"Gebruik schone looftrekdoeken om virus niet binnen te halen"

Tholen - Kwekers zijn huiverig voor het ToBRFV tomatenvirus. Deze huivering geldt voor veel teeltaspecten. Ook de teeltwisseling hoort daarbij. De noodzakelijke machines en benodigdheden voor de teeltwisseling moeten schoon zijn.  Het gevreesde ToBRFV virus wil je niet in de kas krijgen. Rob van den Berg van Weterings: ”We zien dat steeds meer telers nu hun eigen looftrekdoeken willen hebben. De doeken van loonwerkers gaan van bedrijf naar bedrijf. Natuurlijk wordt de kas na het uitruimen wel helemaal schoon gemaakt. Maar velen willen helemaal niets meer van buitenaf de kas in brengen”.

Nick Weterings en Rob van den Berg 

Deze doeken worden keer op keer gebruikt, maar je wilt natuurlijk wel dat ze schoon zijn. Eigenlijk zou je deze na gebruik direct moeten reinigen en desinfecteren.”

Doekwasreinigers
Weterings heeft een doekwasreiniger in het programma, waarmee looftrekdoeken grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd. De kwekers schaffen deze aan, zodat zij na de teeltwisseling de doeken zelf kunnen reinigen en inspuiten met een desinfectiemiddel. Zo kun je de doeken echt schoon weg zetten. Deze doekwassers worden tot nu nog vooral in het buitenland gebruikt. Rob:“Deze machine is volledig in roestvast staal uitgevoerd, heeft zes borstels met verschillende functies, diverse sproeibomen en afschrapers. De doeken worden middels een automatisch uitlijnsysteem kaarsrecht en plooivrij opgerold. In de laatste stap van het reinigingsproces wordt een desinfectiemiddel op het doek gespoten, waarna de doeken nat worden opgerold. Het desinfectiemiddel kan dan goed intrekken. Na een dag of twee zijn ze droog én schoon.”

Een film over dit bord vind je hier. 

Looftrekdoeken
Weterings verkoopt looftrekdoeken. De laatste hand wordt nu gelegd aan de ontwikkeling van een nieuw type doek. De treksterkte in de lengte van deze doeken is fors hoger, terwijl het gewicht procentueel maar iets is toegenomen. De behoefte aan trekdoeken met een hogere trekkracht groeit. De gewassen worden immers zwaarder. En de rijen worden langer. De vraag naar deze doeken kwam rechtstreeks uit de markt naar Weterings.

Voor meer informatie:

Weterings Mechanisatie
Oude Hooislag 4
2691 NH ’s-Gravenzande
verkoop@weterings.nl 
Telefoon: 0174 - 416 481
www.weterings.nl 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven