Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Betere bescherming tegen schimmels met nieuwe gecarbonized stok

Tholen - Fruithof is gestart met een nieuwe klimstok van Van Nifterik. Het betreft een zgn. 'carbonized' of 'gecarboniseerde' stok. Door een bepaalde handeling te ondergaan krijgt de bamboestok een mooie natuurlijke uitstraling, zonder dat hier verf of wax voor wordt gebruikt. Bovendien wordt de stok harder en is deze beter resistent tegen schimmelvorming.

Blik op het veld bij Kwekerij De Fruithof

Wiggert Jan Wijngaarden, algemeen directeur van De Fruithof, heeft een proef opgezet met 500.000 stokjes. En die verloopt tot nog toe naar tevredenheid. " We gebruikten de laatste jaren groene stokjes en die heb je in twee varianten: gelakt of gewaxt. De gelakte variant hebben we nooit gebruikt omdat die prijstechnisch niet interessant is en bovendien meer belastend is voor het milieu. De gewaxte variant die we gebruikten is echter veel gevoeliger voor schimmel en wordt daarom snel lelijk."

Op zoek naar een oplossing kwam Fruithof bij deze gekaramelliseerde stok terecht. "Door de stok te karamelliseren gaan de suikers eruit en heb je minder last van schimmelvorming. Daarnaast heeft deze stok een meer natuurlijke uitstraling dan de groene stok. Nu biedt Van Nifterik twee vari√ęteiten: een 'gewone' gekaramelliseerde stok en een gekaramelliseerd √©n nabehandelde stok. De eerste geeft een goed resultaat, maar je bent niet volledig schimmelvrij, met die tweede heb je praktisch geen schimmel meer. In de zomer zullen we besluiten welke keuze wij maken voor volgend jaar."

Volgens Erik van Wijk, accountmanager bij Van Nifterik, is deze stok al langer in gebruik bij groenteplantenkwekers in andere landen. "Pas sinds kort zijn we deze ook in andere teelten aan het introduceren en we zien dat de interesse vanuit de Nederlandse markt groeit".

Voor meer informatie:
Fruithof B.V.
Dijkwelseweg 38a
4421 PP Kapelle
Tel.: +31 (0)113 34 06 91
[email protected]
www.defruithof.nl

Voor meer informatie:
Van Nifterik Holland b.v.
Bonnetstraat 40
6718 XN Ede
Tel: +31(0)342 42 41 66
[email protected]
www.vannifterik.com

Publicatiedatum: