Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerard van den Heuvel vanaf de bulldozer bij Gemüsebau Steiner:

“7,5 meter hoogteverschil wegwerken is een mooie klus voor ons”

Tholen – “We kunnen de Alpen bij mooi weer zien, maar we kunnen de bergen niet in. Tenminste, als het weer mee blijft zitten. Als het te nat is, hebben we noodgedwongen wel vrije tijd”, vertelt Gerard van den Heuvel van Grondverzet Van den Heuvel vanuit het Duitse Emmerting. De Beierse kasgroenten- en aardbeienteler Gemüsebau Steiner laat er vijf hectare kas bouwen.


Het team op locatie: even kort op de foto en weer door

Voordat de kas gebouwd kan worden, moet de grond goed geëgaliseerd zijn. Een mooie klus voor het team van Grondverzet Van den Heuvel, dat ook bij de drie eerdere bouwfases de grond egaliseerde. “Deze keer hebben we te maken met 7,5 meter hoogteverschil op het perceel van in totaal 5 hectare. Dat moet uiteindelijk op 0 uitkomen en we streven ernaar om geen grond van het terrein te moeten weghalen, dat brengt alleen maar extra kosten met zich mee", legt Gerard uit.

Het is geen alledaagse grond in Emmerting, vervolgt Gerard. “De ondergrond is van grind, de grondlagen daarbovenop bestaan uit hele vette klei. Dat komt omdat er een rivier vlakbij is. Zeker die vette klei maakt het als het nat is een flinke uitdaging.”

Op dinsdag 1 oktober werd begonnen met het grondwerk. “De planning was om de klus in drie weken te klaren, maar dat zullen er vier worden omdat we ook een stuk grond moeten egaliseren voor de kassenbouwer om de materialen op te slaan.”

De eerste week viel het weer goed mee en Gerard hoopt dat dat nog even zo blijft. “En ondertussen maken we bewust lange dagen tot soms wel acht uur ’s avonds, zodat we lekker opschieten en een beetje speling hebben voor als het wèl veel gaat regenen.”

Duitsland goede groeimarkt voor grondwerk
Zoals gezegd was het team van Grondverzet Van den Heuvel eerder ook al actief voor Steiner, maar sowieso is Duitsland een goede markt voor grondwerk, aldus Gerard. “Vooral 2017 en 2018 waren topjaren in Duitsland voor ons. Dat Duitsland een goede markt is, komt omdat hier de glastuinbouw flink in opkomst is met nieuwe kassen als gevolg. Bovendien heb je al snel te maken met grotere hoogteverschillen. In het vrij vlakke Nederland en België is dat anders en gaat het vaak ook over het herbouwen van een kas. De grond is dan al geëgaliseerd, dus voor ons is er dan minder werk.”

Voordat het echt winter wordt in Duitsland, hopen de mannen, die tussendoor komend weekend even naar huis gaan, weer naar een nieuw project toe te kunnen. En daarna op naar 2020, het jaar waarin het familiebedrijf negentig jaar bestaat. Piet van den Heuvel richtte het bedrijf in 1930 op, waarna zijn zoons het bedrijf overnamen in 1965. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer, Gerard en zijn broer Peter.

Voor meer informatie:
Grondverzet van den Heuvel
www.grondverzetvdheuvel.nl 
heuvelgrondverzet@hetnet.nl