Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
mei 2019

Telers wapenen zich tegen ToBRFV en Mastronardi krijgt voet aan wal in Nederland

Tholen - Met her en der een (welkome) feestdag als onderbreking maakte de glastuinbouwsector zich langzaam maar zeker op voor de zomer. Maar niet voordat er door telers in toenemende mate maatregelen werden genomen tegen het Tomato brown rugose fruit virus.

Zomaar even de kas in en uit lopen is er namelijk niet meer bij, eerst moet er een 'Hygiënestraat' gepasseerd worden. Andere toeleveranciers stipten het belang van schone looftrekdoeken aan. En ook telers zelf kwamen met innovatieve oplossingen op de markt, waaronder een zelf ontwikkelde kistendompelaar

Ondertussen kwamen de tomatentelers er op het gebied van de afzet bekaaid vanaf, zo vertelden Ton van Dalen van Best of Four en Philip van Geest van Van Geest International. In de paprika's zijn betere prijzen, maar wel een markt met veel ups en downs. 


Raf Rombouts in de kas van Romberama

Vrolijkere geluiden bereikten ons van Raf Rombouts, rode bessenteler en in het najaar amarylliskweker, Plantenkwekerij Gitzels dat zichzelf opnieuw op de kaart zette met een nieuw bedrijfsfilm, Rainbow Growers dat 1,1 kas toevoegde aan het areaal in Tunesië en sierteler Pip Tesselaar die lekker aan het pionieren was geslagen met het grootste zonthermische systeem van Nederland. 


Pip Tesselaar, Tesselaar Freesia, naast het imposante zonthermische systeem

Telersvereniging Best of Four kwam al even voorbij, maar het nieuws dat Best of Four en Van Nature opnieuw startten met fusiebesprekingen moet hier toch wel even vermeld worden. Ander groot nieuws was de verkoop van bedrijventerrein ABC Westland aan vastgoedorganisatie Hines, de stap van de grote Canadese kasgroententeler Mastronardi Produce op de Nederlandse markt, de halvering van de aangevraagde GMO-subsidies door Nederlandse telersverenigingen en misschien geen groot nieuws, maar wel een grote telersvereniging: Prominent, dat voortaan voluit Coöperatieve Prominent Groep heet na wijziging van de aandelenstructuur. 


Feest voor Havecon...

En feestjes, waren die er nog in mei? Jazeker, in Bleiswijk, waar Havecon het nieuwe pand inwijdde samen met een heleboel genodigden en in Monster bij Koppert Cress, dat de nieuwe Cas Spijkerskas opende.


... en feest bij Koppert Cress

Het slaan van de eerste paal is ook ingeburgerd geraakt in de sector en vaak reden voor een feestje. Deze maand voor VB Group, Syngenta in Maasland en Coöperatie DOOR

Tenslotte nog een opsomming van enkele berichten die ook niet misstaan in dit overzicht.

Datacenter naast tomatenkas


Fiberglass kassen: de opvolger van aluminium?
 

Strak bassin met keerwand als extra slimmigheidje


Fijnmazige aardbeienmarkt laat zich niet in prijsafspraken vangen


Met zekerheid over afzet en prijzen wil iedereen wel sla op water telen, maar zover is het nog niet


“De ‘donkergroene’ Duitse consument wil steeds vaker Demeter-gecertificeerde kasgroenten”


Van twee doeken naar één doek