Paprika's zijn door hun veelzijdigheid uitgegroeid tot een veel gevraagde groente. Vooral snackpaprika's zijn geliefd om hun zoete smaak. Daardoor zijn ze geschikt als snack en kunnen ze gebruikt worden in verschillende recepten. Zowel rauw, geroosterd, gevuld of als kleurrijk ingrediënt in diverse gerechten. Ze zijn interessant voor een breed publiek.
Producent
Mexico is de op een na grootste producent van paprika's ter wereld. In 2022 werden er 3.113.000 ton paprika's geteeld op een areaal van 156.718 hectare. Het land is ook de grootste exporteur van dit gewas. Het heeft een wereldwijd marktaandeel van 29 procent en de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste bestemmingen.
Hydrocultuur
Paprika's, met hun veelzijdigheid en marktvraag, kunnen goed groeien in een hydrocultuur omgeving. Ricardo Ramírez, teler bij het Mexicaanse kassenbedrijf Hortícola Greenfield, deelt zijn ervaring en kennis over de hydrocultuurteelt van paprika's. Daarbij ligt de focus op snackpaprika's. Met dat ras heeft hij de afgelopen vier jaar gewerkt.
Productiecyclus
Ricardo geeft een introductie: "De jaarlijkse cyclus bestaat uit 38 weken actieve productie waarna 12 weken van ontwikkeling volgen. In deze tijd houden we de kwaliteit en grootte van de paprika's nauwlettend in de gaten. Grootte is een belangrijke factor voor succes en daar besteden we veel aandacht aan."
Succes
Een reden voor succes in de hydrocultuurteelt van paprika's is de juiste keuze van rassen. Bij Hortícola Greenfield werken ze met acht rassen. Die acht gewassen hebben allemaal hun eigen specifieke teeltvereisten en technieken. Zo ook snackpaprika's die op een vergelijkbare manier worden geteeld als paprika's. "Rassenselectie is de meest kritieke beslissing die genomen moet worden. Dit beïnvloedt namelijk alle aspecten van de teelt ", zegt hij.
Substraat
Een andere belangrijke technische overweging is de keuze van het substraat. "We hebben gezien dat een verhouding van 70/30 kokosvezel optimaal is. Daarmee kunnen we voldoende wortelbeluchting garanderen en vochtproblemen en ziekten voorkomen", voegt Erandy Rizo van Didihu, leverancier van de substraten waarop Hortícola Greenfield teelt, toe.
Constante temperatuur
Ricardo vertelt dat het handhaven van een constante temperatuur belangrijk is voor de optimale ontwikkeling van paprika's. De temperatuur moet tussen de 22,5 tot 23ºC liggen. "Zorgvuldig plantenbeheer, inclusief snoeien en irrigeren, zijn belangrijk om gezonde groei en hoge productiviteit te bevorderen." Tot slot is het fytosanitaire aspect belangrijk. "Plaag- en ziektebestrijding moet een prioriteit zijn. Met biologische gewasbeschermingsmiddelen kan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen geminimaliseerd worden."
Stengels
Ricardo: "Paprika's groeien goed in kassen met 60% relatieve vochtigheid, 400 tot 600 ppm CO₂ en buisverwarming". Ricardo vertelt dat ze 3,2 planten per m² aanbrengen. "Op elke plant hebben we drie stengels. Daarmee realiseren we totaal 9,6 stengels per vierkante meter."
Hydrocultuur
Volgens Erandy worden er hogere opbrengsten gerealiseerd door paprika's in hydrocultuur te telen. Dat kan oplopen tot 27 kg/m² en dat is 40% meer dan in de grond. Hij voegt eraan toe dat het exportpercentage rond de 90% en 95% ligt. Op deze manier biedt de hydrocultuurteelt van paprika's een pad naar efficiëntere tuinbouw. "Met rasselectie, nauwkeurig substraatbeheer en zorgvuldige controle van de groeiomgeving, kunnen telers hogere opbrengsten realiseren. Het levert ook economische en milieuvoordelen op de lange termijn."
Voor meer informatie:
Erandy Rizo
Didihu AgTech Substraten
Tel.: +52 668 172 4111
[email protected]
wearedidihu.com