Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waterlinzen telen bij bollenkweker voor groot onderzoeksproject

Een consortium van vijf hogescholen – Aeres Hogeschool, HAS green academy, Hogeschool Van Hall Larenstein, Hogeschool Inholland en Hanze Groningen – is samen met bedrijven en experts een tweejarig onderzoek gestart naar de teelt en toepassing van waterlinzen. De teelt van de waterlinzen vindt plaats bij een bollenkweker in Bovenkarspel in de bakken voor snijbloemen die van maart tot november leeg staan.

De onderzoekers kijken naar hoe de eiwitrijke planten geproduceerd kunnen worden om het vervolgens als eiwitbron in voedingsmiddelen te kunnen verwerken, met als doel een bijdrage leveren aan de eiwittransitie die belangrijk is voor het voedselsysteem.

Bollenkwekerij
Eric de Bruin, lector Circulair ondernemen in de Agrifoodsector bij Aeres Hogeschool: "We telen de waterlinzen in een bestaand systeem van een bollenkwekerij in Bovenkarspel. De teeltbakken voor snijbloemen staan daar van maart tot november leeg. Dat is precies het groeiseizoen van waterlinzen. We hoeven dus geen nieuwe fabriek te bouwen, de infrastructuur is er al."

Waterlinzen
Tortilla's op basis van waterlinzen? Die zou men over niet al te lange tijd zomaar in de supermarkt kunnen tegenkomen. De partijen die betrokken zijn bij het onderzoeksproject 'Duurzame eiwitten: Eendje meer' hebben namelijk hoge verwachtingen van het plantje. Feike van der Leij, lector Health & Food bij Hogeschool Inholland: "Waterlinzen hebben niet alleen een hoog eiwitgehalte, maar ook een veel hogere opbrengst per hectare dan vergelijkbare eiwitbronnen, zoals veldbonen en soja. Het plantje groeit namelijk heel snel. In dit project zoeken we naar een manier om waterlinzen op grote schaal in Nederland te telen, zodat we niet meer afhankelijk zijn van bijvoorbeeld soja uit de Amazone."

Verdienmodel
Het consortium van vijf hogescholen streeft naar een concurrerend teelt- en verwerkingssysteem voor waterlinzen. Eric de Bruin, lector Circulair ondernemen in de Agrifoodsector bij Aeres Hogeschool: "Ons hoofddoel is om een gezond verdienmodel te ontwikkelen waarmee we lokaal, op een duurzame manier, een maximale opbrengst aan eiwitten kunnen leveren." Het onderzoeksproject focust zicht op de teeltmethode, bewerking van waterlinzen, toepassing ervan in voedingsmiddelen en op kennisverspreiding.

Ook studenten zijn nauw betrokken bij het project. De Bruin: "Met name internationale studenten benutten dit project voor hun stage of afstudeerproject. Zo legt een student uit Nigeria zich momenteel toe op de kweek van de waterlinzen. Anderen testen pesto bij een panel, om te onderzoeken hoe het zit met de acceptatie onder consumenten."

Bollenkwekerij
Uniek aan het onderzoeksproject is dat het op allerlei manieren bijdraagt aan duurzaamheid, aldus De Brui. Het begint al bij de teelt. "We telen de waterlinzen in een bestaand systeem van een bollenkwekerij in Bovenkarspel. De teeltbakken voor snijbloemen staan daar van maart tot november leeg. Dat is precies het groeiseizoen van waterlinzen. We hoeven dus geen nieuwe fabriek te bouwen, de infrastructuur is er al."

Warmte
In die periode van het jaar hoeft er bovendien niet extra verlicht en verwarmd te worden; de onderzoekers maken gebruik van de warmte en het licht van het seizoen. Een ander pluspunt is dat de waterlinzen gewoon in Nederland, op een relatief kleine oppervlakte geteeld kunnen worden. "Waterlinzen zijn daarmee een veel duurzamere eiwitbron dan geïmporteerde soja, of vlees", zegt Van der Leij. "Het kan de eiwittransitie echt versnellen." Naast de bollenkwekerij zijn nog elf andere bedrijven betrokken bij het project, onder meer op het gebied van levensmiddelentechnologie en consumentenonderzoek.

"Uiteindelijk willen we het verwerken in allerlei voedingsmiddelen", blikken De Bruin en Van der Leij vooruit. "Denk aan tussendoortjes, snacks, ijs, pesto. Over een jaar of twintig kan dat zomaar compleet gangbaar zijn." Het project duurt in totaal twee jaar. Lees hier meer over de ervaringen van De Bruin en Van der Leij.

Voor meer informatie:
Ayella Spaapen
Aeres Hogeschool
Tel: 088 020 6300
[email protected]
www.aereshogeschool.nl

Publicatiedatum: