Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jasmonzuur zorgt voor hogere plantweerbaarheid tomatenplant

Het gebruik van jasmonzuur in de teelt van tomaat zorgt voor een hogere plantweerbaarheid en voor een hoger gehalte plantinhoudsstoffen. Dit geldt in mindere mate voor het toedienen van salicylzuur en Inssimo. Dat blijkt uit een onderzoek in het project PPS Weerbaarheid waarover Glastuinbouw Nederland publiceert. In dit project wordt de verhouding tussen plantweerbaarheid, micro-organismen rondom de wortels en plantinhoudsstoffen onderzocht.

Plantweerbaarheid
Plantweerbaarheid, micro-organismen rondom de wortels (microbioom) en de plantinhoudsstoffen (metaboloom) zijn onderling verbonden. Als er één element verandert veranderen de andere twee vaak ook. De aanname bij de start van het project was dat er patronen in de samenstelling van de plantinhoudstoffen en het microbioom zijn, die samengaan met verhoging van de plantweerbaarheid.

Tomaat
Het onderzoek is uitgevoerd in tomaat en aardappel. Beide gewassen behoren tot de familie van de Solanaceae. In deze plantenfamilie komen specifieke plantinhoudsstoffen (alkaloiden) voor die betrokken zijn bij de verdediging. Tijdens het onderzoek werd tomaat geteeld in twee verschillende substraten: kokossubstraat en steenwol. Er werden drie experimenten uitgevoerd.

Jasmonzuur
Uit het onderzoek blijkt dat jasmonzuur bij tomaat de weerbaarheid tegen trips (Frankliniella occidentalis) verhoogt. Salicylzuur en Inssimo verhogen de weerbaarheid tegen meeldauw. Als weerbaarheid tegen trips wordt verhoogd, wordt de weerbaarheid tegen meeldauw verlaagd en vice versa.

Lees hier de samenvatting van het rapport bij Glastuinbouw Nederland.

Publicatiedatum: