Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer dan 100 Berg Hortimotive buisrailwagens bij Rijk Zwaan in Mexico

Tholen - Een groot veredelingsbedrijf als Rijk Zwaan kijkt per definitie over grenzen heen. Bij de ontwikkeling van nieuwe variëteiten moet je kijken hoe zaden zich ontwikkelen in verschillende klimaten. Vandaar dat Rijk Zwaan ook een zaadproductielocatie heeft in Mexico. Bij zo'n locatie komt ook het nodige onderhoud kijken – van boilers tot buisrailwagens, van toiletten tot lampen. Hendrik Hendriks geeft voor Rijk Zwaan in Mexico leiding aan een onderhoudsteam van 10 man. In dit artikel vertelt hij meer over die werkzaamheden en over de apparatuur die ze daar gebruiken.

Elektrische wagens
"We hebben hier 100 elektrische buisrailwagens (Br03, BR04, BRW170, Easykit, Benomic, Benomic star, Benomic S500) en 2 Meto-spuitrobots van Berg Hortimotive lopen." Dat is niet per se typisch voor de Mexicaanse markt. "Tuinders in Mexico kijken naar de prijs. Berg is niet de goedkoopste, maar wel een van de beste. Je ziet hier dat hightech telers wel vooral elektrische wagens hebben, terwijl de low- en midtech telers een mix hebben tussen elektrische en mechanische wagens." Een belangrijke reden om voor elektrisch te gaan, is het comfort. "De spuitrobot is bijvoorbeeld automatisch, en daardoor heel precies, doordat je geen snelheidsveranderingen hebt."

Naast de elektrische wagens worden ook nog mechanische buisrailwagens gebruikt, maar dan voor specifieke klussen. "Die gebruiken we tot 1.20 meter hoogte. De elektrische gebruiken we voor de hogere klussen en voor onderhoud tussen 4 en 5 meter hoogte."

Hendrik zit inmiddels zo'n 7 jaar in de tuinbouw, daarvoor zat hij 15 jaar in de landbouwmechanisatie. "Toen ben ik bij Royal Brinkman gekomen. Zo ben ik met Berg in aanraking gekomen. Ik ken ook diverse andere merken hier in Mexico, maar als je naar Berg kijkt, zie je heel veel wagens rondrijden van 10, 15 of zelfs 20 jaar oud, die nog steeds werken. Daaruit blijkt dus dat ze kwaliteit leveren."

Naast de persoonlijke voorkeur van Hendrik is ook de keuze van Rijk Zwaan voor Berg logisch: de veredelaar werkt goed samen met Royal Brinkman, dat op zijn beurt weer veel met Berg doet (en inmiddels zelfs eigenaar is van het mechanisatiebedrijf).

Wagenpark
Toen Rijk Zwaan zo'n 15 jaar geleden in Mexico begon, hebben ze tweedehands wagens aangeschaft van Berg. "De eerste partij is dus 15-20 jaar oud, maar er zitten ook wagentjes tussen van 1991 die het nog steeds doen." In 2018 en 2023 werden nieuwe partijen aangeschaft. "Maar altijd voor uitbreiding, we hebben nog niks vervangen. Alle wagens doen het nog."

Geen poespas
Hendrik is als hoofd onderhoud uiteraard veel bezig met het onderhouden van de Berg-wagens. Onderhoud is immers het behoud van je machine. "Dat begint met het gebruik: worden de wagens goed opgeladen en schoongemaakt? Dat moet de gebruiker doen voordat wij om de hoek komen kijken. Waar we eerst bijvoorbeeld schoonmaakten met water en desinfectie, gebruiken we nu doekjes en desinfectie spray."

Geen sinecure in een veredelingsbedrijf, waar hygiëne uiterst belangrijk is. Maar gelukkig zijn de machines van Berg makkelijk schoon te maken, vertelt Hendrik. "Er zit geen poespas op – er zitten weinig hoekjes en gaatjes op, dus dat vergemakkelijkt het schoonmaken."

Daarnaast wordt elke maand preventief onderhoud uitgevoerd. De meeste onderdelen en middelen die daarbij nodig zijn, kunnen gewoon lokaal worden ingekocht, dan is het handig dat Royal Brinkman ook gewoon in Mexico zit. "En met heel specifieke vragen kan ik altijd terecht bij Berg in Nederland."

Voor meer informatie:
Berg Hortimotive
Tel.:+31 (0)174 51 77 00
[email protected]
https://berghortimotive.com/