Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerco van Zuilen, Berrybrothers, over sensoren Growficient:

“We besparen één of twee waterbeurten per dag en we hebben minder dubbele vruchten”

Tijdens een bezoek aan de website van Growficient kwam Gerco van Zuilen een bekende tegen. Hij besloot zijn collega-teler te bellen om te vragen wat hij nu echt van Growficient vond. Inmiddels zijn we drie jaar verder en draaien alle frambozen van Berrybrothers met de sensoren van Growficient. Gerco vertelt hoe hij dit ervaart.

Berrybrothers is teler van zachtfruit. Hun specialisme ligt bij rode bessen, maar daarnaast verkoopt, verpakt en levert het bedrijf uit het Limburgse Roggel ook rode bessen, blauwe bessen, bramen en frambozen. Zoals de naam al doet vermoeden is Berrybrothers een familiebedrijf. Na de oprichting in 1980 door Gerco's vader, nam hij het bedrijf in 2005 samen met zijn broer over.

Ondanks de ruime ervaring met het telen van zachtfruit, is extra inzicht altijd welkom. Daarom maakt Berrybrothers gebruik van de sensoren van Growficient. Gerco vertelt waarom hij deze keuze maakte: "Onze frambozen waren nog weleens te nat. Dat leidde tot dubbele vruchten. Die kunnen we niet verkopen. Om de watergift te verbeteren, zijn we begonnen met de sensoren van Growficient. Eerst klein, maar inmiddels draaien de sensoren op alle frambozen."

Nieuwe inzichten
Dat leverde al snel nieuwe inzichten op. Gerco: "Sinds we met de sensoren werken, stoppen we veel eerder met water geven. Hadden we voorheen bijvoorbeeld om 16.00 uur de laatste watergift maar kwam de zon daarna nog door, dan besloten we meestal om toch nog een keer extra water te geven. Dankzij de sensoren zagen we dat dat helemaal niet nodig is. We besparen nu zeker één of twee beurten per dag. Dat scheelt niet alleen water, maar ook elektriciteit en meststoffen. En, ook belangrijk: we hebben minder dubbele vruchten."


Gerco van Zuilen

Plantactiviteit
Gerco is vooral blij het met het gemak dat de sensoren hem opleveren. Hij vertelt: "Vroeger ging ik vaak zelf voelen of de planten genoeg water hadden. Dan was ik om 21.00 of 22.00 uur 's avonds nog in de kas, en de volgende ochtend vroeg ook weer. Nu hoeft dat niet meer. Natuurlijk voel ik nog weleens, maar ik weet ook dat de getallen die we op het dashboard zien gewoon kloppen. Dat geeft rust."

Op het dashboard van Growficient zien Gerco en zijn collega's niet alleen cijfers over de watergift, maar ook over de temperatuur en de EC-waarde. Sinds kort maken ze bovendien gebruik van de module Plant Activiteit. Gerco: "Hierin kunnen we zien wanneer de planten actief zijn en wat dus het beste moment is om te beginnen met de watergift. Dat gaat allemaal automatisch. Zo krijgen we vruchten van betere kwaliteit en kunnen we efficiënter werken."

Goede service
Na meerdere teeltseizoenen met de sensoren is Gerco nog steeds blij met zijn beslissing. Ook de samenwerking met Growficient verloopt goed. Gerco: "De sensoren werken eigenlijk altijd goed. Maar als er ooit wat mis is, kan ik gewoon bellen en wordt het snel opgelost. Dat is fijn. Daarnaast werkt het systeem heel makkelijk. De installatie gaat bijna vanzelf en ook uitbreiden is supersnel geregeld. Ik ben enthousiast."

Dat enthousiasme deelt Gerco met collega-telers. Hij zegt daarover: "Ik vertel anderen regelmatig over de sensoren van Growficient. En dat doe ik alleen omdat ik er echt in geloof. Een bramenteler hier in het dorp is ook met de sensoren begonnen. Die ervaart het net zo positief als ik. Als ik anderen op deze manier kan helpen, doe ik dat graag."

En de toekomst? Gerco denkt al aan uitbreiding: "We hebben de sensoren van Growficient nu alleen in de frambozen, maar het plan is om ze ook in het andere zachtfruit te gaan gebruiken. Daarvoor moet het echter eerst mogelijk zijn om de watersystemen te laten starten op basis van die sensoren. Zodra we dat kunnen, gaan we het verder uitrollen. Puur vanwege het gemak dat het ons oplevert bij de frambozen. Dat wil ik overal wel."

Voor meer informatie:
Growficient
Tel: +31 626 084 847
[email protected]
http://www.growficient.com

Publicatiedatum: