december 2019

Oxin Growers is de naam, RedStar en Kubo halen opgelucht adem, QQ failliet en hele dure groenten met een stukje tape

Tholen - Wie tegen het eind van het jaar 'nieuwsmoe' was, had pech dit jaar. Alsof iedereen op het laatst nog allerlei nieuwtjes de deur uit moest werken, zo stroomden de berichten de afgelopen weken nog binnen. 

Laten we beginnen bij Oxin Growers. Het is de nieuwe naam die de gefuseerde telerscoöperaties Best of Four en Van Nature vanaf 1 januari 2020 aannemen. Een andere nieuwe naam is Atrium Agri, een samenwerkingsverband van Koen Brabander (PB tec), Edward Verbakel (VB) en Henk Verbakel (Havecon) waarmee de drie bedrijven instapten als aandeelhouder van Bom Group

Een andere naam in de sector, Quality Queen, verdwijnt. Zowel de verkoop- als de verpakkingstak gingen failliet na twee moeizame paprikajaren. 

En dan domineerden ook de namen van RedStar en Kubo de nationale media in verband met een langslepende rechtszaak, waarin uiteindelijk beide bedrijven werden vrijgesproken van vermeende subsidiefraude. 

Wim Vertommen van Den Overkant teelt Coeur de Boeuf tomaten sinds 1996

Nieuwe kassen
Veel nieuwe kassen werden er in december ook opgeleverd, in gebruik genomen of aangekondigd. Zowel bij Den Overkant als Montreahof gingen de planten een gloednieuwe kas in, terwijl ook Koppert Cress, Plantenkwekerij Gitzels en Royal Berry mogen uitzien naar extra areaal. 


De glazen werden geheven op de overname in 2021 van de kas van Marien Verkade door Koppert Cress

En wij hadden nog meer mooi telersnieuws in de aanbieding, want wat te denken van Harvest House telers die jaarlijks drie miljoen kilo overtollige tomaten verwerken in blend, saus en soep, Duijvestijn Tomaten dat op Netflix te zien is, feest bij BioVerbeek en Jos Looye, die trots vertelde over het succesvol verkopen van emotie, naast kilo's tomaten. 


Na veertig jaar 'hard werken' werd er bij BioVerbeek 'hard gefeest'

Op energiegebied sprak de Eerste Kamer zich uit over ODE (de tariefverhoging is volgens de dames en heren politici inderdaad te hoog), begon het aardwarmteproject bij Ammerlaan weer te draaien en ging Kees Stijger aardwarmte delen


Zet die kraan maar open Kees!

https://www.groentennieuws.nl/article/9170995/geplakt-aan-de-muur-worden-tomaat-en-paprika-ineens-heel-duur/ 

Spanje
Naast nieuw uit Nederland, ook nieuws uit Spanje. Daar is inmiddels ook het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) gesignaleerd en dus ook daar 'alle hens aan dek' als het om hygiëne gaat. Ondertussen vreest men in Spanje ook de toenemende concurrentie vanuit zowel het noorden als het zuiden

En dan ten slotte terug naar Nederland via Turkije (GrowTech Eurasia), Rusland (Greenhouse Complexes Russia and CIS 2019) en Las Vegas (MJBizCon) naar nieuws over het opstappen van Karin Zwinkels als wethouder in Westland, over Piet Janmaat die gaat stoppen als directeur van de Coöperatieve Vereniging Glastuinbouw Nieuw Prinsenland en een hype over groenten met een stukje tape op de muur geplakt. 


Total Energy represent: Niek Luiten, Arthur Kroon, Dennis van Alphen, Johan van den Beukel, Peter Stuyt en Gerrit Otto

Fijne dagen en tot volgend jaar!


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.