Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe ZE-PCR toetsen voor tomaat, paprika en aubergine

Naktuinbouw heeft twee nieuwe toetsen ontwikkeld voor de detectie van Xanthomonas 'bacterial spot' pathogenen (tomaten, paprika en aubergine) en Pseudomonas syringae pv. tomato (tomaat).

Er bestaan momenteel uitplaatprotocollen voor het testen van zaden op Xanthomonas 'bacterial spot' pathogenen (tomaat, paprika en aubergine) en Pseudomonas syringae pv. tomato (tomaat). De uitplaatmethode leidt echter vaak tot ongeldige resultaten, door overgroei bij 'vieze' monsters. Daarom is een pre-screeningmethode voor beide pathogenen geïmplementeerd. Deze is snel en betrouwbaar en is minder gevoelig voor saprofyten. Deze testen kunnen op tomatenzaden worden uitgevoerd als een combi-test met de ZE-PCR die al beschikbaar is voor Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis

Snelle DNA-screening aanwezigheid ziekteverwekkers
Waar uitplaattoetsen bestaan uit meerdere testen die elkaar opvolgen en daardoor tijdrovend zijn, is de ZE-PCR een snelle voorscreening. Deze PCR voert Naktuinbouw rechtstreeks op het zaad uit. Met de ZE-PCR kan helaas geen onderscheid gemaakt worden tussen levende en dode pathogenen, maar is wel geschikt als snelle voorscreeningsmethode.

Bacteri├źn
De species Xanthomonas euvesicatoria pv. euvesicatoria, X. hortorum pv. gardneri, X. euvesicatoria pv. perforans en X. vesicatoria (vroeger gekend als het X. campestris pv. vesicatoria complex) veroorzaken necrotische vlekken op alle bovengrondse plantendelen en leiden tot aanzienlijke oogstverliezen, voornamelijk in tomaat en paprika. Pseudomonas syringae pv. tomato veroorzaakt donkere vlekken op verschillende delen van tomatenplanten en kan leiden tot groeistoornissen en opbrengstverliezen in dit gewas.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: