Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
areaal daalt met 7% ten opzichte van 2018

Duitsland ziet augurkenteelt afnemen

In Duitsland is de teelt van augurken afgenomen. Het federale ministerie van Landbouw constateert een daling van het areaal met 7% ten opzichte van 2018. Een woordvoerder van het Zwabische bedrijf Hengstenberg benadrukt dat de sector te maken heeft met uitdagingen zoals stijgende energiekosten en hogere minimumlonen. Zowel het aantal teeltbedrijven als het teeltareaal nemen af. In 2023 werd er op ongeveer 1.880 ha augurken geteeld. In 2018 was dat nog op 2.020 hectare. Het aantal teeltbedrijven daalde van 315 naar 250.

Specifieke omstandigheden
Het teeltproces, waarbij arbeiders de augurken met de hand plukken, wordt steeds ingewikkelder. Augurken gedijen alleen goed onder specifieke omstandigheden. Ze hebben continu vocht en warme, maar ook weer niet te hoge temperaturen nodig. Wanneer de temperatuur boven de 30 graden komt, stopt de plant met groeien. Wanneer de plant 's nachts boven de 15 graden komt, groeit de plant het best. Daarvoor is wel intensieve irrigatie nodig wat zorgt voor hogere teeltkosten.

Regio Spreewald
Daarnaast staat de sector onder druk als gevolg van stijgende kosten. Met name in de dubbele cijfers en de concurrentie om seizoensarbeiders. Vooral de regio Spreewald, waar veel augurken geteeld worden, heeft te maken met deze uitdagingen. Het teeltgebied stagneert en de kosten stijgen, deels als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon. Deze factoren zorgen ervoor dat de augurkenteelt minder aantrekkelijk en financieel minder interessant voor Duitse telers wordt.

Bron: aussiedlerbote.de

Publicatiedatum: