Tomco kiest voor LED in nieuwe 10 hectare kas

Tomatenteler Tomco gaat hun gloednieuwe kas van ruim 10 hectare
volhangen met LED-verlichting. Signify levert het Philips LED-verlichtingssysteem voor het glastuinbouwproject in Pecq.

Al vijf jaar teelt Luc Coghe, eigenaar van Tomco en samen met zijn vrouw Greet Biesbrouck, hogedraadtomaten onder gecombineerd licht van de Philips GreenPower LED interlighting en hogedruknatrium-verlichting (HPS) voor de Biesbrouck Company. Deze combinatie zorgde voor hogere opbrengsten, verbeterde kwaliteit en smaak van de tomaten, waardoor de telers nu helemaal voor LED kiezen.

Top- en interlighting
De nieuwe kas is uitgerust met een combinatie van Philips LED toplighting en interlighting modules, die in totaal 225 µmol/m2/s produceren. De LED-lampen geven wat warmte af zodat de aanplanting vroeger kan starten. Hierdoor kan het gewas in de lente en de zomer ook meer licht absorberen. “Ik ga er vanuit dat dit systeem niet alleen een hogere opbrengst zal opleveren, maar ook een meer betrouwbare productie voor mijn klanten. De LED-verlichting gaat er eveneens voor zorgen dat we ons zullen onderscheiden op het gebied van kwaliteit en smaak, zoals we al mochten ervaren op onze Biesbrouck-locatie,” zegt Coghe. “En, niet onbelangrijk, met de volledige LED-verlichting maken we onze kas future proof.”

Meer overstappers
“We merken een groeiende vraag naar onze Philips GreenPower LED-oplossingen in de Belgische markt,” zegt Udo van Slooten, Business Leader Horticulture bij Signify. “Want niet alleen Luc Coghe van Tomco is overgegaan tot de investering in volledige LED-verlichting. Andere bedrijven zoals Den Boschkant (Vremde), Ceulemans (Herenthout) en Tomaline (Melsele) maakten onlangs de overstap." De telers verwachten een grotere opbrengst en een oogst van hogere kwaliteit na hun overstap.

Tomco gaat in de nieuwe kas de variëteit Xandor telen. Het hele project werd in nauwe samenwerking gerealiseerd met Philips LED Horti-partner Mais Automatisering NV. De verwachting is dat de eerste beplanting zal plaatsvinden in juni dit jaar.

Voor meer informatie:

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven