Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

G-Star-broek van Nederkatoen uit kas

Wageningen University & Research en kledingproducent G-Star hebben gezamenlijk een broek ontwikkeld die volledig is gemaakt van in Nederlandse kassen gekweekt katoen. De actie levert wereldwijd aandacht op, mede ook door een filmpje van het jeansmerk.

Het project is gericht op een zo milieuvriendelijke mogelijke productie van kleding. "Katoenteelt in kassen resulteert in vijf tot wel 23 keer hogere productie en aanzienlijk minder waterverbruik (95%), dankzij hergebruik van (regen)water. Bovendien zijn er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt", vertelt onderzoeker Filip van Noort van de WUR.

Ondanks deze voordelen zijn er ook nog hordes te nemen. Zo zijn de initiële kosten voor de productie te hoog, waardoor kas-gekweekte katoen momenteel niet economisch haalbaar is. Verdere verbeteringen en schaalvergroting zijn noodzakelijk om 'home grown denim' in de toekomst rendabel te maken.

Katoen is een gemakkelijk gewas om te telen, maar vereist veel landbouwruimte en kan tot wel 10.000 liter water nodig hebben voor de productie van één kilo katoen. Daarnaast is katoenteelt afhankelijk van een specifiek warm klimaat, waardoor katoenvelden het startpunt zijn van een lange en complexe toeleveringsketen tot aan de consument. Wereldwijd is er een grote vraag naar verantwoord katoen.

Onderzoek in Bleiswijk
Gedurende zes maanden werd in de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research in Bleiswijk onderzoek gedaan naar kasgekweekte katoen. Het onderzoek richtte zich op de kwaliteit, opbrengst en vezeleigenschappen van katoen, en vergeleek de milieueffecten met traditionele teeltmethoden. Er werd onder meer gekeken naar de toepassing van precisie-irrigatie en biologische bestrijding om de impact op het milieu te verminderen. Tevens werden de economische levensvatbaarheid en marktpotentie geanalyseerd.

Kasgekweekte katoen zal de traditionele katoenteelt niet snel vervangen. Wel ziet Van Noort potentieel in een niche voor dit soort producten. De groeiende vraag naar milieuvriendelijke en ethisch geproduceerde kleding kan de markt voor kasgekweekte katoen stimuleren, vooral onder consumenten die waarde hechten aan duurzaamheid en transparantie in de productieketen.

Daarnaast kunnen dit soort projecten waardevolle lessen bieden voor de traditionele buitenteelt van katoen. "Door te experimenteren met nieuwe, duurzamere teeltmethoden in kassen, komen onderzoekers en telers tot nieuwe inzichten die kunnen worden toegepast om de algehele duurzaamheid en efficiëntie van de katoenteelt te verbeteren, zowel in Nederland als wereldwijd", vertelt Van Noort.

Inkoop
De afgelopen jaren zijn Patagonia, Citizens of Humanity en Christy Dawn begonnen met het inkopen van katoen van glastuinbouwers. Het eindresultaat van de samenwerking tussen WUR en G-Star zijn vijf paar jeans die helemaal in Nederland zijn gemaakt. Nu onderzoekt G-Star Raw hoe deze teelt kan worden opgeschaald. Het grotere doel is dat merken over de hele wereld lokaal spijkerbroeken kunnen maken van lokaal geteelde katoen. Katoen groeit het best in een warme en vochtige omgeving. Daarom wordt het meeste katoen wereldwijd geteeld in China, India, Brazilië en het zuiden van Amerika. Het wordt niet zoveel in Noord-Europa geteeld.

Bron: WUR

Publicatiedatum: