Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote oogst industrietomaten verwacht in Extremadura

Eind juli begint de oogst van de industrietomaten in de Spaanse regio Extremadura. Er wordt volgens telersvereniging UPA-UCE een opbrengst van 2,2 mln ton verwacht, aanzienlijk meer dan vorig jaar. Dagelijks zullen er ruim 1.500 vrachtwagenritten uitgevoerd worden tussen de velden en de verwerkingsbedrijven. Tegen het einde van het seizoen begin oktober zal de teller dan uitkomen op ongeveer 100.000 ritten.

De Spaanse overheid heeft een verkeersveiligheidsplan opgesteld dat onder andere voorziet in een versterking van de vrachtwagencontroles. Regeringsafgevaardigde José Luis Quintana wijst erop dat vorig jaar de controles met 24% zijn toegenomen en het aantal klachten met 11% is gedaald, hoewel de boetes voor overbelading en het dumpen van tomaten zijn toegenomen.

Tijdens een bijeenkomst met telersorganisaties en transporteurs vroeg Ignacio Huertas, secretaris-generaal van UPA-UCE, om de inspecties niet te intensiveren tijdens oogstpieken om de oogst niet te hinderen. Huertas benadrukte ook de voortdurende inspanningen van de telers om het transport van tomaten te verbeteren, wat blijkt uit de vermindering van het aantal ongevallen. Vorig jaar werden er slechts vier geregistreerd.

Telersorganisaties hebben echter hun bezorgdheid geuit over de staat van sommige wegen, die ze als deplorabel omschrijven en die de risico's en boetes voor de transporteurs verhoogt. Ondanks het feit dat de verantwoordelijkheid voor het herstel van deze wegen bij de regionale overheid en de gemeentebesturen ligt, heeft Huertas deze bezorgdheid overgebracht aan de regeringsafgevaardigde, die heeft toegezegd dit te zullen doorgeven aan de bevoegde autoriteiten.

"We verontschuldigen ons bij voorbaat bij de mensen omdat er in korte tijd meer dan 2,2 mln ton moet worden verplaatst, maar dit is een fundamentele sector voor de welvaart en werkgelegenheid van Extremadura. Het werk zal worden uitgevoerd met de grootst mogelijke veiligheidsomstandigheden, wetende dat nulrisico evenwel niet bestaat", aldus Huertas.

Bron: elperiodicoextremadura.com

Publicatiedatum: