Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vruchtgroenten telen en kasloof naar compostering

De reststromen van vruchtgroenten die geteeld zijn met polypropyleen (PP) touwen en clips, worden vaak verbrand of gecomposteerd in buurlanden of regio's met minder strenge kwaliteitsnormen. Hoe kan men lokaal in Vlaanderen een kringloop sluiten die zowel kwalitatief hoogstaand als economisch haalbaar is?

Partners Vlaco en OVAM onderzochten samen met diverse stakeholders van het Cmartlife C12.1 project de mogelijkheid van verruimde professionele compostering in Vlaanderen. Dit sluit naadloos aan bij de aanvullende valorisatiepistes van het Zero-Waste project, waar Inagro bij betrokken is.

Kosten-baten van een alternatief scenario
Afgelopen twee jaar bouwde en actualiseerde het Innovatiesteunpunt in samenwerking met Vlaco een kosten-batenanalyse om de financiƫle uitdagingen en kansen te schetsen die verbonden zijn aan overschakeling van een traditioneel (PP naar verbranding of compostering in buitenland) naar een alternatief scenario (alternatieve materialen naar lokale compostering).

Een aantal vaststellingen zijn dat in teelten waar het moeilijk is om clips te vermijden (tomaat of hogedraad komkommer) biotouwen + metalen clips of Qlipr een financieel voordelig alternatief zijn. Verder is het indraaien van biotouw voordelig bij komkommer (traditioneel), aubergine en courgette. Bij ingedraaide tomaten- en paprikateelt zijn de alternatieven duurder en is GMO-steun nodig om tot een break-even te komen. Voor de verschillende vruchtgroenten werd een infographic opgemaakt waarin traditioneel en alternatief scenario worden voorgesteld die bij Inagro te bekijken is.

Kwaliteitsvol composteren bij groen- en OBA-composteerders is mogelijk
Afhankelijk van de samenstelling zijn er verschillende afvoer-/verwerkingspistes. Zonder opbindmaterialen of met bio-afbreekbare touwen en clips kunnen de reststromen ten eerste binnenkort op het eigen bedrijf of in samenwerkingsverband gecomposteerd worden. Het wettelijk kader is hiervoor in opmaak. Ten tweede wat betreft het verbranden in Vlaanderen: meestal nog het geval voor serreloof van tomaat, komkommer en paprika indien vervuild met PP touwen en/of clips. Ten derde het verwerken bij professionele composteerder (OBA-composteerder in de praktijk). Ten vierde het afvoeren naar buurregio's of landen (vaak Nederland) voor compostering conform de lokale wetgeving. Tenslotte is onderwerken van serreloof is niet conform met Vlarem, Vlarema en/of MAP-regelgeving.

Het kasloof dat extern wordt verwerkt wordt door OVAM beschouwd als organisch-biologisch bedrijfsafval (OBA). Vergunningsmatig is gft- of OBA-compostering mogelijk maar in de praktijk zal dat niet altijd mogelijk zijn (te korte composteertijd, weigering owv technische redenen, tekorten aan verwerkingscapaciteit, ...).

Om nog meer lokaal te kunnen valoriseren in plaats van afvoeren naar verbranding of buitenland, hebben de partners een voorstel uitgewerkt om het huidige wettelijk kader te optimaliseren om de verwerking door professionele groencomposteerders mogelijk te maken. Het voorstel werd door de betrokken beleidsinstanties voorlopig niet weerhouden en zal dus op later tijdstip dienen te worden verfijnd en opnieuw ingediend.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, Belgiƫ
Tel: 051 27 32 00
[email protected]
www.inagro.be

Publicatiedatum: