17-31 oktober 2019

PAS, PFAS, ODE, tuinbouw in Noord-Amerika en de ToBRFV-spagaat

Tholen - Wie door de teksten in de tweede helft van oktober scrolt, ziet veel Noord-Amerika voorbijkomen. Niet gek, want zowel de PMA Fresh Summit als de Canadian Greenhouse Conference vonden plaats. Ondertussen kocht in Nederland paprikakwekerij Overgaag vijf hectare over van een collega teler en ging de meldplicht voor ToBRFV in.


PMA Fresh Summit

Op de PMA in Anaheim in de Amerikaanse staat Californië konden Nederlandse bedrijven om tafel met de kasgroentengiganten aldaar en in Canada werd de veertigste editie van de Canadian Greenhouse Conference gevierd. 


Canadian Greenhouse Conference

In de nasleep van die beide grote beurzen kwam ook de fotoreportage van de Holland Receptie online net als een stuk over VR-brillen die aan een opmars bezig zijn in tuinbouwland en een artikel waarin Aad van Ruijven van Hortipar en sinds kort ook Dutch Growing Solutions zijn licht schijnen over de Amerikaanse glastuinbouwsector die als het over belichting gaat 'mijlenver' voorloopt op Nederland. 


Een groepsfoto op de Holland Receptie

Op het uitbreidingsfront kwam er nieuws van Paprikakwekerij Overgaag (5 hectare erbij in Honselersdijk) en van Tomatenkwekerij Gabel, dat ervoor zorgde dat de glastuinbouwzone in Roeselare 'officieel uitverkocht' is. 

En dan nu een rijtje afkortingen: ToBRFV, PAS, PFAS en ODE. Eind oktober niet allemaal al even bekend, maar daar kwam snel verandering in.

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) was in oktober alom al bekend. Op 17 oktober werd een eerste Nederlandse vondst definitief en begon de teller met verdenkingen op te lopen. Vervolgens ging op 28 oktober de meldplicht in, al bleef de sector worstelen met de ToBRFV-spagaat

Harde woorden vielen er over PAS, PFAS en ODE. Telers werden vooral door de 'exorbitante tariefverhoging' van de ODE geraakt met verbolgen reacties ("een complete dwaling van de politiek") en een petitie tot gevolg.

En grondwerkers, die spraken hun onvrede uit over de PFAS-norm die veel te scherp was gesteld. "Het is gewoon waardeloos voor het sentiment in de infrasector (...). We hebben een oplossing en duidelijkheid nodig om weer vertrouwen te krijgen."


Het Van den Heuvel-team op locatie

Ondertussen was Grondverzet Van den Heuvel in het Duitse Emmerting nog wel lekker bezig 7,5 meter hoogteverschil weg te werken voor Gemüsebau Steiner, blikte Johan Vlaemynck van Tomato Masters vooruit op het belichtingsseizoen in tomaat, nam Paul Posthoorn afscheid bij BASF Vegetable Seeds en werd hij vervangen door Kees van Vliet, vertelde Michiel F. van Ginkel over de plannen voor een tomatentermijnmarkt, keek Marco van Overbeek terug op zijn eerste jaar komkommers telen en gingen de mannen achter het Nederlandse legale cannabisteeltproject Project C in gevecht met ABN AMRO.

En het laatste woord, dat is dit keer voor Harry Dullemans die ondanks zijn respectabele leeftijd armaturen blijft ontwikkelen. “Je moet nooit zeggen dat je er niet bent want dan gaan ze aan je voorbij." 

Ten months down, two to go. Maandag november. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.