Ton van Dalen, Best of Four:

"Goede prijzen kleurtjes paprika's, trostomaten aan vrije val begonnen"

Tholen - Het Hollandse kasgroentenseizoen is weer losgebarsten. Directeur Ton van Dalen van telersvereniging Best of Four geeft een update over de stand van zaken in de huidige tomaten-, komkommer- en paprikamarkt. Van goede prijzen voor de kleurtjes paprika en een oplopende komkommermarkt tot lage prijzen voor losse tomaten en trostomaten die aan de vrije val zijn begonnen.

Trostomaten
"In de trostomaten begon het jaar beter dan vorig jaar. Vooral de middenprijs van middelgrof over de afgelopen periode, springt er positief uit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar door de grote aanvoer en de tegenvallende vraag zijn de prijzen inmiddels aan een vrije val begonnen. In twee weken tijd is de prijs gehalveerd van € 1,10 naar € 0,55 per kilo", constateert Ton.

Losse tomaten
"Het seizoen 2019 is voor de losse tomaten beter begonnen dan dat van 2018. Tot en met week 15 viel vooral de grote export naar Oostelijk-Europa op. Daarna vielen deze volumes terug, onder andere door een aantal kwaliteitsproblemen. Doordat tevens de aanvoer toenam kwamen de prijzen in een dalende tendens. Er is nog steeds veel import, met name uit Marokko, maar ook van de Canarische eilanden. Marokko gaat naar verluidt tot 1 juni door met sturen.De laatste weken hebben we te maken met te lage prijzen voor de tijd van het jaar: momenteel rond € 0,50 voor de A en € 0,60 voor de B. Ook de kwaliteitsproblemen, door de wisselende weersomstandigheden, die her en der opduiken doen de handel geen goed", aldus de directeur van Best of Four.

Komkommer
"Het komkommerseizoen is, na het bijzonder goede jaar 2018, qua prijsvorming slecht begonnen. De middenprijs voor de 40'ers lag tot en met week 17 ruim 3 cent lager dan in dezelfde periode in 2018. Gelukkig is het aandeel contracten binnen Best of Four aanzienlijk. Het komkommerareaal in Nederland is ten opzichte van 2018 nagenoeg gelijk gebleven. Wel is er nog steeds import uit Spanje. Inmiddels zien we een wat oplopende markt onder invloed van de teeltwissels en de daardoor lagere producties. In het westen is men zo ongeveer allemaal in de wissel of komt daar net uit. Het zuiden en zuidoosten komt er (qua teeltwissel) nog aan", vertelt Ton.

Paprika
Het paprikaseizoen is net als afgelopen jaar slecht begonnen. "Prijzen waren wel iets hoger dan afgelopen jaar, maar nog steeds slecht. Het eerste zetsel in NL is niet heel groot geweest, mede door de hele donkere periode qua weer. Momenteel is de prijsvorming (geel, oranje en rood) erg goed te noemen, mede omdat de productie nog in een dip verkeert. Groen laat helaas precies het tegenovergestelde zien, met lage prijzen en hoge producties. De komende weken zal de productie voor de kleuren gaan toenemen. Prijsvorming zal hierdoor zeker dalen maar ik verwacht dat de prijsvorming wel op een normaal niveau moet kunnen stabiliseren. Productie vanuit Spanje is er op dit moment hoegenaamd niet", besluit Ton.

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Best of Four
Handelscentrum ZHZ 40D
2991 LD Barendrecht
T +31 (0)180 820 084
ton@bestoffour.nl
www.bestoffour.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven