Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Combinatie van tunnelteelt en vorstkaarsen geeft goede resultaten"

In week 22 werden de eerste blauwe bessen van het seizoen van dit jaar geoogst op de plantage van Dittmeyer in het zuidwesten van Frankrijk. Volgens de eerste voorspellingen zal er dit jaar een totaal volume van ongeveer 600 ton worden geoogst op een areaal van 80 ha, wat een lichte stijging betekent ten opzichte van vorig jaar, aldus het management van het bedrijf.

"We hebben te maken met een evenwichtige markt en concurreren rechtstreeks met Portugal. In de afgelopen jaren heeft de binnenlandse blauwe bes zich sterk gevestigd. We worden geholpen door de grote vraag naar lokaal geteelde blauwe bessen en de bereidheid om een premiumprijs te betalen voor lokale producten. In 2017 moesten we ongeveer twee derde van onze oogst exporteren, terwijl we vorig jaar ongeveer 95 procent van onze oogst op de Franse binnenlandse markt konden verkopen. We streven er echter naar om dit te verhogen naar 100 procent."

Wat de startprijzen betreft, begint het bedrijf vol vertrouwen aan het nieuwe Franse seizoen. "We hopen dat de prijzen de rest van het seizoen stabiel blijven. De ervaring leert dat het niet ongewoon is dat er een of twee prijsverlagingen zijn, vooral kort voor het einde van het seizoen (op 20 juli), omdat tegen die tijd ook grotere hoeveelheden blauwe bessen uit Polen en Roemeniƫ op de markt komen", meldt Pauline Dittmeyer, de dochter van bedrijfsoprichter en eigenaar Clemens Dittmeyer.

De blauwe bessen worden nu voornamelijk op de markt gebracht in bakjes van 250 gram in plaats van 125 gram en in bulk. Het bedrijf is nog steeds op zoek naar een verstandige verpakkingsoplossing die ecologie en transparantie combineert. Op de foto: Mateusz Musialski (Packing Station Manager), Ewelina Dittmeyer (Plantation Manager), Rosemarie Diekamp (QM & Administration), Michal Hartwich (Cultivation Manager), Pauline Dittmeyer (Sales Manager), Iza Hartwich (HR Manager).

Innovaties in vorstbescherming werpen vruchten af
Als gevolg van klimaatveranderingen worden groente- en fruittelers in Zuid-Frankrijk de laatste jaren ook steeds vaker geconfronteerd met late vorst en dergelijke. Dit heeft ook het bedrijf Dittmeyer gedwongen om te investeren in vorstbescherming, legt plantagebeheerder Ewelina Dittmeyer uit. "Ongeveer een derde van onze blauwe bessen wordt in tunnels geteeld. Het was een bewuste keuze om slechts een deel van onze plantage uit te rusten met tunnels, omdat we sterk hechten aan risicospreiding."

Dit wordt ook weerspiegeld in de vorstbeheersing: "We blijven vertrouwen op vorstbeveiligingsirrigatie voor onze blauwe bessen in de vollegrond. Sinds dit jaar worden er vorstbeveiligingskaarsen gebruikt in de tunnelsystemen. Dankzij de combinatie van tunnelteelt en vorstkaarsen hebben we minder kaarsen per hectare nodig in vergelijking met vollegrondsteelt, omdat de temperatuur in de tunnel hoog en constant blijft. In dit opzicht zijn de eerste resultaten bijzonder veelbelovend. Naast deze twee systemen plannen we in de nabije toekomst nog een methode, namelijk windmachines," besluit teeltmanager Michal Hartwich.


Naast de vorstbeschermingsmethoden is Dittmeyer ook voortdurend bezig met de ontwikkeling van zijn rassenassortiment. Een voorbeeld van een goed, vorstbestendig ras is het ras Bluegold.

Voor meer informatie:
Pauline Dittmeyer
SCEA Dittmeyer Ag ricola
Domaine des Myrtilles
3346 Route de Sanguinet
F-40160 Parentis en Born, Frankrijk
Tel: +49 1627719176
[email protected]
www.dittmeyer.com

Publicatiedatum: