Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
positief geluid over ToBRFV vanuit Marokko

"We hoeven veel minder te rooien dan in voorgaande jaren"

Het Marokkaanse tomatenseizoen loopt ten einde, uitgezonderd de late rassen die in de zomer worden geëxporteerd. Mustapha Aouragh, een tomatenteler uit Agadir, licht de situatie toe.

"Het seizoen eindigt in juli een maand later dan gebruikelijk. Dit komt vanwege de late start van het seizoen. De rassen die de rest van het seizoen worden geteeld en geëxporteerd, zijn voornamelijk langwerpige tomaten en cherrytomaten," zegt Aouragh.

"Gedurende het hele seizoen zijn we beïnvloed door extreme weersomstandigheden. De hittegolf in de zomer van 2023 had een grote impact. Daarbij gingen verschillende planten verloren met verstoorde teeltschema's als gevolg. Maar daar bleef het niet bij. Tijdens het hele seizoen hebben we te maken gehad met stormen die schade aan de infrastructuur veroorzaakten. Daarbij hoorden ook hoge temperaturen."

"Ook wat de afzet betreft werd het seizoen gekenmerkt door een algemene prijsdaling. Telers waren wanhopig op zoek naar een prijsstijging ten opzichte van het vorige seizoen vanwege de steeds hogere teeltkosten", vertelt Aouragh.

Toch brengt het seizoen 2023-2024 goed nieuws, vertelt de teler. Aouragh bevestigt eerdere observaties van telers in de regio: "Het lijkt erop dat de fytosanitaire situatie verbetert. ToBRFV verzwakt en we hoeven veel minder te rooien dan in voorgaande jaren. Vorig jaar moesten we vanaf de eerste tros rooien. Dit seizoen bereikte we de tiende tros."

"Dit is op zich goed nieuws omdat de ziekte grote schade veroorzaakte. Ik hoop dat deze verbetering gepaard gaat met gunstiger weersomstandigheden volgend seizoen. Ik verwacht een vroege start van het volgende seizoen," besluit Aouragh.

Voor meer informatie:
Aouragh Mustapha
Tel: +212661938200
[email protected]

Publicatiedatum: