Tomatenteler brengt kistendompelaar ter preventie van ToBRFV op de markt

Tholen – Wat doe je als teler als je een innovatieve oplossing bedenkt en ontwikkelt voor een alledaags probleem in de kas? Dan zou je dat voor jezelf kunnen houden, maar je kunt het ook met je collega’s delen. Dat is wat Geert De Breuck besloot te doen met de kistendompelaar die hij in eerste instantie voor zichzelf ontwikkelde om fust te ontsmetten. Samen met Viktor Goes Green, een bedrijf dat werk maakt van vergroening van de tuinbouw, brengt Geert de machine nu op de markt.


Demomodel

In preventie tegen virusoverdracht van het ToBRF-virus is schoon en ontsmet fust een belangrijk aandachtspunt. Fust en kisten die van bedrijf wisselen lopen een groot risico om drager van het virus te zijn. Met een kistendompelaar kan meermalig fust gedompeld worden in water met ontsmettingsmiddel, zodat fust vrij van het virus kan worden gemaakt.

“Als Viktor Groes Green is het ontwikkelen van dit soort machines zeker niet onze core business”, vertelt Geert. “Maar dit idee kwam op ons pad en aangezien de machine, die ik voor mijzelf maakte, goed werkt, deel ik dat graag met collega’s. Volgens mij zijn er namelijk veel collega’s bij zo’n oplossing gediend en is er bij mijn weten ook geen commerciële dompelmachine op de markt.”

De installatie maakt het mogelijk om twintig pallets met europool tomatenkisten per uur volledig onder te dompelen en te kantelen waardoor de volledig kist onder water komt zodat met zekerheid alle oppervlakten geraakt zijn. Vervolgens kunnen de kisten op de uitloopband enigszins uitdruppen, waarna ze alsnog volledig nat op de pallet gaan om daar verder te drogen. Geert adviseert wel dat in een schaduwrijke zone te doen, zodat het vocht en ontsmettingsmiddel zijn werk kan blijven doen. “De contact- en inwerktijd is hierdoor lang en dat is belangrijk bij het ToBRF-virus.”

De installatie, die volgens Geert eenvoudig in gebruik is (er zijn slechts twee personen nodig om de machine draaiend te houden) en een minimum maar wel voldoende water en ontsmettingsmiddel gebruikt, is klaar om op grotere schaal geproduceerd te worden. “De noodzaak voor dit soort installaties is hoog en als er nu bestellingen binnen komen kunnen wij die meteen in productie nemen. “Enkele weken na bestelling kunnen wij al leveren.”

De kostprijs van de thermisch gegalvaniseerde installatie bedraagt 6500 euro (exclusief BTW en transportkosten).

Voor meer informatie:
Viktor Goes Green
www.viktorgoesgreen.be
Geert De Breuck
geert@viktorgoesgreen.be
+32 (0)476 22 78 81


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven