Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sicilië lijkt naar resistente onderstammen

ToBRFV: waarom beschermen we de tomaat niet ook 'van onderaf'?

Onlangs vond in Ragusa op Sicilië een conferentie plaats over de 'TSI Italië-strategie ter bestrijding van ToBRFV'. Dit onderwerp wint aan populariteit en is van groot belang voor de toeleveringsketen, vooral voor de Siciliaanse tomatensector.

Registratie voor de conferentie

Hoewel het probleem wereldwijd wordt gevoeld, zelfs in gebieden waar het virus niet al te wijdverspreid is, heeft het in Sicilië sinds 2018 een aanzienlijk probleem gevormd. In dat jaar werd tot meer dan 50% van de tomatenoogst in intensieve kassen gedecimeerd.

Moran Shelef, senior veredelaar TSI. (Klik hier om de fotoreportage te zien)

Tegenwoordig is ToBRFV niet meer zo bedreigend als vroeger en is de schade veel beperkter. Dit is te danken aan het gebruik van teelttechnieken met goede fytosanitaire maatregelen, genetische innovatie en een groter bewustzijn binnen de toeleveringsketen.

Er was veel belangstelling. In het midden Pino Fioretti, general manager TSI Italia, die de vele vragen van het publiek in de zaal modereerde. Er was grote nieuwsgierigheid onder de aanwezigen naar de nieuwe onderstam Interceptor F1.

TSI Italia heeft, net als andere zaadbedrijven, aanzienlijke inspanningen geleverd om bij te blijven met virusresistente genetica. Daarbij nemen ze een voorzichtige houding aan bij het verklaren van IR (intermediaire resistentie) voor sommige rassen in hun assortiment.

Tijdens de technische bijeenkomst voor telers, handelaren, kwekers en technische experts kwam naar voren dat een gediversifieerde aanpak, vastgelegd in een protocol, een belangrijke noviteit introduceert. Dit werd goed uitgelegd door de Israëlische geneticus Moran Shelef, die benadrukte: "Er zijn geen onfeilbare methoden in de strijd tegen ToBRFV, alleen sterk verzachtende effecten, omdat het virus recombineert en opnieuw kan opduiken. Desondanks kunnen en moeten er resultaten worden behaald die de effecten tenietdoen, of toch bijna."

Rosario Privitera, TSI regiomanager Zuid-Italië, richtte zich tijdens zijn toespraak op ToBRFV-resistente onderstammen en combinaties van onderstammen.

Shelef legde uit dat de strategie van TSI gebaseerd is op een onderzoeksprotocol dat rekening houdt met drie fundamentele parameters: genetische achtergrond, resistentiegenen en omgevingsomstandigheden. Deze parameters vormen samen een driehoeksverhouding, waarbij de som van deze factoren de ideale conditie voor ToBRFV-resistentie vertegenwoordigt.

Fig. 1: Het is de som van de sets die een goede barrière tegen ToBRFV genereert

Deze synthese is in de loop der jaren voor iedereen duidelijk geworden, dus wat is de toegevoegde waarde van TSI Italia's benadering van ToBRFV? Simpel, maar niet te simpel: de introductie van een onderstam die ook resistent is tegen het virus, zodat infectie door eerdere gewasresten uit de grond wordt voorkomen. Is dit alles genoeg voor de teler om rustig te kunnen slapen? Shelef wees erop dat resistentie in de ent slechts een zeer beperkend effect heeft, en dat de toevoeging van de resistente onderstam een extra barrière vormt tegen infectie. Dit maakt deel uit van een bredere strategie die rekening houdt met de beschreven parameters in Fig. 1.

Fig.2: De onderstam Interceptor F1 helpt besmetting met ToBRFV vanuit de grond, d.w.z. vanuit eerdere gewasresten, te voorkomen. De bescherming van het gebiedsdeel van de plant wordt overgelaten aan de genetische resistentie van de onderstam, gecombineerd met fytosanitaire profylaxe.

Tijdens het evenement werden vier resistente variëteiten geïntroduceerd, naast Allcherryto F1 cherrytomaten, Fanello F1 pruimtomaten, Pizzobello F1 midi pruimtomaat (pizzutello) en Carlitos F1 ronde gladde (tros)tomaten.

De presentatie van resistente rassen tijdens Fruit Logistica 2024. Van links naar rechts: Valentina Gambino, Pino Fioretti, Rosario Privitera en Roberto Mantua.

Deze rassen, in combinatie met de onderstam Interceptor F1, vormen volgens TSI samen met goed kasbeheer een nieuw bolwerk in de strijd tegen ToBRFV.

Voor meer informatie:
Rosario Privitera - Area Manager South and Islands
+39 338 407 65 75
TSI ITALIA S.r.l.
Via Treggiari n.39
71121 Foggia - Italië
[email protected]
www.tsiitalia.com

Publicatiedatum: