Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Start werkgroep verdienvermogen

Vanuit de Community of Practice Biodiversiteit is een werkgroep opgericht die zich bezighoudt met het verdienvermogen van weerbaar geteelde vruchtgroente en sierteelt. Inmiddels is de werkgroep een aantal maal bijeengeweest. Aan de werkgroep doen verschillende bedrijven en organisaties uit het tuinbouwcluster deel. De Community of Practice Biodiversiteit is een initiatief vanuit het Innovatiepact.

Veel telers zouden weerbaarder kunnen telen dan ze doen, maar zien daarvan af wegens een aantal belemmeringen. De eerste belemmering is de huidige kwaliteitsstandaard: die is nu afgestemd op de traditioneel teeltwijze, wat een ander type kwaliteit product oplevert. Voor het weerbaar geteelde product is nu nog geen kwaliteitsstandaard beschikbaar. Zo'n keurmerk is onder meer afhankelijk van de marktvraag.

Het tweede knelpunt is fytosanitair. Dat is met name voor de internationale markt het geval. Doordat er geen enkel insect op bloemen mag zitten (dus ook geen natuurlijke vijand), behandelen telers hun product vaak nog chemisch aan het einde van de teelt. Dit demotiveert het gebruik van biologie in de teelt.

De werkgroep zoekt oplossingen voor beide belemmeringen. Daarvoor wordt eerst alle kennis verzameld. Op basis daarvan bespreekt de werkgroep mogelijk nieuwe kansen. Bovendien wordt een case op het gebied van vruchtgroenten ingebracht bij het SIA RAAK project verdienvermogen duurzame landbouw.

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: