Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aanwezigheid van Pythium in paprika brengt verhoogd risico met zich mee

In een voortdurende inspanning om de wortelgezondheid van paprikaplanten te verbeteren, heeft Syngenta Vegetable Seeds samen met telers uit belangrijke paprikaregio's in Nederland een onderzoek opgezet. Marcel Vis van Syngenta vertelt dat dit onderzoek gericht is op het identificeren van de oorzaken van wortelproblemen en het ontwikkelen van gerichte oplossingen. Het onderzoek heeft recentelijk enkele belangrijke ontwikkelingen en inzichten aan het licht gebracht.

Uitbreiding van het onderzoek
Marcel: "Tot nu toe zijn acht metingen uitgevoerd om de aanwezigheid van pathogenen in zowel het irrigatie- als drainagewater te analyseren. Deze uitgebreide gegevens zijn belangrijk voor het begrijpen van de waterkwaliteit en de aanwezigheid van pathogenen voordat planten aangetast worden, waardoor telers proactief kunnen handelen."

Diepgaand onderzoek
Het onderzoek omvat ook DNA-onderzoek, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan de verschillende soorten Fusarium, een pathogeen dat snel muteert en diverse fysio's voortbrengt. Daarnaast worden er ook andere schimmels en bacteriën gemonitord. Evenals naar de aanwezigheid van Pythium en Phytophthora, waarbij testen in verschillende concentraties worden uitgevoerd om de ernst van de infectie te bepalen.

Praktische toepassing van resultaten
Marcel vertelt: "Een belangrijk aspect van dit onderzoek is de uitleg over hoe telers de onderzoeksresultaten kunnen interpreteren en toepassen in hun teelt. Alle pathogenen worden bijvoorbeeld ook kwantitatief gemeten via uitgebreide kiemgetallen, waardoor niet alleen het verloop gedurende de teelt goed gevolgd kan worden, maar ook wordt er zo goed gezien wat er gebeurt als telers met antagonisten werken of (chemisch) ingrijpen. Door deze inzichten kunnen telers hun teeltprocessen verfijnen en gerichter reageren op de behoeften van hun gewassen."

Samenwerking en kennisdeling
Tijdens een tweede middag werden gegevens uit het onderzoek met de deelnemende telers gedeeld. Duidelijk werd al snel dat de kennisdeling op het gebied van onderzoek en preventie gewaardeerd werd onder de aanwezige telers, vertelt Marcel. Een aantal telers werken al samen door op regelmatige basis te overleggen over de gehanteerde teeltstrategie.

Expertise en ondersteuning
Zelfstandig consultant Ines van Marrewijk (voorheen van Normec Groen Agro Control), was als deskundige aanwezig om haar visie te geven op de resultaten. De gedeelde kennis en open vergelijking van teelttechnieken en behandelingen hebben een bijdrage geleverd aan de telers.

Nieuwe perspectieven
Het onderzoek heeft ook geleid tot nieuwe inzichten over de interactie tussen Fusarium en andere pathogenen, waarbij werd benadrukt dat de aanwezigheid van Pythium een verhoogd risico met zich meebrengt.

Toekomstige stappen
Marcel vertelt dat het onderzoek doorgaat met het volgen van de teelt en verdere analyses van behandelmethoden, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van effectieve strategieën om plantuitval te voorkomen.

Conclusie
Het voortdurende onderzoek naar de wortelgezondheid van paprikaplanten heeft nieuwe inzichten opgeleverd en geleid tot waardevolle samenwerkingen en kennisdeling tussen de telers. Deze gezamenlijke inspanningen zullen naar verwachting leiden tot effectievere teeltmethoden en een robuustere paprikateelt in de toekomst.

Voor meer informatie:
Marcel Vis
Syngenta Seeds B.V.
Tel +31 (0) 228 366411
Mob: +31 (0)6 129 647 22
[email protected]
www.syngentavegetables.com/nl-nl

Publicatiedatum: