Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wasabi telen in Schotland

Onderzoekster Janet Colston van The Functional Plant Company uit Schotland teelt wasabi in een vertical farm. "Ik ben ooit uitgedaagd door iemand om wasabi te telen. Kort daarvoor had ik 'wasabi' een keer eerder bij sushi geproefd en daarbij heb ik het niet in verband gebracht met een specifieke plant. Pas later kwam ik erachter dat de meeste 'wasabi' die bij sushi wordt geserveerd een mengsel is van mierikswortel en groene kleurstof. Ik wilde de teelt van wasabi onder de knie krijgen en meer bekendheid geven aan de smaak van wasabi en de gezondheidsvoordelen die het biedt. Daarbij gebruikte ik vaardigheden uit mijn eerdere carrière als kankeronderzoeker," vertelt Janet. Ze is medeoprichter van The Functional Plant Company in Schotland.


Janet en haar zoon Lachlan Colston op de GreenTech dit jaar

The Functional Plant Company levert adviesdiensten en jonge startplanten aan verschillende telers om ervoor te zorgen dat ze in verschillende omgevingen succesvol kunnen telen. "Bij de teelt van wasabi is de toeleveringsketen een uitdaging. Daarnaast is er veel kennis nodig om deze plant te telen."

Na vele jaren realiseerde ze zich dat weefselkweek een belangrijke rol speelt bij het produceren van grote hoeveelheden schoon uitgangsmateriaal. Niet veel later werd microvermeerdering de basis van haar teeltmethoden en bedrijf. De ervaring van Janet in weefselkweek en plantenteelt hielp haar om efficiënte vermeerderingsmethoden te ontwikkelen voor wasabi en andere gewassen die zelden in Schotland te zien zijn.

"Je kunt bijna elke plant vermeerderen en een hele nieuwe plant telen vanuit zaad of bladweefsel en deze klonen binnen een steriele gecontroleerde omgeving. Nadat de planten zijn schoongemaakt kunnen ze worden gemanipuleerd met behulp van groeiregulatoren en een gecontroleerde omgeving om ze te helpen vermenigvuldigen en wortels te laten groeien."


"Wasabi in weefselteelt en geteeld in CEA geeft de beste resultaten"

Janet wil anderen helpen om soortgelijke uitdagingen te overwinnen. "Het hele proces van opschalen en het kiezen van een plant of ras voor een bepaalde situatie is belangrijk. Dat geldt ook voor de diversificatie van genetica die zal leiden tot betere oplossingen voor glastelers", legt ze uit.

Ze keek verder dan Schotland en kwam in contact met Chris Higgins van Hort Americas. Samen deelden ze de visie om nieuwe telers vaardigheden aan te leren en te onderwijzen over de gezondheidsvoordelen van verschillende planten. Het tweetal werkt nu regelmatig samen om die kennis over te brengen aan de lezers van Urban Ag News in Texas.

Hoge waarde
"Chris Higgins was de oorzaak van mijn succes en hij moedigde me aan," herinnert ze zich. Haar eerste stap had als doel een veilige ruimte te bieden voor het telen en vermeerderen van planten. De uitdagingen van het project leidden ertoe dat ze zich ging verdiepen in aquaponics. Daarbij combineerde ze haar wetenschappelijke achtergrond met het telen van planten. In 2014 waren er echter niet veel opties beschikbaar om CEA-vaardigheden te leren.

Haar vastberadenheid om wetenschap met traditionele tuinbouw te combineren dreef haar ertoe om een kleine hydrocultuurfarm in het noorden van Schotland te bezoeken. Het doel daarbij was om over verschillende hydrocultuur systemen te leren en deze inzichten toe te passen op haar vertical farmprojecten.

De economische realiteit van het opschalen van de teelt en de vraag van de markt vormden echter een uitdaging. "Ik worstelde met de in- en output van het teeltbedrijf. En dat moest ik later aan het publiek verkopen omdat ze niet konden betalen wat we zouden produceren," merkt ze op. "Toen ben ik gaan kijken naar planten met een hoge waarde zoals wasabi."

Schaalvergroting en economische levensvatbaarheid
Eén van de belangrijkste hindernissen waar Janet tegenaan liep was de schaalbaarheid van de wasabiteelt. "Afhankelijk van het ras kan het een grote plant zijn om op te schalen. Stel je één plant per m² voor en een oogst die wel drie jaar kan duren. Dat is een enorm aantal voetbalvelden om schaalvoordelen op gang te krijgen. De ingewikkelde aard van de groeibehoeften van wasabi en de lange rijpingsperiode vormden aanzienlijke uitdagingen."


Schotse wasabi geeft Schotse oesters meer pit

Verschillende rassen
Om deze uitdagingen het hoofd te bieden heeft Janet technieken verfijnd om de opbrengst en kwaliteit te verbeteren. Daarnaast heeft ze verschillende rassen getest voor de teelt van binnenbladeren en kleinere, snellere wortelstokken. De oogst binnen onder controle houden is de beste manier voor de foodservice. Het is ook mogelijk om ze naar buiten te verplaatsen om te rijpen en groter te worden. Ik kloon ze en bewaar ze in kleine potjes tot ze klaar zijn voor acclimatisering", legt ze uit. Deze methode zorgt voor een uniforme, gecontroleerde groei en minimaliseert het risico op ziektes.

Vooruitkijkend werkt Janet ook aan andere hoogwaardige gewassen zoals saffraan en vanille. "Ik werk al een tijdje aan saffraan om de bollen groot genoeg te krijgen voor vertical farming door te klonen. Dat is werk in uitvoering dat jaren zal duren," merkt ze op. Vanille, een ander uitdagend gewas om te telen, heeft zijn eigen uitdagingen. Zo treden er schimmelinfecties op en zijn de planten moeilijk schoon te maken voor weefselkweek. "Het is een gecompliceerde plant. Maar als je weet wat je doet, is het niet moeilijk om het op grote schaal te telen."

Voor meer informatie:
Functional Plant Company
Jane Colston
[email protected]
https://thefunctionalplantcompany.com

Publicatiedatum: