Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Geen schimmelproblemen dankzij betere klimaatbeheersing"

Miljøgartneriet is naar eigen zeggen de grootste groenteteler van Noorwegen en teelt tomaten, komkommers en paprika's op bijna acht hectare hightech kassen. Hoofdteler Simon Hansen besloot in 2020 te investeren in LED-verlichting en DryGair ontvochtigers. Sindsdien heeft hij aanzienlijke veranderingen gezien in energiekosten en opbrengsten.

Milieuvriendelijke teelt
Voordat Simon Hansen tomaten in Noorwegen ging telen deed hij dit al ongeveer 17 jaar in Denemarken. Nu teelt hij 12 jaar tomaten in Noorwegen. Miljøgartneriet betekent 'milieuvriendelijke teelt'. En het zijn niet alleen woorden laat Simon zien. "We hebben geen eigen verwarmingscentrum. We werken samen met onze buurman, de grootste melkveehouderij van Noorwegen. Zij hebben een warmteoverschot. En in plaats van dit vrij te laten komen, gebruiken wij het in onze kassen. Alleen wanneer het echt koud en winderig is, heb ik extra warmte nodig. Ze leveren ons ook hun CO2-overschot. Het is een soort symbiotische relatie zoals bacteriën rond een plantenwortel. We zijn allebei blij en profiteren van elkaar."

Miljøgartneriet
Miljøgartneriet heeft acht kassen en een opkweekfaciliteit van bijna één hectare per stuk. "Het is een vrij moderne kas gebouwd door KUBO met hoge daken", laat Simon zien. "We hebben klimaatschermen in alle kassen, dus we besparen ook op die manier energie." Het bedrijf teelt het hele jaar door op drie en een halve hectare. "We telen in cycli. De tomaten worden in de winter vervangen door komkommers."

LED's
In 2020 besloot Simon om LED-lampen te installeren op drie en een halve hectare kassen. "Daarvoor was onze productie seizoensgebonden. Maar de vraag naar meer producten in de winter maakte duidelijk dat we jaarrond moesten gaan telen," legt hij uit. In de winter teelt het bedrijf nu komkommers op twee en een halve hectare en tomaten op één hectare. "Het eerste jaar dat we met de LED-lampen teelden hadden we nog geen ontvochtigers. We wisten wel dat we ze nodig zouden hebben. We konden simpelweg niet alles in één keer doen," zegt hij. "Om eerlijk te zijn: het was een nachtmerrie. We slaagden erin om te telen. Maar dat was heel moeilijk. Het klimaat was onregelmatig door de grote hoeveelheid transpiratie van de planten onder de LED's."

Ontvochtigers
Op dat moment komt DryGair in beeld met hun ontvochtigers. "Het jaar daarop installeerden we de DryGair-eenheden. Het was een wereld van verschil: stuurbaar, controleerbaar, prachtige planten en prachtige producten. Na het zien van de resultaten hebben we DryGair geïnstalleerd in bijna al onze kassen, inclusief kassen zonder belichting. Op dit moment hebben we in totaal 39 DG-12 eenheden in onze faciliteit." Het team ontdekte dat DryGair een goede oplossing was, omdat het eenvoudig te installeren is." Je installeert de DryGair-eenheden, sluit ze aan op elektriciteit en je begint onmiddellijk met ontvochtigen. En ik moet ook vermelden dat Poul Erik Andersen van Steenbek A/S het heel eenvoudig, vriendelijk en uitstekend deed."

Moeilijkheden
Waarom is Simon zo enthousiast? Scandinavische telers hebben te maken met enkele problemen zoals botrytis, slecht klimaat, slechte groei en hoge energiekosten. "Maar dat is allemaal opgelost nadat we de DryGair-eenheden hebben geïnstalleerd", zegt Simon. "Met DryGair hebben we een veel gelijkmatiger klimaat. Dat is één van de dingen waar ik naar op zoek ben: een gelijkmatig klimaat en gelijkmatige transpiratie gedurende de hele groeiperiode van de plant. Met DryGair hebben we een betere plantgezondheid. Je kunt de ventilatie laten draaien en het dek gesloten houden. Je kunt je schermen uitspreiden, een stabiel klimaat creëren en CO₂ binnen de kas houden. Dat is goed voor de planten en voor je opbrengst. En ook voor de kwaliteit van de producten."

Schimmelproblemen
Het bedrijf heeft geen schimmelproblemen meer. "Vorig jaar hadden we geen enkele problemen. Over het algemeen is het duidelijk dat je een gezonder en gelijkmatiger gewas krijgt met de apparatuur. Wanneer je voor ogen hebt wat de staat van het gewas moet zijn, kun je dat makkelijk bereiken met DryGair. Je hebt meer controle over je omgeving en je kunt je temperatuur en vochtigheid gelijkmatiger houden. Dit zorgt voor een betere balans in je planten", vat hij samen. Met betrekking tot cherrytomaten: "Over het algemeen is het duidelijk dat je een gezonder en gelijkmatiger gewas krijgt. Als je een wens hebt hoe je gewas moet zijn is het gemakkelijker om dat te bereiken met DryGair. Je hebt meer controle over je omgeving en je kunt de temperatuur en vochtigheid gelijkmatiger houden. Dit alles zorgt voor een betere balans in je planten."

Energie
Tomaten telen met ontvochtiging staat bekend om het direct verlagen van je kosten, simpelweg omdat je de ventilatieopeningen in het kasdek kunt sluiten. De DryGair-apparaten verzorgen de ontvochtiging. Zonder ontvochtiging is maar liefst 60% van je totale verwarmingskosten eigenlijk voor het beheersen van vochtigheid. "Bespaar direct kosten met DryGair", zegt Simon. "Ik zeg altijd: de werkelijke besparingen hangen af van wat je teelt, waar je teelt en hoe je het teelt. Maar in Scandinavië is het zeker tussen de 30% en 60%. Voor DryGair gebruikten we meer ventilatie om vocht te verwijderen. Onze energiekosten waren daardoor zeker hoog."

Andere voordelen
Natuurlijk zijn de energiebesparingen en de milieu-impact geweldig. Simon zegt dat hij nog een hele reeks andere voordelen heeft gekregen. "Het is bijvoorbeeld veel makkelijker om een hoge concentratie CO₂ in je kas te houden. Dat leidt tot een hogere productie en gezondere planten. Wanneer je ventileert laat je de CO₂ ontsnappen, wat inefficiënt is. Vooral als je betaalt voor CO₂ is het een groot nadeel om het door je dek te laten ontsnappen." Hij voegt eraan toe dat dit ook helpt om de werkuren te optimaliseren. "Je wilt de planten snoeien wanneer ze droog zijn in plaats van vochtig. Dit helpt botrytis te voorkomen en het is oude kennis. Dus droge bladeren in de ochtend zorgen ervoor dat mijn arbeiders eerder kunnen beginnen, wanneer het koel is en niet zo zonnig."

Return on Investment (ROI)
Gevraagd naar de ROI zegt Simon dat dit afhangt van de energieprijs. "We hebben de eerste ronde eenheden drie jaar geleden geïnstalleerd. Ze zijn nu allemaal afbetaald. Nu zijn ze er gewoon. Ze geven me een gezond, gelijkmatig gewas en besparen me meer geld." Een ander aspect dat weer terugkomt op de energiesituatie is dat hij wil voorkomen dat hij hoge graadverwarming van de melkveehouderij moet kopen. "Wanneer hun afvalwarmte niet voldoende is produceren ze speciaal warmte voor mij. Dat is erg duur bijna het dubbele van de kosten. Met DryGair weet ik dat meer te vermijden dan voorheen. Nu met het dek gesloten en de schermen zo lang mogelijk uitgerekt, haal ik veel meer uit de afvalwarmte."

Sturing
Dus gebruikt hij DryGair anders in verschillende seizoenen of 's nachts versus overdag? "De eenheden doen dat zelf", zegt Simon. "Als er geen behoefte aan is schakelen de compressoren uit. Ik hoef niets te doen. Dat is wat ik nodig heb." Hij ziet echter een groot verschil in hoe je teelt met of zonder DryGair. "De manier waarop je het gewas stuurt is heel anders. Overdag kunnen de compressoren inschakelen als dat nodig is. Als ik overdag ventileer, is dat alleen vanwege overtollige warmte in de kas, niet door vocht. In plaats van te ventileren bij één of anderhalf graden boven het verwarmingsinstelpunt heb ik met DryGair mijn ventilatie-instelpunt hoger. Dus gebruik ik een relatief gecontroleerde minimale ventilatiepositie om de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk te sturen. Dus gebruik ik een minimale hoeveelheid ventilatie om de temperatuur te sturen."

Onregelmatig gewas
Te veel ventilatie geeft je een onregelmatig gewas, zegt hij. "Dat is een groot voordeel van DryGair." Tegelijkertijd blijven de circulatieventilatoren van DryGair aan, zelfs wanneer de compressor uitstaat. "De extra luchtcirculatie is een voordeel voor de plant. Het creëert luchtbeweging wat leidt tot maximale gewastranspiratie. Voor mij is transpiratie het belangrijkst. Je wilt de transpiratie maximaliseren. Zo niet, dan teel je niet optimaal en maximaliseer je niet het productiepotentieel."

Voor meer informatie:
DryGair
www.drygair.com

Steenbek
https://steenbek.dk/

Miljøgartneriet
miljogartneriet.no/

Publicatiedatum: