Gezondheid

Voedingscentrum: "Geen enkele aanleiding groenten en fruit te mijden!"

Hoe zit het met hormoonverstorende stoffen op groenten en fruit?

12 december berichtte Trouw over ‘hormoongif’ op groente en fruit. Sommige resten van bestrijdingsmiddelen zouden mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de hormoonhuishouding. Maar de gevonden waarden zijn zeer klein en geven geen aanleiding groente en fruit te mijden, aldus het Voedingscentrum.  De krant komt…

Scelta-voorman Jan Klerken:

"Coöperatie 2.0 kan voor reuring zorgen"

Met zijn gestaag groeiende familiebedrijf Scelta Mushrooms geeft Jan Klerken er blijk van dat het hem aan visie niet ontbreekt. ZON Magazine interviewde hem onlangs. Hoe ziet hij de rol van ZON in dat verband? Scelta Essenza was verleden jaar het eerste bedrijf dat zich op Fresh Park Venlo vestigde met…

uitkomst motie Tweede Kamer

"Nederlandse regering moet relatie middelengebruik en neurologische ziekten onderzoeken"

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering gaat onderzoeken of de ziekte van Parkinson en andere neurologische aandoeningen vaker voorkomen bij mensen die veel in…

Scoort de Nutri-score in België?

"Eigenlijk nog nooit naar gekeken"

Vanaf 2021 vinden Nederlanders het nieuwe voedsellogo Nutri-Score in de supermarkt, waarmee producten worden gerangschikt van gezond (groen, A) naar ongezond (rood, E). De Belgen hebben hier al een half jaar aan kunnen wennen, want het logo is daar in april ingevoerd. Zijn ze dan ook gezonder gaan eten?…

Nudging verleidt militairen tot het kopen van meer fruit

Het ministerie van Defensie en het Gedragslab hebben verschillende interventies ontwikkeld om militairen in de kantine te verleiden tot gezonde keuzes. Nudging via dienbladen…

Willem Dijk AGF en Gebrs van Aarle

Groothandels leveren een half jaar schoolgroenten en -fruit voor 23 eurocent per portie

Tholen - Nederland neemt in schooljaar 2019-2020 voor het elfde jaar deel aan de Europese schoolfruitregeling. Hiermee wil de overheid (via de RVO) kinderen de consumptie van groente en fruit bij schoolkinderen stimuleren. Dit jaar vraagt ze de leveranciers ook extra te letten op het aanbieden van…

Na aanpassing wordt het logo in 2021 ingevoerd

Ook Nederland kiest voor invoering Nutri-Score

Nutri-Score is het beoogde voedselkeuzelogo voor Nederland. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Van de drie logo’s in Europa - Keyhole, Multiple traffic light en Nutri-Score – blijkt uit Nederlands consumentenonderzoek dat Nutri-Score het beste hielp om…

Constatering WUR:

"Medische opleiding bevat onvoldoende training in voedingsadvies"

Voeding is niet voldoende in de medische opleidingen ingebouwd. Daardoor hebben (huis)artsen weinig mogelijkheden om hun patiënten adequate adviezen te geven over…

Psychologen laten studenten meer groenten eten met verleidelijke namen

Psychologen van de Stanford Universiteit hebben manieren onderzocht om studenten meer groenten te laten eten. Onderzoeker Bradley Turnwald: "Studenten hebben de laagste groentenconsumptie van alle leeftijdsgroepen. Daarnaast leren studenten voor het eerst om voedselkeuzes te maken." Turnwald en zijn team…

Nudging: een duwtje in de gezonde richting?

Tholen - Onderzoek na onderzoek wijst uit dat consumenten te weinig groenten en fruit eten, ook al weten ze hoe gezond het voor hen is. Omdat de meeste consumenten hun groenten en fruit uit de supermarkt halen, valt daar dus nog heel wat te winnen. Maar hoe kunnen supermarkten de consument aansporen om…

Youtuber belandt in ziekenhuis na het eten van twee habaneros

De Mexicaanse Youtuber Hugo Lara, van het kanaal Los Hermanos Lara Oficial, is in het ziekenhuis beland na de opname van zijn nieuwste uitdaging: het eten van twee habaneros,…

Rijk Zwaan doet mee

Onderzoeksproject naar gezondheidscertificaten, nu nog 'een zwakke plek'

Binnen de NWO-ronde ‘Logistics: Digitisation of certificates in trade’ is een project gehonoreerd dat onderzoek gaat doen naar de behandeling van gezondheidscertificaten voor…

Kansen voor groenten in de huisartsenpraktijk

Een groot deel van de Nederlandse huisartsen bespreekt leefstijl onvoldoende met hun patiënten. Het merendeel van de huisartsen die leefstijl wel met hun patiënten bespreken, zouden dit vaker willen doen. Maar er zijn op dit moment nog teveel barrières. Dat blijkt uit de studie ‘Arts en Groenten’ van…

Half miljoen leerlingen ontvangen groenten en fruit

Recordaantal deelnemers EU-Schoolfruit- en groenteprogramma

Maandag 11 november start een recordaantal leerlingen met de nieuwe editie van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma. Iets meer dan een half miljoen (519.908) leerlingen ontvangen de komende 20 weken voor drie keer per week groenten en fruit. Het programma begint maandag met een feestelijke aftrap bij…

Ruim de helft van de Nederlanders stemt hiermee in

"Duurder vlees in ruil voor goedkopere groenten en fruit"

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (52 procent) zou genoegen nemen met een hogere prijs voor vlees als de opbrengsten daarvan gebruikt zouden worden voor om groenten…

verdenkingen buiten Westland

Tweede vondst ToBRFV bevestigd

De NVWA heeft een tweede ToBRFV-vondst bevestigd. Ook meldt de instantie dat het een aantal bedrijven met waarschijnlijk ToBRFV buiten het Westland te vinden is.  MeldplichtKwekerijen waar mogelijk ToBRFV…

VS wil dat Thailand verbod op glyfosaat vertraagt

De Verenigde Staten beweren dat haar Environmental Protection Agency (EPA) heeft vastgesteld dat glyfosaat geen gezondheidsrisico oplevert bij gebruik volgens toelating. De…

Eelke Westra (WUR) in Radar

Zitten er minder vitamines in gesneden groenten en fruit?

Zitten er net zoveel vitamines in gesneden als in ongesneden groenten en fruit? Die vraag mailde Fera naar Radar. Ook vroeg ze zichzelf af of gesneden producten wel goed voor…

Stichting VITAM Doet Goed ontwikkelt lesprogramma

Harry@school neemt kinderen mee in AGF-wereld

Afgelopen maand heeft Stichting VITAM Doet Goed zo’n 150 basisschoolleerlingen les gegeven over groenten, fruit en gezond eten. Animatiefiguur Harry Covèrt neemt de kinderen in het interactieve lesprogramma ‘Harry@school’ mee in de wereld van groenten en fruit: van herkomst tot bereiding, van…

Kees de Graaf, Wageningen University & Research:

"De relatie voeding en gezondheid hebben wij op de kaart gezet"

Vijftig jaar geleden werd in Wageningen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid opgericht. Wat toen klein begon, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste…

Limburgse zorginstellingen en telers slaan handen ineen

In de zorg is veel behoefte aan gezonde en veilige voeding en voor boeren en tuinders zijn korte ketens en directe afzetlijnen zeer interessant. Het programma LOF brengt deze…

Praktijkproef met Nutri-Score bij Albert Heijn

Albert Heijn pleit al langere tijd voor de landelijke invoering van het voedselkeuzelogo Nutri-score. Daarom voert de keten nu een praktijkproef uit met de Nutri-Score in een Albert Heijn filiaal in Den Haag. Consumenten die zelf willen ervaren hoe het voedselkeuzelogo Nutri-Score werkt, kunnen tussen 8…

NS en AH To Go openen duurzame proeftuin op Utrecht Centraal

Groente scheppen in plaats van snoep

Van schepgroente tot watertap: NS en Albert Heijn To Go openen een ‘duurzame proeftuin’ op station Utrecht Centraal. Reizigers kunnen in deze winkel producten kopen die verantwoorder en duurzamer zijn. De eerste reizigers konden maandag al een kijkje nemen. Het aanbod wisselt over de dag. Curlic Suarez…

"Dieet met veel groenten vermindert vermoeidheidsklachten bij MS-patiënten"

Een hoger HDL-gehalte (goede cholesterol) kan vermoeidheidsklachten bij MS-patiënten verminderen, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Buffalo. Het proefonderzoek, dat gericht was op het effect van het vetgehalte in het bloed op vermoeidheidsklachten als gevolg van de ziekte multiple…

Advies: meer (seizoens)groenten en fruit

Gezondheidsraad presenteert nieuwe voedselaanbevelingen

De Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft nieuwe voedingsaanbevelingen gelanceerd. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op nieuwe inzichten in gezonde voeding en…

Colruyt en Studio 100 willen kinderen 'groente-ambassadeurs' maken

Groenten en fruit in hoofdrol bij nieuw kookprogramma voor en door kinderen

Retailer Colruyt Laagste Prijzen en productiehuis Studio 100 bundelen hun krachten om evenwichtige voeding bij kinderen te promoten. De eerste gezamenlijke concrete actie is…


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven