Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenkwekerij Gitzels zet stappen: bedrijfsfilm, bio-opkweek én uitbreiding in 2020

Tholen – De hoofdactiviteit bij Plantenkwekerij Gitzels is het opkweken van koolplanten, maar de afgelopen anderhalf jaar werd ook gewerkt aan een bedrijfsfilm. De film, eigenlijk is het zelfs een documentaire, kwam afgelopen week online. “Veel bedrijven laten tegenwoordig met een productiefilm zien wat zij doen, maar wij hebben er juist voor gekozen te laten zien wie wij zijn”, vertelt Mike Gitzels.

Bij het 9,5 hectare grote bedrijf uit het Noord-Hollandse Wevershoof in glastuinbouwgebied Het Grootslag zitten ze momenteel middenin het opkweekseizoen voor koolplanten dat van maart tot augustus loopt. Er gaan jaarlijks ruim 120 miljoen koolplanten de deur uit. “Wij voorzien zo’n 75 procent van het vollegrondsareaal in Noord-Nederland van koolplanten. Over heel Nederland gezien plant een derde van de telers koolplanten die bij ons zijn opgekweekt.”

Innovatiedrang
Dat gebeurt met behulp van de modernste glastuinbouwtechnieken, zo valt te zien terwijl de diverse schakels binnen het bedrijf aan het woord komen. Een divers pallet activiteiten passeert de revue, waaronder ook het opkweken van warme vruchtgroenteplanten, kwaliteitsonderzoek voor veredelaars en onderzoek naar daglichtloos telen in een LED-cel van Green Simplicity. “Hoewel mensen dat misschien niet direct achter koude opkweek van koolplanten zoeken, hebben wij echt de drang om continu te innoveren”, legt Mike uit. “Daarom is Matthijs Woestenburg drie jaar geleden aangesteld om ruim de helft van zijn tijd met onderzoek en ontwikkeling bezig te zijn. Ik help hem daarbij.”


Matthijs Woestenburg en eigenaar William Gitzels

Innovatie in het opkweken van koolplanten mag dan in het verleden lange tijd onderbelicht zijn geweest, tegenwoordig volgen ze bij Gitzels de modernste ontwikkelingen op de voet. “Denk daarbij aan het Nieuwe Telen met nog meer aandacht voor het creëren van een optimaal klimaat. Maar ook aan sturen op plantniveau met sensoren of aan substraat. Daarop is weer extra onze focus komen te liggen sinds wij in 2018 zijn gestart met het opkweken voor biologische koude teelten en de opkweek voor knolselderij. Daarvoor zijn wij sinds vorig jaar Skal-gecertificeerd. Inzichten uit de biologische teelt hebben ons nog meer oog voor het bodemleven gegeven.”


Mike in de LED-cel

Hypermoderne nieuwe kas
Op dit moment is de tien hectare van Plantenkwekerij Gitzels jaarrond goed bezet met alle diverse activiteiten en dus werd gekeken naar uitbreiding. Die mogelijkheid is er in 2020, omdat het bedrijf van gerberakweker en achterbuurman Monkey Flowers is gekocht. “Tot juni van dat jaar worden er gerbera’s gekweekt en daarna krijgen wij de sleutel. Dan slopen wij de kas en laten wij op het perceel een hypermoderne kas van twee hectare bouwen voor zowel koolplantenopkweek als opkweek van warme planten voor veredelaars. En omdat de eisen aan kassen tegenwoordig dusdanig hoog zijn, kijken we in de toekomst ook naar opkweken van warme groenteplanten voor commerciële productie.”

Voor meer informatie:
Plantenkwekerij Gitzels
www.gitzels.nl 
[email protected]