Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schoon water voor betere slateelt op water

Tholen - Teeltadviseur Ron Peters is van veel markten thuis. Hij helpt telers met virusproblemen in de vruchtgroenten, waar zijn hygiëneadviezen in tomaat bijvoorbeeld vaak dienen om ToBRFV buiten de deur te houden. Maar ook in de slateelt op water ziet hij kansen. Hier helpt hij momenteel een Duitse teler bij het onder de knie krijgen van de teelt van sla en spinazie op water, met speciaal aandacht voor waterkwaliteit. "Waterkwaliteit is namelijk cruciaal in de teelt van sla."


Slateelt op water bij Future Growing in Klazienaveen

DWC
De teler met wie Ron werkt is enkele jaren geleden gestart met de slateelt op water. Nog niet op commerciële schaal, maar wel met de bedoeling daar in de toekomst met een nieuw bedrijf naartoe te groeien. Aan de grote klok hangen willen ze hun project daarom nog niet, maar iets erover vertellen doen ze graag.

"Toen Ron ons vertelde over hoe hij water kan behandelen, zagen we eindelijk een kans om in deze teelt te stappen. We hadden al weleens nagedacht over slateelt op water, maar de stap nog niet gezet. Ron bleek fan van het simpel houden met een DWC-systeem en om dit te testen zocht hij een partnerbedrijf om zijn ideeën te delen en te testen."

Waterdesinfectie
In totaal gaat het momenteel om een proef van drieduizend vierkante meter. Halverwege 2022 is gestart. Vooral de teelt van spinazie op water bleek een uitdaging. "Een paar rondjes ging het goed, maar daarna kregen de telers problemen," weet Ron. Wortelexudaten bleken een oorzaak. Een bekend probleem in de teelt van spinazie op water waarvan de telers zich vanaf het begin bewust waren. "Samen met Ron zijn we nu aan het uitzoeken hoe we van die wortelexudaten in het water afkomen. Gelukkig zijn we op de goede weg."

Bij de start van de teelt werd de vijver, waarop in drijvers verschillende soorten sla en ook baby leafs worden geteeld, met water gevuld. Water uit een bron. "We telen nog altijd met dat water als de basis en vullen wat verdampt aan met regenwater."

Ron: "Wat we nu geleerd hebben is, dat het niet alleen de wortelexudaten zijn die het succes bepalen. Ook de drijvers en het klimaat zijn van wezenlijk belang om te een goed resultaat te komen."

Ervaring
Om de teelt optimaal te krijgen zijn in de gehuurde afdeling in de oudere kas nieuwe schermdoeken geïnstalleerd en is er belichting geïnstalleerd om ook 's winters teeltcycli mogelijk te maken. Ook kwam er een installatie in de kas bij waarmee na het zaaien van bovenaf water gegeven kan worden. "Alsof het van boven regent inderdaad", bevestigt de teler. "Zodra de zaadjes gaan kiemen, reiken de wortels nog niet direct tot aan het water. Daarom moet je van boven beregenen in het begin."

Ervaring met de teelt op water van bladgewassen hadden de groentetelers niet. Wie met iets nieuws begint, loopt vroeg of laat altijd tegen uitdagingen aan. Ook in deze proef is dat het geval. Vooral de problemen met wortelexudaten in spinazie leverden twijfels op, ook over of de proef wel doorgezet moest worden. De teler zegt uit te kijken naar nieuwe rassen, maar ook te weten dat die er momenteel nog niet zijn.


NFT-systeem in Klazienaveen. "Gaan we er weer in slagen het water vrij te houden van exsudaat?"

Opschalen
Elke twee weken nemen ze een watermonster vanuit de vijver waarop de drijvers met sla en spinazie drijven. "Op basis van de uitkomsten daarvan weten we hoe we het voedingsrecept moeten aanpassen. Anders dan in de teelt van vruchtgroenten hebben we geen drain. Dat is wel even wennen." Het nemen van een watermonster is handarbeid, maar dat geldt ook nog voor de rest van de teelt. "In dit stadium zijn we nog niet echt bezig met automatisering. Dat is wel iets waar we nog naar gaan kijken alvorens we willen opschalen."

Volgend jaar hoopt het bedrijf weer een stuk verder te zijn. Men spreekt de hoop uit dat het watersysteem wat nu stabiel en betrouwbaar is over twaalf maanden nog stabiel en betrouwbaar is. "Zo ja, dan kunnen we door naar de volgende fase, het opschalen van de verschillende teelten." Ondertussen onderzoekt men ook het marktpotentieel voor een stap in de commerciële teelt van bladgewassen en blijft men met Ron de teeltontwikkelingen in de gaten houden.


NFT-systeem in Klazienaveen. "Nou, het ziet er veelbelovend uit." Op de website van Future Growing is, na inlog, een livestream van de teelt te volgen.

Voor meer informatie:
Ron Peters
Future Growing
Gantel 12
7891 XA Klazienaveen
+31 (0)6 2505 2941
[email protected]
www.futuregrowing.eu