Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij Aarts kiest voor het vierde jaar op rij voor Gideon als herfstras

Komkommerras is 'zondagsvriendelijk'

Wie Kwekerij Aarts in Asten bezoekt, maakt kennis met een gedreven jonge teler. Rens Aarts is sinds 2022 volledig eigenaar van het bedrijf dat vader Gerard in 1985 opstartte. Op het bedrijf worden komkommers en herfsttomaten geteeld op bijna tien ha teeltoppervlakte verdeeld over drie afdelingen.

De laatste jaren kent het gezin Aarts al enkele mooie gezinsuitbreidingen, maar ook binnen het bedrijf zet de uitbreiding zich voort. Rens Aarts is momenteel druk bezig met het bekijken van de uitbreidingsplannen voor het bedrijf om een bijkomende afdeling van 3,5 ha te verwezenlijken.

Gideon
Wat niet veranderd is in de afgelopen vier jaar, is de keuze voor Gideon voor de herfstteelt. "Gideon was ons direct goed bevallen in de proeven van 2020. Het ras had een beheerstere groei dan het toenmalige hoofdras en bleef daardoor productie geven tot op het eind", vertelt Rens. "Maar daarnaast was het vooral de sterkte tegen komkommerbont die opviel. Gideon laat duidelijk minder symptomen zien en groeit er ook door, waardoor het productie blijft geven."

Bij De Ruiter blijft een goede weerbaarheid een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkelingen van nieuwe rassen, beaamt Jonas De Win, verantwoordelijke Market Development Komkommer: "Dat maakt Gideon ook zo sterk; de combinatie van vitaliteit en een goed resistentiepakket met een sterke en betrouwbare resistentie tegen komkommerbont."

In het onafhankelijk komkommerbontproject InPaKt werd in 2023 aangetoond dat Gideon (samen met Gomax) consistent weinig symptomen vertoonde. Gideon bleek ook meer stabiel dan andere rassen in de proef.


Rens Aarts

Goede resultaten ondanks minder energie
Met de energietransitie kwam er nog een extra motivatie bij om voluit voor Gideon te kiezen. "We hebben bewust gekozen om enkel met onze WKK het bedrijf te verwarmen" vertelt Rens. "Met Gideon weten we zeker dat het mogelijk is om met minder energie door te gaan als de warmte naar onze afdelingen met herfsttomaat (Speedella) moet. Gideon is sterk tegen botrytis, waardoor geen stengels gaan doorrotten. Het is ook een sterke groeier, dus wanneer de verwarming uitgaat, blijft het ras doorgroeien en blijft Gideon sterk presteren tegen bont." Vorig jaar ging de verwarming rond 20 september uit en liep de teelt pas 1 november af.

"In de herfstteelt van 2021 wilden we eigenlijk een bezoekdag op deze locatie organiseren, tot Rens half september belde dat de verwarming per direct uitging", haalt Jonas een anekdote op. "We hebben ons plan dan maar afgeblazen. Achteraf heel jammer, want Gideon stond hier nog weken als een waar plaatje."

Zondagsvriendelijk
Gideon is ook gekozen omwille van de 'zondagsvriendelijkheid', zegt Rens. "Op maandag hoeven we niet allemaal 500 grammers te oogsten". Kwekerij Aarts werkt al jaren met inpakrobots waardoor vruchtgewicht en -lengte cruciaal zijn bij de rassenkeuze. Gideon geeft voornamelijk 35'- en 40'ers met een goede lengte waardoor een hoog percentage geschikt is voor de automatische verpakking.


Gideon

Extra setje van vier
Rens geeft ook graag enkele tips mee voor telers die willen starten met Gideon: "Gideon moet actief naar de draad geteeld worden, op snelheid telen dus. Het is vooral belangrijk om dan 's morgens een actief klimaat te creƫren met de buis er in en luchtig telen. Het is dan vooral belangrijk om broeikoppen te vermijden."

Rens start in de herfstteelt op het zesde blad: "Tijdens de jonge teelt kan het best heet worden in de zomer en zo heeft de plant voldoende wortels aangemaakt, voor hij op de vrucht gaat." Tot nu werd er gewerkt met een setje van twee en daarna alle aangelegde vruchten op de stam laten zitten bij een plantlengte van ongeveer 20 tot 23 bladeren. Na goede ervaringen in de zomer zal Rens een extra vrucht weghalen op het 13e blad, een extra setje van vier dus: "Het gewas zal dan wat sterker op de ranken gaan, goed op de vrucht zetten en daardoor opener blijven. Hierdoor behouden we ook een goed vruchtgewicht op de stam".

Wanneer het gewas volop op de ranken gaat, gaat de verwarming af en moet het gewas het zelf doen. Het is dan belangrijk om het gewas goed open te houden, weet Rens: "We halen er regelmatig een blaadje uit tot 1 oktober. Soms durven we er rigoureus door te gaan, maar door zijn gebalanceerde groei kan Gideon dat goed hebben". De EC-gift staat gemiddeld op 2,8 en hoeft niet te veel verlaagd te worden bij Gideon. "Je mag best een hoge EC accepteren, zodat de vruchtkleur op peil blijft", weet Rens.

Padproeven als basis voor continue verbetering
Rens en Jonas lopen nog even naar de padproeven in de zomerteelten. "Als De Ruiter investeren we veel in data om de prestaties van onze rassen te volgen en de mening van telers bij de selectie van nieuwe rassen te betrekken", licht Jonas zijn interesse voor de resultaten van de padproeven toe. Rens beaamt "We ervaren een fijne samenwerking met De Ruiter, maar ook voor ons zelf is het belangrijk om eigen proeven op te zetten om zo via raskeuze en optimalere teelttechniek de productie en kwaliteit te verhogen. Met Gideon hebben we zo enkele jaren geleden een mooie stap gezet"

Voor meer informatie:
Bayer Vegetable Seeds
www.vegetables.bayer.com

Publicatiedatum: