Doel is 10 hectare in 2021

Rainbow Growers voegt 1,1 hectare toe aan Tunesisch areaal

Tholen – Het is in deze tijd van het jaar flink warm in het noorden van Tunesië, maar toch wordt er op dit moment hard gewerkt om 1,1 hectare foliekas uit de grond te stampen. Het gaat om een kas voor Rainbow Horticulture Tunisia. “De bouw is inmiddels zo’n twee maanden bezig en in week 34 moet de kas af zijn”, vertelt John van Marrewijk, commercieel directeur bij Rainbow Growers. “Dat is namelijk het vroegste moment waarop er in Tunesië geplant kan worden. In drie weken tijd gaan we dan stapsgewijs de kas vol zetten. Het is dan nog steeds goed warm, maar vanaf dat moment gaat het afkoelen.”


De komende tijd gaat het folie op het dek en daarna volgt de kasinrichting in het door Agrikol gebouwde project.

Op dit moment staat er nog 5,3 hectare in het Tunesische Fondouk Djedid-Nabeul. In 2015 werd begonnen met 2,5 hectare en later volgde 2,7 hectare. Nu wordt er weer een stuk bijgebouwd op een totaalareaal van 15 hectare. “Er is heel duidelijk behoefte naar jaarrond paprika’s en aan die vraag proberen wij stapsgewijs te voldoen. Dit jaar dus met 1,1 hectare en voor volgend jaar staat ook uitbreiding op de planning. Hoeveel dat is, is nu nog niet bekend. De bedoeling is wel om in 2021 10 hectare kas te hebben staan, waarbij de rest van het perceel gebruikt wordt voor o.a. watervoorziening. Een loods staat er al, die werd vorig jaar gebouwd.”

In eerste instantie was het de bedoeling om puntpaprika’s te telen in Tunesië, maar het klimaat bleek bij nader inzien toch niet zo geschikt voor deze teelt. “Vooral tegen het einde van de teelt werd het voor de puntpaprika’s vaak te warm.” Daarom werd overstapt op blokpaprika’s, ook omdat daar veel vraag naar bleek. “Er is belangstelling vanuit de retail voor Tunesische paprika’s, maar ons bedrijf is nu nog te klein om aan die vraag te voldoen. Op termijn is het wel hun bedoeling paprika’s vanuit Tunesië te importeren, maar daarvoor zullen wij eerst nog verder moeten groeien.”

Op dit moment springt de sterk gegroeide vraag uit Rusland in het oog. “Met name het laatste half jaar is er veel extra vraag vanuit Rusland. Dat komt omdat er vanuit Tunesië zonder verdere belemmeringen geïmporteerd kan worden.”

Voor meer informatie:
Rainbow Growers
www.rainbowgrowers.nl 

John van Marrewijk
info@kwmr.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven