Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
april 2019

Kom in de Kas, harde Klexit en een rondje gewasbescherming

Tholen - En toen was het alweer april. De maand waarin alle telers volop in productie zijn en het dus voor bezoekers leuk is om eens een kijkje binnen te nemen. Kom in de Kas dus, ook dit jaar weer een succes. Daarnaast op evenementengebied verder het Energiek Event en de Gewasbeschermingsdagen voor de glasgroententeelt.


Kom in de Kas 2019

Op die dagen volop aandacht voor het Tomato brown rugose fruit virus, waarover de NVWA inmiddels liet doorschemeren dat uitroeiing niet eenvoudig zou zijn en misschien zelfs wel niet zou lukken. Diverse specialisten van Royal Brinkman wezen ondertussen telers vooral op hun verantwoordelijkheid op hygiƫnegebied, waarna het tijd was voor een rondje gewasbeschermingsontwikkelingen waarin alle producten hun nieuwste producten en bijbehorende proeven met de telers deelden.

Na het bovenstaande zou je al bijna vergeten dat april altijd begint met 1 april. De dag van grappen en grollen en dit jaar ook de dag waarop de term 'harde Klexit' door ons de wereld in werd geholpen. Je zou haast zeggen dat wij al Brexitmoe waren geworden...

Blije gezichten bij DOOR

Bedrijfsnieuws dan, daaraan ook deze maand geen gebrek. Bosman Van Zaal vierde de opening van een nieuw pand, ook Van der Waay mocht een nieuw pand verwelkomen, terwijl Coƶperatie DOOR de bouw van zo'n spiksplinternieuw onderkomen aankondigde.


Feest bij Bosman Van Zaal

Maar daarmee zijn we nog niet op de helft, want ook kruidenteler Piet van Vugt kreeg er een nieuwe locatie bij, net als de tomatentelers John en Mitch Vermeiren (zij namen een collegabedrijf over), Tomco dat direct besloot de kas met LED vol te hangen en Van den Elzen Plants, al moest daar op 43 hectare nog bebouwd gaan worden.


Vader John en zoon Mitch Vermeiren kregen er een nieuwe kas bij

Nieuwe panden dus, maar ook genoeg 'nieuwe gezichten' oftewel een flink draaiende transfercarroussel. The Greenery verwelkomde Arthur Swijter, Fluence Theo Tekstra, Syngenta Louise O. Fresco, Roam Benelux een viertal specialisten, Stolze Jilles Goedknegt, Oreon Peter Barentsen en teeltadviseurs Ferry Klap, Eric de Winter Bas Vet zagen Nic van Roosmalen aansluiten.

Een triest bericht bereikte ons verder over Jan Zantingh. Hij overleed op 17 april.

En dan 'last but not least' een hele reeks artikelen voor over over telers. Pim van Wingerden vertelde over de nichteteelten waarmee hij het druk heeft, Mart van Uffelen over het maar moeizaam gestarte courgetteseizoen, Ted Zwinkels over spreiding in de productiestart in oranje paprika, Jolanda de Zeeuw over een groot aanbod op de radijsmarkt richting Pasen, Frank Royen over 'historische lage aardbeienprijzen' en Henk van Doorne over zijn laatste rondje kasvenkel.

De teelt geeft soms al zorgen genoeg, maar ook stinkwantsen in de paprika's, problemen voor solitair gelegen bedrijven en elektriciteitsproblemen moesten telers nadenken. Maar om vrolijk af te sluiten kun je altijd bij Freek Vonk terecht en bij de mens zelf, waarvan er vreemde exemplaren op deze aardbol bestaan. Zo werd een inbreker gesnapt, omdat hij een hap uit een tomaat nam. Dus.

Foto boven, van boven naar onder: Henk van Doorne, Jolanda de Zeeuw, Pim van Wingerden en Mart van Uffelen

Tijd voor mei.