Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Borlottibonen getest in kas

In 2023 lag er een demonstratieve proef aan met diverse eiwitteelten in de kas bij Viaverda. Daarmee wilden de proefcentra onderzoeken of deze gewassen een alternatieve zomerteelt zouden kunnen vormen voor koude kas. Viaverda is een samenwerking van de Oost-Vlaamse proefcentra Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA), Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) en Proefcentrum voor Sierteelt (PCS).


Borlottiboon (linksboven), zwarte boon (linksonder), witte boon (rechtsonder) en rode nierboon (rechtsboven).

Een eiwitrijke, grote droogboon
Eén van de eiwitgewassen die werd uitgezaaid onder glas was de borlottiboon. De borlottiboon is een specifiek type gewone boon (Phaseolus vulgaris) en behoort daarom tot dezelfde soort als de veel beter gekende sperzieboon of prinsessenboon. Deze laatste wordt echter groen geoogst en de volledige peul wordt opgegeten, terwijl van de borlottiboon enkel de zaden, de bonen, worden geconsumeerd. Meestal worden deze bonen droog geoogst. Daarmee valt de borlottiboon onder de categorie droogbonen (samen met onder andere de witte boon, zwarte boon en rode nierboon) die in droge vorm eiwitrijk zijn. In zuiderse landen, zoals Italië, is deze boon zowel in droge als verse vorm geliefd. De borlottiboon valt op door zijn gemarmerd uiterlijk. Zowel de peul als de bonen die erin zitten, hebben een crèmekleurige basiskleur met een tekening van felrode strepen.

Proefcentra
De proefcentra testten vier verschillende Italiaanse rassen: Tinteretto, Estremo nano, Teggia nano en Etna nano. De mechanische zaai van de bonen, begin juni, vormde meteen een uitdaging. Borlottibonen zijn namelijk een heel stuk groter dan de in Vlaanderen courant gezaaide types. Het duizendkorrelgewicht (DKG) ligt, afhankelijk van het ras, tussen 576 en 689 gram. Daarmee zijn ze zelfs nog zwaarder dan de in Vlaanderen meest bekende droogbonen, de rode nier- of kidneyboon (DKG 531 gram) en witte boon (DKG 439 gram).

Peulen
Alle rassen deden het goed in koude serre. Ze kiemden goed en ontwikkelden vlot. Ze groeiden echter weelderig uit en bleven niet mooi op stam staan. Dit had tot gevolg dat de peulen dichtbij de grond hingen, wat de mechanische oogst bemoeilijkte. Er werd één object aangelegd waarin de planten meer ruimte kregen (20 i.p.v. 30 planten per m²) maar dit leverde geen noemenswaardige verbetering op van de groeiwijze. Ook onder de rassen was er hierin weinig verschil.


Links groengeoogste borlottibonen zonder peul en rechts groengeoogste borlottibonen in peul

Groengeoogst in vibrerende kleuren
Een object werd groengeoogst. Dit leverde zo'n 2,94 kg/m² aan handgeplukte peulen op. De peulen waren aantrekkelijk rood gevlamd en groot, met een gemiddeld gewicht van 13,2 gram per peul. De peulen werden vervolgens gedopt, want enkel de bonen worden geconsumeerd. De totale opbrengst aan verse, gespikkelde bonen was aanzienlijk (1,44 kg/m²). Het groenoogsten van dit gewas zou een uniek aanbod kunnen vormen en het naoogstproces van drogen, dorsen en triëren kunnen vermijden.

Rijke opbrengst aan droge oogst
De overige objecten lieten de proefcentra afrijpen in de serre, waarna ze werden uitgeruimd, stationair gedorst en getrieerd. In onderstaande tabel worden de opbrengsten weergegeven per ras. Het is duidelijk dat de geteste rassen goed kunnen produceren in koude serres. De productie van Teggia nano leek iets lager te liggen dan de drie andere rassen, die in eenzelfde lijn liggen. Door de demonstratieve opzet van de proef kunnen de proefcentra hier echter geen statistisch sluitende conclusies over trekken.

Voor meer informatie:
Viaverda
Tel: +32 9 381 86 86
[email protected]
www.viaverda.be

Publicatiedatum: