Sanne Gjaltema, stagiaire bij het…

Onderzoeker naar gezondheidsvoordelen oranje paprika's en pepers

Een onderzoeksproject in Queensland heeft een link gelegd tussen bepaalde verbindingen in oranje capsicumsoorten en ooggezondheid.  Als deel van de Queensland Alliance for Agricultural and Food Innovation (QAAFI) onderzoekt PhD student Rimjhim Agarwal van de University of Queensland oranje paprika's en pepers…

Start-up Spoony wint drie Gezonde Innovatie Awards

In de eerste editie van de Gezonde Innovatie Awards 2021 wint start-up Spoony meerdere awards. De pilot 'Gezond eten is kinderspel', waar samengewerkt wordt met diëtisten en kinderartsen, mag zich volgens de vakjury een winnend initiatief noemen. De 'Slurp Soep' en 'Doe-het-zelf pakketten' zijn de…

Universiteit Utrecht & Wageningen University & Research:

"Nederlands beleid voor gezonde voedselomgeving kan veel beter"

De Nederlandse rijksoverheid laat kansen liggen als het gaat om een gezonde voedselomgeving: een omgeving die het mensen makkelijk maakt om gezonde voedselkeuzes te maken. Dat…

Eerste aubergines van 2021 geveild door BelOrta

De eerste aubergines van 2021 zijn gisteren geveild door BelOrta. Deze eerste aubergines werden aangevoerd door producent Steven Van Nuffelen (Stannuco). Koper Euro-Fruits uit Le Roeulx had de eerste druk aan de klok. Aubergine blijft populairDe BelOrta telers voerden in 2020 gezamenlijk 12.600.000 kg aubergines…


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven