Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toename kasareaal in Almería, maar bezorgdheid over dalende prijzen

"In 2023-2024 is het areaal en de opbrengst van de kasgroenten in de provincie Almería er stevig op vooruitgegaan, terwijl de marktprijzen fors zijn gedaald", zeiden de vertegenwoordigers van branchevereniging Asaja Almería op een recente ledenvergadering. "Zodoende heeft de oogst uiteindelijk minder geld opgebracht dan vorig jaar."

"Het kasareaal steeg met 0,61% tot 33.100 hectare. Als we rekening houden met de verschillende teeltcycli is het areaal met 1% toegenomen tot 49.316 hectare. De opbrengst is ten opzichte van vorig jaar met 14% gestegen tot 3,82 miljoen ton. Deze opbrengsttoename is niet alleen toe te schrijven aan de uitbreiding van het areaal, maar ook aan een betere virus- en plaagbestrijding en gunstige weersomstandigheden."

"De omzet is evenwel met 22% gedaald, omdat er een prijsdaling was voor vrijwel alle tuinbouwproducten. Ondanks hun inspanningen om de teelt stabiel te houden, hebben de telers dus fors inkomensverlies geleden."

"Zo is de gemiddelde prijs voor paprika's met 33% gedaald. Hoewel er 4% meer paprika's zijn geoogst, hebben de telers minder geld ontvangen dan vorig jaar. Van tomaten zijn er 8% meer kilo's geoogst, maar is de omzet afgenomen door een prijsdaling van 18%. Het areaal en de oogst van komkommers zijn toegenomen, maar de gemiddelde prijs is met 22% gedaald. Ook van courgettes en aubergines zijn de gemiddelde prijzen gedaald. Meloenen daarentegen haalden een 5% hogere gemiddelde prijs en voor watermeloenen zagen de telers die met 7% toenemen. Er zijn ook 35% meer watermeloenen geoogst."

"Omgaan met deze marktschommelingen zal essentieel zijn voor de toekomst van de tuinbouwsector in Almería. Maar het geloof is groot, want de veerkracht en het aanpassingsvermogen van de sector in de provincie is onaangetast."

Voor meer informatie:
Asaja Almería
Calle Pablo Picasso
04745 La Mojonera (Almería) – Spanje
Tel: +34 950 29 09 56
[email protected]
https://asajaalmeria.org

Publicatiedatum: