BlockHeating start pilot met datacenter voor restwarmtelevering

Datacenter naast tomatenkas

Tholen - Er rijden heel wat vrachtwagens af en aan bij telers, maar een datacenter zien telers niet vaak voorbijkomen. Afgelopen week wel, want bij een teler in Venlo is een datacenter geplaatst om de  tomaten na enige voorbereidingen van warmte te voorzien. Het gaat om een datacenter in een container voor een pilot van de start-up BlockHeating.

In de geplaatste opstelling zal maximaal 60 kilowatt aan IT komen te zitten. Daarmee is deze proefcontainer nog wel een stukje kleiner dan de 200kW die uiteindelijk beoogd is, legt Jeroen Burks van BlockHeating uit. "Dit zorgt er echter wel voor dat we een aantal aspecten in het veld kunnen uitproberen. De focus ligt daarbij op het leveren van warmte aan meer dan tien hectare tomaten."

Warmte rechtstreeks in buffertank
De warmte wordt via water geleverd aan de teler. Het gaat dan om water van zo'n zestig graden Celsius die rechtstreeks bij de teler in de buffertank komt. Dat is minder warm dan restwarmte uit de industrie, maar ruim voldoende om kassen mee te verwarmen. Belangrijk is wel om de afstand tot de kas beperkt te houden, dus vandaar de flexibele datacenters. 

Telers hoeven daarbij niet te vrezen voor extra buizen of leidingen. "Met minimale aanpassingen leveren wij de teler een besparing op zijn energieverbruik en de kans stappen te maken op weg naar gasloos telen", aldus Jeroen.

2019: eerste unit draaiend
Na de pilot in Venlo is het de bedoeling dat er een pilot zal plaatsvinden met 200 kilowatt in een grotere container. "Doel is om in 2019 de eerste unit, gebouwd door een partner gespecialiseerd in het bouwen van datacenters in containers, draaiend de hebben."

Voor meer informatie:
BlockHeating

 

Jeroen Burks
jeroen@blockheating.com
+31 6 470 41000


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.