Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
slaveredelaars over marktontwikkelingen

"Er is niet veel ruimte voor fouten"

"Het mantra 'Succesvol telen, succesvol ondernemen' heeft een lange geschiedenis in de tuinbouwsector", zegt Tim van Hissenhoven van Cultivators. "Naarmate de technologie voortschrijdt, is de tuinbouwsector getuige van een revolutie, met name in de teelt van bladgroenten met behulp van hydrocultuur systemen." Hij sprak afzonderlijk met veredelaars van Enza Zaden, Nunhems en Rijk Zwaan over de sector en de belangrijkste vereisten voor een succesvolle teelt van bladgroenten. Samen hebben decennia ervaring in het telen van bladgroenten op hydrocultuur.

De basis van een succesvol teeltbedrijf begint met het begrijpen van de markt. Hoewel de sector al meer dan 25 jaar bestaat, maakt deze een snelle groei door, gedreven door factoren als de aandacht voor voedselveiligheid, veiligheid, kwaliteit en jaarrond lokale teelt. Veredelaars Nunhems, Rijk Zwaan en Enza Zaden ontvangen grote belangstelling uit alle delen van de wereld en zien dat de trends en ontwikkelingen de aandacht trekken van telers (van andere gewassen), verwerkers, retailers en investeerders, wat resulteert in (de plannen voor) het opzetten van nieuwe faciliteiten. Ondanks de grote kansen en investeringen die worden gedaan, erkennen de veredelaars dat uitdagingen zoals schaalbaarheid, operationele complexiteit en klimaatomstandigheden blijven bestaan, wat hindernissen opwerpt voor nieuwkomers en doorgewinterde telers. "Er is niet veel ruimte voor fouten", zegt Frans Gubbels van Enza Zaden.

De keuze van gewasvariëteiten is van groot belang en wordt beïnvloed door de eisen van de markt, teeltsystemen en klimatologische omstandigheden. "Veredelaars streven ernaar rassen te ontwikkelen die geoptimaliseerd zijn voor de hydrocultuur. Opbrengsten en weerbaarheid zijn sleutelfactoren in de veredeling, maar ze richten zich ook op eigenschappen als knapperigheid, textuur en sappigheid. Aspirant-telers wordt sterk geadviseerd om te beginnen met een marktonderzoek, goed voor te bereiden op de dagelijkse operatie en allianties aan te gaan voor het delen van kennis", zegt Marc Celis van Rijk Zwaan.

Het begrijpen van de nuances van hydrocultuur en het investeren in deskundig management is essentieel voor duurzaam succes. Alle experts op het gebied van veredeling benadrukken het belang van het terugkeren naar de basis en het erkennen van de verschillende klimatologische vereisten voor de verschillende faciliteiten. Hoewel standaardisatie moeilijk te bereiken is, bieden ontwikkelingen in substraattypes, kweeksysteemontwerpen en LED belichtingstechnologieën veelbelovende mogelijkheden. "De eerste stap is het begrijpen en erkennen van de complexiteit", zegt Peter Does van Nunhems.

"Het opstellen van een robuuste business case vereist zorgvuldige planning, waarbij factoren als opbrengstmaximalisatie, afvalvermindering en marktdynamiek in overweging moeten worden genomen", besluit Tim. "Omdat investeringen uit verschillende bronnen komen, moeten telers hun strategieën afstemmen op langetermijndoelen en de realiteit van de markt." "De teelt van bladgroenten op waterbasis vertegenwoordigt niet alleen een interessante zakelijke kans, maar ook een reis naar duurzame tuinbouw en voedselzekerheid. Door innovatie, samenwerking en voortdurend leren te omarmen, kunnen partners in de sector navigeren door de complexiteit van deze dynamische sector en de vruchten plukken van succes."

Op 17 en 18 juni organiseert Cultivators een evenement voor (toekomstige) telers en investeerders. Tijdens het evenement komen de belangrijkste aspecten van de teelt van bladgroenten aan bod. Klik hier voor meer informatie.

Voor meer informatie:
Cultivators
[email protected]
www.cultivators.nl