Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
goten in plaats van tafels

Veranderingen in Nederlandse onderzoekskas cannabis

In een eerder artikel werd het ochtendprogramma van de Nederlandse cannabisdag op de maandag voor GreenTech Amsterdam besproken. In dit artikel wordt de middag besproken waar bezoekers nogmaals een bezoek aan de onderzoekskas brachten. Dit keer bij Cultivation for Compounds.

Aangebrachte veranderingen
Cultivation for Compounds is een project dat in totaal vier jaar loopt. Ze doen nu twee jaar onderzoek in hun twee onderzoekskassen van Vertify in Naaldwijk. Kjell Sneeuw van Cultivators geeft een update van het onderzoek en legt uit dat er sinds vorig jaar een aantal veranderingen zijn doorgevoerd.

Goten in plaats van tafels
"We telen nu in goten in plaats van op tafels", vertelt Kjell. "We begonnen met tafels waarbij de luchtstroom van onder de tafel kwam. We hadden echter wat problemen met botrytis. Dit kwam omdat we het niet voor elkaar kregen om de lucht gelijkmatig over de ruimte te verdelen. Daardoor nam op bepaalde plekken het vocht en de warmte toe. In die tijd kweekten we een ras dat gevoelig was voor botrytis. Het kon dus makkelijk fout gaan. We moesten daarom wat veranderingen doorvoeren."

Overleg met klimaatexpert
Na overleg met een klimaatexpert van het team van Cultivators werd de volgende oplossing geïntroduceerd. "We haalden de tafels eruit en bouwden goten. Ook hier komt de luchtstroom van onderaf. In dit geval komt alle lucht van onderaf en via de goten naar binnen. Op die manier worden de planten aan beide zijden belucht. Een tafel is aan de onderkant gesloten maar goten zijn open. Het heeft de vochtverdeling in de kas verbeterd en we hebben nu de aanwezigheid van botrytis sterk kunnen verminderen," vertelt Kjell.

Inzichten uit onderzoek
Wat voor soort onderzoek wordt er uitgevoerd? "Biobest heeft een nieuw type roofmijt met de naam Pronematus getest. Het was al bekend dat dit nieuwe type roofmijt zich vestigt op cannabis en dat hij zich voedt met ongewenste mijten. Maar uit ander onderzoek bleek dat planten die behandeld worden met Pronematus minder last hadden van meeldauw. Het blijkt dat Pronematus niet alleen ongewenste mijten eet maar ook meeldauw wegneemt."

Bemesting
DCM heeft verschillende bemestingsstrategieën getest. "De resultaten laten zien dat onder de biologische teeltstrategie opmerkelijk meer wortels worden gevormd." In de kassen worden planten van F1 SeedTech gebruikt. "Die gebruiken we omdat we de zaden zich goed ontwikkelen. Het is ruimtebesparend en resistent tegen botrytis. Met het ras Miss Beauty hebben we tot nu toe geen botrytis waargenomen."

Belichting
Samen met Fluence bekijkt Cultivation for Compounds verschillende belichtingsstrategieën. "Hoe kunnen we de lichtintensiteit in ons voordeel gebruiken om een sterke wortelgroei te creëren? En dan specifiek in de eerste fase van de teelt. Zodra de zaden opkomen wordt op 250 μmol belicht om te voorkomen dat de stekken uitrekken en om ze voor te bereiden op de teeltomgeving. Voor de vegetatieve fase houden we de lichtintensiteit iets lager. Daarna verhogen we de lichtintensiteit weer. Daarna draait de plant op volle toeren."

Veel licht en warmte
Grodan heeft onderzoek gedaan naar irrigatiestrategieën. "De resultaten lieten zien dat met een hoog watergehalte een hogere productie gerealiseerd kan worden. We denken dat dit komt omdat we met een hoge lichtintensiteit en met vrij veel warmte telen. De wortels hebben dus al dit water en deze voedingsstoffen nodig om gelijke tred te houden met het bovenste deel van het bladerdak."

Voor meer informatie:
Wereld Horti Center
www.worldhorticenter.nl