Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers Ontario zijn 'al twintig jaar milieuvriendelijk bezig'

De focus op milieuvriendelijke teelt is niet iets nieuw voor telers van groenten en fruit in Ontario. Nieuw onderzoek laat zien dat telers al 20 jaar allerlei maatregelen doorvoeren om op een milieuvriendelijke wijze lokaal te telen.

Deze maatregelen bestaan uit investeringen in technologieën om water, energie en kunstmest efficiënter te gebruiken. Het gebruik van hulpmiddelen zoals bodemtesten en bedekkende gewassen is ook één van de manieren om op een milieuvriendelijke manier te telen. Tenslotte zorgt het verminderen van het gebruik van water en synthetische gewasbeschermingsmiddelen ook voor minder milieubelasting.

Het onderzoek is het afgelopen jaar uitgevoerd door Vineland Research and Innovation Centre in opdracht van de Ontario Fruit and Vegetable Growers Association (OFVGA). Dit centrum wilde een duidelijker beeld krijgen van hoe de telers in de provincie zich verhouden tot de toenemende druk van consumenten, retailers, overheid en anderen om milieuvriendelijke teeltpraktijken toe te passen. Het onderzoek bestond uit een combinatie van enquêtes en interviews met telers uit de groenten en fruit sector in Ontario.

Ontario is de thuisbasis van meer dan een derde van de totale groenten en fruit teelt in Canada. Er worden verschillende soorten gewassen zoals appels, tomaten, diverse kasgroenten, druiven en suikermaïs geteeld.

Het is een diverse sector met meer dan 125 verschillende gewassen die op veel verschillende manieren worden geteeld. Telers telen er meestal meer dan één per seizoen waardoor het moeilijker is om dit op een milieuvriendelijke wijze te doen.

De onderzoeksresultaten laten een positief beeld zien en daar kunnen inwoners van Ontario trots op zijn. Uit de enquête blijkt dat 95% van de respondenten gebruik maakt van waterefficiënte irrigatiesystemen, isolatie en biologische ongediertebestrijdingssystemen.

Meer dan twee derde van de respondenten geeft aan de afgelopen 20 jaar energie-efficiëntere boilers, klimaatbeheersing en irrigatiesystemen te gebruiken om het energieverbruik te verminderen. Daarnaast voerden ze warmteopslag en energiegordijnen en -schermen in om het energieverbruik te verminderen. Ongeveer de helft is overgestapt op energiezuinigere belichting en bijna een derde gebruikt hernieuwbare energie en/of vangt koolstof op en gebruikt deze opnieuw voor de gewasgroei.

In de teelt van gewassen in de open lucht geeft 85% van de telers aan gebruik te maken van gewasverkenning en ongediertemonitoring om gewasbescherming alleen toe te passen als dat nodig is. Tachtig procent van de respondenten gebruikt de resultaten van bodemtests om meststoffen nauwkeuriger toe te dienen en de waardevolle voedingsstoffen te richten op de plekken waar ze het meeste voordeel opleveren. 78% van de respondenten plant bedekkingsgewassen om de bodem gezond te houden en het vastleggen van koolstof te ondersteunen.

Dat is bijzonder en uit het onderzoek blijkt dat telers bereid zijn om veranderingen door te voeren die de toepassing van milieuvriendelijke milieupraktijken verder zullen uitbreiden.

Dit wordt echter getemperd door het feit dat teeltbedrijven ook winstgevend moeten zijn om te kunnen floreren en te kunnen blijven investeren in innovatie en milieuvriendelijk technologie. Simpel gezegd richt duurzaamheid zich niet alleen op het milieu maar moet het ook economisch voordeel opleveren.

Het betekent dat lokale voedselproductie een prioriteit moet worden. Nieuwe regelgeving en beleid moet worden bekeken vanuit het oogpunt van de bescherming van het vermogen om voedsel te telen. Daarnaast moeten de juiste economische en beleidsomstandigheden worden gecreëerd om de groei en het concurrentievermogen van teeltbedrijven te ondersteunen.

Telers hebben beleid nodig dat het speelveld gelijk maakt met concurrerende importproducten die vaak aan minder strenge milieu- en arbeidsvoorschriften zijn onderworpen of meer binnenlandse steun ontvangen.

Dit bestaat vaak uit het aanpakken van belastingkwesties zoals het vrijstellen van de teelt van voedsel van de federale koolstofbelasting en het aanpakken van beperkende ontwikkelingsheffingen. Ook wordt buitensporige bureaucratie verwijderd, conflicterende wetgevingsprioriteiten tussen verschillende overheidsniveaus opgelost en vaak onhandelbare regelgevingslasten gestroomlijnd.

Dat is ook de reden waarom groenten en fruit telers in Ontario de provinciale overheid al lange tijd vragen om meer financiering voor het Self-Directed Risk Management Program. Daarmee krijgen telers de middelen en flexibiliteit die ze nodig hebben om zich aan te passen en te reageren op uitdagingen.

Er is ook behoefte aan een milieuvriendelijke langetermijnaanpak voor onderzoek en innovatie op het gebied van agrovoeding die de voedselzekerheid ondersteunt door middel van de voortdurende zoektocht naar praktische oplossingen voor klimaatverandering.

De teelt van groenten en fruit is een essentiële pijler van het lokale voedselsysteem, vinden de onderzoekers. "Het is in het belang voor de nationale veiligheid van Canada dat er alles aan gedaan wordt om gezonde, veilige en milieuvriendelijke producten te telen, te behouden en te beschermen."

Voor meer informatie:
Ontario Fruit and Vegetable Grower's Association
www.ofvga.org
Publicatiedatum: