Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gegevensstroom optimaliseren om energie-efficiëntie en opbrengst te verhogen

Koidra biedt intelligente kasondersteuning aan en is gevestigd in Seattle. Onlangs liet het bedrijf zien hoe hun KoPilot-technologie gegevensbronnen integreert om de operationele efficiëntie en opbrengstoptimalisatie te verbeteren. Samen met komkommertelers in Ontario ontdekte Koidra dat telers voor vele uitdagingen staan. Zo hebben ze te maken met een piek in de elektriciteitsvraag vanwege de verwachte toename van 50% in productie over de volgende vijf jaar. Ook moeten er barrières overwonnen worden die verschillende gegevensbeheersystemen met zich meebrengen.

"Verschillende statistieken van Koidra kunnen geëvalueerd worden en daar kunnen we van leren. Onze focus ligt altijd eerst op de opbrengst. Wanneer het mogelijk is om onze productie te verhogen zonder dat onze CO2-uitstoot verhoogd wordt, dan doen we dat," vertelt Mark Reimer, onderzoeks- en bedrijfsontwikkelingsmanager bij Great Lakes Greenhouse.

Proef
In 2022 startte Koidra een vier maanden durende proef met Great Lakes Greenhouse in Leamington. Het project werd ondersteund door de Greenhouse Competitiveness and Innovation Initiative (GCII) en ontving financiële steun van Independent Electricity System Operator (IESO). De technologie van Koidra in de betreffende kassen zorgden voor een toename van 19,6% in komkommeropbrengst vergeleken met gebieden die beheerd werden door traditionele methoden. De resultaten worden gezien als een succes, omdat de opbrengsten toenamen en het energieverbruik gelijk bleef. Dit betekent dat er efficiënter geteeld kan worden in de kas.

Ketut Putra, ingenieur bij Koidra, benadrukte het belang van het integreren van gegevensbronnen om effectievere resultaten te bereiken. "Deze technologie gaat verder dan alleen het automatiseren van routinetaken. Het geeft je de mogelijkheid om complexe gegevens, van vele gegevensbronnen, te combineren en te interpreteren. Op die manier kun je slimmere beslissingen nemen die het eindresultaat en het milieu ten goede komen."

CO2-uitstoot
De ontwikkelingen bij GLG komen op een belangrijk moment. De kassector in Ontario staat onder toenemende druk om de teelt te verhogen terwijl de uitstoot wordt geminimaliseerd. Het telen van komkommers brengt over het algemeen energie-uitdagingen met zich mee vanwege de warmtebehoefte van het gewas. Het handhaven van optimale omstandigheden vereist aanzienlijk energie. Dat is vooral in regio's met koelere klimaten of tijdens de koudere maanden.

Volgens Agriculture and Agri-Food Canada heeft Ontario ervaring met 400 hectare komkommerteelt. De KoPilot-technologie van Koidra kan makkelijk gebruikt worden in deze sector. Telers in heel Ontario kunnen met minimale aanpassing de techniek implementeren," vertelt Putra toe.

Wat is KoPilot?
De KoPilot-technologie van Koidra fungeert als een centraal knooppunt dat sensordata integreert en besturingsprocessen automatiseert. Het stroomlijnt operationeel beheer door inputs van verschillende bronnen te verzamelen en besturingsparameters te implementeren. Een slim waarschuwingssysteem identificeert vervolgens problemen op en lost deze op. Daardoor ontstaan ideale groeiomstandigheden en een efficiënt energiegebruik.

Centraal in deKoPilot-technologie staat het algoritme dat maximale fotosynthetische efficiëntie nastreeft. Door de omstandigheden voor fotosynthese te optimaliseren verbetert de technologie de gezondheid van planten en de opbrengst. Tegelijkertijd wordt er energie bespaard.

Communicatie
Zodra telers besluiten te investeren kunnen er snel andere uitdagingen ontstaan. Schijnbaar eenvoudige taken zoals het verbinden van verschillende sensoren om gegevens te delen worden ontmoedigend. Omdat sensoren van verschillende leveranciers afkomstig zijn is er vaak een strijd om deze onderling te laten communiceren vanwege verschillende technologieën en protocollen. Andere sensoren hebben aanpassingen nodig om met het internet te verbinden. De service van Koidra stelt telers in staat om deze problemen op te lossen en een communicatiesysteem te ontwikkelen.

KoPilot-techniek
De KoPilot-techniek stelt telers in staat om dynamische setpunten aan te passen op basis van hun deskundige kennis door hun unieke logica te automatiseren. Deze aanpassing stelt teeltbedrijven in staat om kennis op te bouwen op basis van de redenering van telers. Zodoende wordt de effectiviteit van het systeem verder verbeterd. De uitgebreide logboekregistratie van KoPilot van alle aanpassingen zorgt ervoor dat eventuele wijzigingen kunnen worden herleid naar specifieke gebruikers. Daardoor wordt een omgeving van verantwoording en transparantie bevorderd.

De uitdagingen waarmee telers in Ontario worden geconfronteerd, zijn universeel en worden over de hele wereld ervaren. De integratie van verschillende gegevensbronnen en de druk voor energie-efficiëntie, vooral te midden van stijgende productie-eisen, zijn wijdverbreid. Het maakt niet uit of het gaat om Noord-Europa, West-Canada of het Verenigd Koninkrijk.

Hoge energieprijzen
Komkommertelers in de Lea Valley in Engeland hebben te maken met hoge energieprijzen en marktschommelingen. Dat leidt tot schommelingen van tekorten tot overschotten. Vertragingen in het planten vanwege de onwil van klanten om hogere energiekosten te dekken, gecombineerd met internationale concurrentie en nieuwe regelgevende onzekerheden, zorgen voor uitdagingen.

Er zijn vergelijkbare energieproblemen gemeld in British Columbia waar Koidra samenwerkt met andere grootschalige glastuinbouwbedrijven. De diversiteit aan microklimaten vereist nauwkeurige milieucontrole. De situatie is vergelijkbaar met Quebec waar de behoefte aan jaarrond productie de energiebronnen belast.

Elektriciteit besparen
Telers in Nederland worstelen ook met het optimaliseren van gegevensintegratie om opbrengsten te verbeteren en energieverbruik te verminderen. In 2022 zorgden hoge energieprijzen ervoor dat 80% van de Nederlandse kassen die aanvullend licht gebruiken van gewas veranderden of helemaal niet teelden om elektriciteit te besparen.

Voor meer informatie:
Koidra
[email protected]
www.koidra.ai

Publicatiedatum: