Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ruim 22 miljoen

GMO-subsidies Nederlandse telersverenigingen gehalveerd

Tholen - In de hoogtijdagen werd er meer dan 73 miljoen euro Europese subsidie uitgekeerd aan de Nederlandse tuinbouw. Afgelopen jaar was dat nog slechts 22 miljoen euro. Best of Four ontving ruim tien miljoen euro, Kompany ruim vier en Fossa Eugenia ruim drie miljoen. 

Dat blijkt uit openbaarmaking van de toegekende subsidies van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid over de periode oktober 2017-oktober 2018.

Coöperatieve Telersvereniging Best of Four U.A. 10.334.404,76
Coöperatie Kompany U.A. 4.133.025,96
Fossa Eugenia 3.214.263,25
Coöperatie Coforta U.A. 2.628.422,22
Coöperatieve Telersvereniging De Schakel U.A. 895.915,85
Royal ZON 875.900,33
Coöperatieve Fruitveiling 'Zuid Limburg' U.A. 705.275,02
Telerscoöperatie Van Nature U.A. 20.442,31
Coöperatieve Tuinbouwveiling Zaltbommel E.O. -2.723,87

In totaal is er 720 miljoen euro Europese subsidie naar Nederlandse bedrijven gegaan. Nederlandse telersverenigingen ontvingen ruim 22 miljoen euro subsidie. Dat is een aanzienlijk lager bedrag dan in hoogtijjaar 2013, toen er ruim 73 miljoen werd uitgekeerd én bijna de helft minder dan de 41 miljoen in 2017. In dat jaar ving één telersvereniging ongeveer evenveel subsidie als de hele sector nu.

Sindsdien is de GMO-subsidie niet onbevlekt gebleven. Schorsingen, uitgestelde betalingen, terugbetalingen en ingewikkelde regels zorgen dat telersverenigingen zich van de Europese subsidies afkeren. 

Komende jaren verdere daling
Eind 2018 bleek dat voor de komende jaren de operationele plannen van Best of Four, De Schakel, Coöperatie Door, Fossa Eugenia en Kompany zijn goedgekeurd. Dat betekent dat zij gebruik kunnen blijven maken van de subisdie.

Er is voor de periode tot en met 2023 ruim 133 miljoen euro aangevraagd door deze 5 telersverenigingen, waarvan 18 miljoen euro voor 2019. De GMO-subsidie bedraagt vijftig procent van de totale bedragen van de Operationele Plannen. De andere vijftig procent wordt door de telersverenigingen zelf gedragen. Dit betekent dat er in 2019 totaal 36 miljoen euro aan projectplannen gerealiseerd gaat worden. 

Hoge risico's
De overige partijen hebben afscheid genomen van de subsidie. "De risico's staan niet in verhouding tot de inkomsten", verklaarde ZON fruit & vegetables. Na een twee jaar durende pauze maakte ook Coforta vorig jaar bekend geen gebruik meer te maken van de subsidie. "Telers en directie hebben de verbeteringen in de Nationale Strategie voor groente en fruit voor het komende jaar afgewogen tegen de risico's. Het besluit is negatief uitgevallen. De organisatie vindt de risico's van de regeling te groot."  

Ook bij Van Nature is er vanwege onzekerheid voor 2019 voor het derde jaar op rij geen subsidie aangevraagd, maar de organisatie heeft niet definitief afscheid ervan genomen. 

Vorig jaar stelde minister Schouten dat de deelname van de Nederlandse producentenorganisatie aan de GMO groenten en fruit nog nooit zo is laag geweest

Bekijk hier alle toelichtingen en alle cijfers