Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote verschillen in instraling zorgen voor uitdagende klimaatsturing paprika

In onderstaande grafiek laat Syngenta het verschil in hoeveelheid licht per week zien. In de grafiek wordt 2024 vergeleken met vorig seizoen en het meerjarig gemiddelde. Hierin is duidelijk te zien dat de teelten van Syngenta al een langere tijd onder het meerjarig gemiddelde en onder het niveau van vorig jaar zitten (met uitzondering van week 19). Ook in de rest van Nederland hebben paprikatelers hiermee te maken.

Bron: De Lier, Westland

Terugkijkend naar onderstaande grafiek ziet Syngenta een constante lijn in de cijfers van 2024. Week tien was in verhouding een goede week, en de opvolgende weken lagen constant onder het meerjarig gemiddelde en onder de cijfers van afgelopen jaar. Cumulatief (vanaf 1 januari 2024) ligt Syngenta drie % achter op afgelopen jaar en zeven % achter het meerjarig gemiddelde. Syngenta ziet dit jaar dat de verschillen qua instraling tussen de dagen groter zijn dan andere jaren terwijl de verschillen tussen de weekcijfers minder groot zijn. Dit zorgt voor een uitdagende klimaatsturing dit jaar.

Bron: De Lier, Westland

Temperatuur
De buitentemperatuur is al langere tijd hoger dan we gewend zijn. Vanaf week tien zijn de temperaturen al boven het gemiddelde, behalve week 16 en 17.


Waar in voorgaande jaren het klimaat normaal erg schraal was, ziet Syngenta dit jaar dat april en mei erg vochtig zijn met veel neerslag.

Bedena
Bedena is het nieuwe rode paprikaras van Syngenta met het totale resistentiepakket (Tm:1-3, Lt en TSVW:0) dat dit jaar op grotere schaal commercieel geteeld wordt in Europa. Bedena is een generatief krachtig ras dat gemakkelijk te telen is, met een snelle doorkleuring.

Terugblik
Over de afgelopen periode kan men concluderen dat Bedena goed heeft gepresteerd. Door de snelle vruchtontwikkeling en generatieve inslag heeft gezien een vroege, hoge productie gezien eind april. Op dat moment was de plantbelasting overal hoog (rond de 40 st/m²) maar het bedrijf zag dat Bedena voldoende groeikracht behield. Ondanks de hoge plantbelasting bleef het vruchtgewicht tussen de 190 en 220 gram. Vanaf begin mei zagen Peter Colbers en Pieter Stijnen de groeikracht toenemen en bleef de plant continu doorzetten met vijf tot zeven stuks / m² /week waardoor er nu een mooi gebalanceerd gewas staat. De telers die met Bedena de temperaturen hebben verhoogd toen de plantbelasting opliep, hebben nu het gewas het beste in balans staan.

Huidige situatie
Peter en Pieter zien nu dat de groeikracht (dikkere stengels/koppen en meer blad massa) toe begint te nemen waardoor Bedena voor de zomerperiode voldoende koelvermogen zal hebben. Het ras blijft sterk generatieve bloemen geven die gemakkelijk zetten. Normaal kenmerkt deze periode zich door een schraler klimaat en kan de instraling al vroeg op de dag hoog oplopen terwijl de buitentemperatuur nog laag is en het vocht weg zakt

Vooruitblik
Om het vruchtgewicht op het gewenste niveau te houden is het belangrijk om vanaf de langste dag een voornacht in te stellen. De maximale plantbelasting is 40 stuks/m². Indien de plantbelasting toch hoger wordt, adviseren Peter en Pieter om deze d.m.v. vruchtdunnen terug te brengen. Het heeft hun voorkeur om te toppen op het twee blad, zo houdt men voldoende plantmassa. Daarbij moet men dan wel de bloem/vrucht op het tweede blad wegnemen. Bij gewassen die wat voller staan kan men ook het hele seizoen op het eerste blad blijven toppen. Peter en Pieter adviseren om vanaf augustus weer op één blad te gaan toppen.

Klimaat

Zorg ervoor dat er een actief klimaat aangehouden wordt. De komende periode zijn de stuurmogelijkheden beperkt door het zomerse klimaat. Belangrijk blijft om het gewas in de morgen al te activeren en voor zon-op al op dagtemperatuur te zijn. Hierdoor kan de plant ook beter weersovergangen aan. Zoals al eerder vermeld weten we uit ervaring dat de groeikracht van Bedena toeneemt naarmate de lichthoeveelheid ook toeneemt. Tegelijkertijd blijft Bedena zijn generatieve inslag behouden waardoor de plantbelasting voldoende hoog blijft. Deze combinatie van groeikracht en generativiteit levert vaak de beste prestatie in kwaliteit en productie.

Water
Streef ernaar om rond 11 uur de eerste drain te hebben. Houd een gift van 2,2 – 2,5 maal de instraling aan. Vermijd grote schommelingen in EC

Wortelproblemen in paprika: Syngenta onderzoekt
Dit seizoen is Syngenta begonnen met een project gericht op de wortelproblematiek die we de afgelopen jaren hebben gezien. Er worden maandelijks metingen gedaan van uitgangs- en drainwater om te monitoren wat er zich in het water bevindt. Het bedrijf doet dit op meerdere bedrijven, waardoor ze een goed beeld willen krijgen in het verloop van de waarden die ze in het water meten.

Hier is meer informatie over het onderzoek.

Voor meer informatie:
Marcel Vis
Syngenta Seeds B.V.
Tel +31 (0) 228 366411
Mob: +31 (0)6 129 647 22
[email protected]
www.syngentavegetables.com/nl-nl

Publicatiedatum: