Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Grondbalans is niet altijd gesloten, dus dan raakt het zeker ook de glastuinbouw"

Na PAS én nu ook PFAS: wat betekent dat voor de glastuinbouw?

Tholen - Gaat na de PAS, ook wel het stikstofprobleem, nu een afkorting met één extra letter, PFAS, de glastuinbouw in de weg zitten? Als de grondbalans op een project gesloten blijft niet direct, maar zodra grondstoffen aan- en afgevoerd moeten worden, speelt het wel, zo vertellen grondwerkers Dirk-Jan van Daalen en Jan-Pieter Schellekens.

"Als je op locatie blijft, dan speelt het niet echt", vertelt Dirk-Jan van Van Daalen Grond-, Weg- en Waterbouw. Om die reden meent Jan-Pieter Schellekens van Schellekens Totaalprojecten dat het effect beperkt blijft. "Zolang de grondbalans op een project gesloten blijft, en dat is vaak al zo, dan is het effect minimaal."

Transportafstand en kosten lopen op
Toch is dat lang niet altijd het geval, is Dirk-Jan's ervaring. "Bij het dempen van een watergang moet je bijvoorbeeld al bagger afvoeren en dikwijls koop je ook zand of granulaat in en dan gaat de PFAS-norm spelen. Wat je daardoor ziet, is dat de transportafstanden voor schone grondstoffen oplopen en daarmee de kosten."

PFAS is de verzamelnaam voor ruim 6000 chemische stoffen in de grond. Een in juli opgestelde voorlopig PFAS-norm verbiedt meer dan 0,1 microgram van de stof in een kilo grond. Anders zouden gezondheid en milieu in gevaar komen. 

Vandaag protesteert de bouw- en infrastructuursector op het Malieveld tegen de norm, waardoor het verkrijgen van projectvergunningen vertraagd wordt. Het protest wordt gesteund door LTO Nederland. Ondertussen werkt het Kabinet aan een noodplan vanwege zowel de stikstof- als PFAS-norm. 

Gesloten grondbalans
Op de vraag of dan nu vanuit de glastuinbouw collega's naar het Malieveld trekken vandaag, antwoordt Jan-Pieter dat hij dat niet verwacht. "Ik zal het je zelfs nog sterker vertellen: voordat die demonstratie gepland werd, wist ik niet eens waarover dat hele PFAS-verhaal ging."

Dirk-Jan is zelf ook niet op het Malieveld te vinden, maar hij steunt de collega's die er wel zijn wel, ook financieel als sponsor van de demonstratie. "Wij hebben gelukkig voorlopig nog voldoende werk en dus doet de PFAS ons nog niet echt pijn. Maar veel collega's, die zitten al wel zonder werk. Zij hebben wel stilstaand materieel waarmee ze naar het Malieveld gaan."

Norm omhoog
Wie wel naar het Malieveld gaat is Jan Vrij van AH Vrij in Wateringen. Hij wil er gaan strijden voor verhoging van de PFAS-norm naar 1 procent. "Dan kunnen we de grond weer redelijk kwijt", stelt hij bij de WOS.

Op termijn gaat het de glastuinbouwsector hoe dan ook wel raken, meent Dirk-Jan. "Het speelt sectorbreed en zodra de grote partijen geraakt worden, zal dat ook zijn uitwerking hebben op de glastuinbouwmarkt en de partijen zoals wij, die zich in die markt begeven. En daarnaast is het gewoon waardeloos voor het sentiment in de infrasector en alles wat aan ons vasthangt. We hebben een oplossing en duidelijkheid nodig om weer vertrouwen te krijgen." 

Stikstofproblematiek
Bekijk hier ook een rapport van ABN-AMRO over het effect van de stikstofproblematiek op de diverse sectoren, waaronder de glastuinbouw. 

Voor meer informatie:
Van Daalen Grond-, Weg- en Waterbouw
www.vandaalen.nl 
info@vandaalen.nl 

Dirk-Jan van Daalen
dj@vandaalen.nl  
06 2248 3767

Schellekens Totaalprojecten
www.schellekens-totaalprojecten.nl

Jan-Pieter Schellekens
06-22208403