Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ToBRFV terug in Estland, voor het eerst in Letland en Roemnië

Afgelopen maand is in twee kleine kassen in Estland opnieuw het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) aangetroffen. Het is de tweede uitbraak van het virus in het Baltische land, na een eerste officiële vondst in mei 2021. Daarna werd, na maatregelen, het virus officieel ook uitgeroeid. In Letland en Roemenië is volgens berichten voor het eerst het ToBRF-virus gevonden.

Bij de recente vondsten in Estland na een controle is het virus aangetroffen in een productieteelt, in Valga, en in een kas met opkweek van tomatenplanten, in Mustvee. De planten vertoonden geen symptomen. Tegen het virus worden de gebruikelijke maatregelen genomen.

In Letland is het virus gevonden in een kas in Stopiņi. Het gaat om een vondst in een kas van 1,22 hectare met een productieteelt. De virussymptomen zijn asymptomatisch. De teelt loopt door. Na de oogst worden de planten vernietigd.

In Roemenië is het virus in maart 2024 voor het eerst officieel aangetroffen, in een kleine kas van 200 vierkante meter in Arad. Het virus is ontdekt tijdens een officiële controle. Het virus is gevonden in asymptomatische jonge aubergineplanten, opgekweekt uit zaad uit Thailand. Een andere zaadbatch bleek negatief voor het virus. Het vermoeden is dat ongedesinfecteerd plastic materiaal in kas na een vorige teelt, de opkweek van tomatenplanten, het virus heeft veroorzaakt.

Bron: EPPO Reporting Service, juli 2024