Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Betrouwbaar resultaat in 15 minuten handelingstijd”

Snel verdachte planten op virus testen vult vraag telers in

Tholen - Zo snel als dat telers nu hun planten in de kas op virus kunnen testen met de Radar High Volume van Spark Radar, zo snel ging de ontwikkeling van die virustestkit niet. Helaas niet, geeft Rogier van der Voort aan. Hij is samen met mede-oprichter Bas Rutjens en inmiddels ook Menno Boot bezig het bedrijf uit te bouwen tot virustestspecialist in de tuinbouw.


Menno Boot

Desondanks is het nog jonge bedrijf er wel snel na de eerste testkit met een nieuwe variant op de markt te komen. "Telers vroegen om deze Quick Scan, waarmee ze heel gericht één plant kunnen testen met de voor onze test geldende, robuustheid, specificiteit en betrouwbaarheid."

Ook deze symptomatische test is, net als de pre-symptomatisch Radar High Volume voor 100 planten, gevriesdroogd uitgevoerd en daarmee wereldwijd te gebruiken zonder logistieke beperkingen. De marktintroductie van de Radar Quick Scan was afgelopen najaar al aangekondigd. Het belichte teeltseizoen in Europa kwam echter net te vroeg.

Een goede virustest ontwikkelen kost immers tijd. Nu echter de kassen weer volop in productie zijn, is dit wel het moment waarop telers weer planten met virussymptomen tegen kunnen gaan komen. En de snelle test als geroepen komt.

"We zetten deze symptomatische test per 10 stuks in de markt voor een prijs van 12 euro per test. Op die manier brengen we zoveel mogelijk gebruikers in aanraking met de mogelijkheden, ook van onze Radar High Volume waarbij telers dezelfde hardware gebruiken."

Het bedrijf ontwikkelde eigen apparatuur om de testen uit te lezen. "De eigen ontwikkelde apparatuur waarmee de test wordt uitgelezen is uitermate secuur en zorgt mede voor de hoge betrouwbaarheid en gevoeligheid van onze test."

De teler prikt bij gebruik van de Radar Quick Scan de plant die getest moet worden aan. Bladmateriaal nemen is niet nodig. Na het aanprikken brengt de gebruiker het materiaal direct over naar de testoplossing. "Met binnen vijftien minuten tijd een betrouwbaar resultaat."

Het team van GreenTech Amsterdam bezoekt de beurs en is bereikbaar om een afspraak te maken.

Voor meer informatie:
Rogier van der Voort
Spark Radar
Padualaan 8
3584 CH Utrecht
[email protected]
[email protected]
www.sparkradar.bio