Gezondheid

onderzoek naar zoekopdrachten van consumenten

Door corona zochten meer consumenten naar onder andere gember

Taiwanese wetenschappers onderzochten met Google Trends het verband tussen corona en de online interesse in verschillende aspecten van een gezonde levensstijl. Ze vonden een…

Nederlander bewuster van eigen gezondheid door coronapandemie

Het merendeel van de Nederlanders is bezig met een gezonde leefstijl. Echter, een begin maken met het verbeteren van de gezondheid is voor 21 procent moeilijk. Negatieve…

"Met waterlinzen kun je zes keer meer eiwit produceren dan met soja"

Waterlinzen als nieuwe eiwitbron

Waterlinzen of eendenkroos staan over een paar jaar wellicht op ons menu. De plantjes zijn een interessante eiwitbron en bevatten wel 30 tot 40% eiwit. Onderzoek richt zich op introductie in de markt…

Experimenten tonen mogelijkheid om brandstofcellen op te laden aan

Spinazie is niet alleen goed voor Popeye maar ook voor de planeet

"Eet je spinazie op!" Woorden die bij menigeen nog vers in het  geheugen zullen liggen. Spinazie, de pittige groente boordevol voedingsstoffen, levert niet alleen voor de mens energie…

Klant kiest vooral voor keurmerk op vers

Voor 63 procent van de Nederlanders spelen keurmerken een rol bij de keuze voor eten en drinken. Vooral verse producten worden met een keurmerk gekocht.

Videoboodschap Steven Martina na nieuwe 1e plaatst The Greenery in MT500

The Greenery staat voor het tweede jaar op rij op nummer 1 in de categorie Primaire Sector in de MT500. Deze lijst wordt jaarlijks door leiderschapsplatform MT samengesteld vanuit een onderzoek onder duizenden ondernemers, managers en bestuurders die een peer-to-peer oordeel geven over bedrijven die…

Voordelen eten tomaat niet te vervangen door pil

Lycopeen is één van de bekendste stoffen uit tomaat en er is al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van deze voedingsstof. Hidde van Steenwijk, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht, bestudeerde de gezondheidseffecten van lycopeen. Daarbij keek hij naar het effect van lycopeen op…

Diëtiste start eigen soepbar

Tholen - Als diëtiste heeft Pien van Dijk een hekel aan fastfoodketens die ze op iedere hoek van de straat aantreft. Met Soepbar Piek biedt ze een gezond alternatief voor de snelle hap. “Gezonde keuzes maken is lastig wanneer je overal om je heen verleidingen vindt tot ongezonde keuzes. Tijdens mijn studie kwam ik er dan ook…

Kinderen zélf aan het roer om eetpatroon te verbeteren

Spelbox van Spoony uitgetest bij 'probleem groenteneters'

Tholen - Kinderen zijn kritische eters, vooral van groenten. Spelenderwijs wordt groente eten een stuk leuker, dacht startup Spoony. Ze ontwikkelden een spelconcept om kinderen zélf aan het roer zetten om hun voedingspatroon aan te passen. Dit concept wordt nu uitgetest bij echte probleem groenteneters…

Supermarkten kunnen meer doen om gezond voedsel de makkelijkste keuze te maken

"Kiezen voor gezond iets makkelijker bij Ekoplaza, Lidl, Dirk, en Coop"

'Superlijst Gezondheid' is de eerste ranglijst die vergelijkt wat acht Nederlandse supermarkten doen om hun klanten te helpen kiezen voor gezond eten en drinken. Het onderzoek laat zien dat er grote verschillen zijn tussen de supermarktketens, ongeacht hun formule of marktaandeel. Ekoplaza, Lidl, Dirk en…

Hoe krijg je de kroket uit de kantine?

Wageningen Economic Research doet onderzoek naar voedingsinterventies in 'gesloten settings'. Restaurants, kantines en andere locaties buitenshuis kunnen bijdragen aan…

Op 13 oktober tijdens Dutch Food Week

Telers en tuinders gaan 45.000 appels uitdelen aan verzorgingshuizen, scholen en de voedselbank

Telers en tuinders delen op dinsdag 13 oktober tijdens de Dutch Food Week tienduizenden appels uit bij verzorgingshuizen, scholen en voedselbanken in hun eigen regio. LTO…

​Paul Blokhuis neemt manifest 'Investeren in gezonde toekomst' in ontvangst

Donderdag overhandigde Janine Luten namens GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en vele medeondertekenaars van het manifest 'Investeren in een Gezonde Toekomst' aan staatssecretaris Paul Blokhuis. Hij nam dit met genoegen in ontvangst en toonde veel sympathie voor het voorstel om…

WUR

WUR onderzoekt inhoudsstoffen van cannabis en vanille

Elk gewas bevat een verzameling inhoudsstoffen. Sommige daarvan hebben positieve effecten op het menselijk lichaam, of zijn gewoon lekker. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research meet bij onder andere cannabis en vanille het gehalte van specifieke inhoudsstoffen,…

Xantomato: een tomaat die degeneratieve oogziekten afremt

Een team van Israëlische wetenschappers heeft een nieuwe tomatensoort ontwikkeld die kan helpen bij het bestrijden van degeneratieve oogziekten, zo meldt de Hebreeuwse…

Aldi is superpartner

ADN ondersteunt het Nationaal Schoolontbijt met komkommers

Het Nationaal Schoolontbijt is inmiddels in heel het land een begrip geworden. Er schuiven meer dan 500.000 kinderen aan bij dit ontbijt op ongeveer 2000 scholen die hieraan deelnemen. Het wordt de 18e editie van het Nationaal Schoolontbijt en zal plaatsvinden in de week van 2 tot en met 6 november. ADN…

Tomaten de meest gegeten groente

Aardbeien het meest populaire fruit in Polen

Volgens een onderzoek van de National Association of Fruit and Vegetable Producer Groups waren op basis van consumptie in 2019 aardbeien (32%) en appelen (30%) het favoriete…

20 foodbloggers genomineerd voor de allereerste Fruit & Veg Award

Dagelijks gezond eten met voldoende groenten en fruit is belangrijker dan ooit. Daarom is 14 oktober uitgeroepen tot Nationale Groente- en Fruitdag. Op de eerste editie wordt meteen een gloednieuwe award geïntroduceerd: de Fruit & Veg Award. De 20 nominaties zijn bekend en het stemmen kan beginnen op…

"Groenten en fruit hebben positieve invloed op de mentale gezondheid"

Groenten en fruit lijken een positieve invloed te hebben op de mentale gezondheid. Dit blijkt uit een studie die dit jaar is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift…

Kinderen aanzetten tot gezonder eten

Albert Heijn lanceert Foodstars

Albert Heijn start maandag 7 september met een nieuwe spaaractie: ‘Foodstars’. Deze bonte verzameling van 64 karakters, gebaseerd op producten uit de Schijf van Vijf, laat kinderen met een kaartspel en app ontdekken hoe leuk en lekker gezond eten eigenlijk is. Met de Foodstars-app kan iedere speler familie en vrienden uitdagen…

Blootstelling aan diverse groenten doet groenteconsumptie van kinderen stijgen

Herhaalde blootstelling als strategie om kinderen groenten te leren waarderen en er meer van te laten eten, is al veelvuldig onderzocht. Hiervoor krijgen kinderen een bepaalde…

Niet te bitter of te zuur, dan eet de consument microgroenten beter

Wetenschappers van de Landbouwfaculteit van de Universiteit van Napels hebben onderzochten of uiterlijke kenmerken van invloed zijn op de bereidheid van consumenten om microgroenten te eten. De kenmerken van 12 soorten microgroenten werden beoordeeld tijdens een consumententest en er werd een…

Onderzoek Unicef:

"Schappen supermarkt liggen vol ongezond eten gericht op kinderen"

Bijna driekwart van de producten voor kinderen in supermarkten, past niet in een verantwoord voedingspatroon voor kinderen. Ook wordt bij een kwart van deze producten…

Spaanse studie toont verwelkingsziekte bij aubergines aan

In het najaar van 2018 werden zieke aubergineplanten van de rassen Thelma, Amalia, Monarca en Cristal waargenomen in verschillende kassen in de Spaanse provincie Almería, waar aubergine met een areaal van ongeveer 2.500 ha een belangrijk gewas is. De eerste symptomen ontwikkelden zich 30 tot 45 dagen na…

Vier telers lanceren gezonde thee: Theelers

Vier Nederlandse telers lanceren vandaag, op Duurzame Dinsdag, een thee met de smaak en kracht van bromelia, basilicum, curry en laurier: Theelers. De kruidenblend is volgens de telers niet alleen erg lekker, maar is ook zeer geschikt voor mensen die hun suikerspiegel in balans willen houden. Theelers is…

Nationale Groenten- en Fruitdag op 14 oktober

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) roept woensdag 14 oktober 2020 uit tot Nationale Groente- en Fruitdag . Deze zal plaatsvinden tijdens de Dutch Food Week, het nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Midden in de Dutch Food Week wil het NAGF niet alleen…

Team Jumbo-Visma

Sportdiëtiste Karin Lambrechtse:

“Jumbo-Visma renners zijn echt verknocht aan hun groenten en fruit”

Tholen - Figurerend in een reclamecampagne voor sponsor Jumbo maakte Tom Dumoulin begin dit jaar mooie ‘sluikreclame’ voor groenten. In een humoristisch spotje zie je Dumoulin volop groenten in zijn boodschappenmandje stoppen. Als de vaste Jumbo-vader Frank Lammers dat ziet, laat hij al snel de chips…

Wageningen Academy: Seminar Verdienmodellen duurzame en gezonde voeding

"Verdienmodellen rond verduurzaming zijn gunstiger dan ooit"

Op donderdag 24 september organiseert Wageningen Academy het seminar Verdienmodellen voor duurzame en gezonde voeding. Met diverse reken- en vergelijkingsmodellen wordt in het…

Inschrijving geopend voor deelname schoolfruit programma Nederland

Van 31 augustus tot en met 11 september 2020 kunnen basisscholen zich inschrijven voor het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Alle basisscholen, speciaal…

Laurens Eggen

"de tijd begint er rijp voor de worden"

Gezondheid en geluk: eerst het waarom en dan naar het hoe

Het analyseren van het waarom en vervolgens kijken naar het hoe, dat is samengevat de conclusie van een ledenbijeenkomst van Glastuinbouw Nederland op streekmuseum De Locht in Melderslo, waar het onderwerp Gezondheid en Geluk voor het eerst op de agenda stond.Door de coronarichtlijnen is het vooralsnog…

Minder dan de helft van de Noorse jongeren eet dagelijks groenten en fruit

Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Bergen onder 4700 jongeren in de leeftijden 11, 13 en 15 blijkt dat minder dan de helft van hen dagelijks iets van groenten of fruit eet. Onder jongens antwoordde slechts één derde dat ze dagelijks groenten en fruit eten. Onder meisjes ligt het aantal iets…

Nieuwe cherrytomaten met meer antioxidanten in Colombia

Onderzoekers van de Faculteit Landbouwwetenschappen van de Nationale Universiteit van Colombia (UNAL), onder leiding van professor Mario Augusto García, zijn erin geslaagd om…

Duitsland 'slaland': top 10 meest gegeten slasoorten

Duitsers houden van sla in al zijn varianten en aten vorig jaar ongeveer 5,8 kilo per hoofd van de bevolking. In 2019 werd in Duitsland ongeveer 357.500 ton sla geteeld en…

PBL

"Hele keten moet zich inzetten om eetpatroon te veranderen"

Om te zorgen dat consumenten duurzamer en gezonder gaan eten, is het noodzakelijk het eetpatroon te veranderen. Dat lukt alleen als alle partijen in de keten daar hun steentje…

Steeds meer groenten op de barbecue

Lang leek er voor groenten geen plek te zijn weggelegd op de barbecue. Misschien als bijgerecht, in een salade, maar daar hield het dan wel mee op. Maar het tij lijkt langzaam te keren. Zelfs barbecuekeizer Julius Jaspers stapt over van grote brokken vlees naar groenten op de barbecue. "Want," zo zegt…

Bijzondere Scania kooktruck gaat team Jumbo-Visma ondersteunen

Team Jumbo-Visma en Scania hebben de handen ineengeslagen en zijn een partnership aangegaan. Eerder werd daarvoor al een overeenkomst gesloten en deze wordt nu concreet ingevuld met de oplevering van een bijzondere truck waarin een complete keuken en verzorgersruimte voor het team is ondergebracht. Op…

Leen Guffens, VLAM

“Door de coronacrisis zien steeds meer mensen de waarde van groenten en fruit”

Tholen – Bijna niemand had verwacht dat de coronacrisis de wereld zo op zijn kop zou zetten. Ook bij VLAM hoopten ze dat de situatie snel weer zou normaliseren. “Maar dat viel flink tegen”, vertelde Leen Guffens, directeur promotie van VLAM eind juli. Hieronder haar verhaal. “Tijdens het begin van de…

Recept-winactie in supermarkt met Big Green Egg als hoofdprijs

Campagne ‘BBQ Smaakmakers’ zet veelzijdige aubergine in the spotlights

Aubergines zijn verrassend veelzijdig. Ook op de BBQ. Om meer consumenten deze zomerse zijde van Nederlandse groenten te laten ontdekken, lanceert de auberginebranche vanaf 10 augustus een recept-winactie in supermarkten. Deze actie is onderdeel van de campagne ‘BBQ Smaakmakers’. Basis hiervoor zijn vier…


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven