Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat zowel tomatenteler RedStar als kassenbouwer Kubo zijn vrijgesproken van subsidiefraude. Volgens de rechter is er sprake van marktwerking en niet van fraude, zo schrijft Omroep West.

De geëiste tonnen boetes en zelfs een werkstraf lijken nu van de baan. Het Openbaar Ministerie (OM), de eiser, kan wel in beroep. Daartoe zal het binnen twee weken een besluit moeten nemen.

Onhandig, maar geen fraude
In totaal boog de rechter zich over een drietal punten in de zaak. Allereerst de 'verschillende bedragen' die rondom de aanvraagprocedure voor subsidie op een milieuvriendelijke kas circuleerden. Volgens het OM verdacht, maar volgens de rechter niet. 

"'In de subsidieregeling is opgenomen dat een contract pas getekend mag worden als de subsidie is toegekend", zei de rechter vorige week. Bedragen kunnen daardoor afwijken in de uiteindelijke contracten, maar dat is geen fraude, aldus de rechter. "Het is onhandig, maar het zit in het systeem."

Hoge marges? Marktwerking
Ook over de marges die Kubo rekende op het kasconcept ('te hoog' volgens het OM) deed de rechter uitspraak, rekening houdend met de moeilijke economische tijden waarin kassenbouwers onder de kostprijs producten aanboden. "Kubo was uniek in de markt. Een bedrijf is in Nederland vrij om de eigen marges te bepalen, dat is gewoon marktwerking. En vrije marktwerking kan nooit bepaald worden door een subsidieregeling." 

De uitspraak leidde tot vreugde bij beide partijen, al waren er ook gemengde gevoelens. Het had niet zover hoeven komen. "Uiteindelijk draait de belastingbetaler op voor vijf jaar lang werk van ambtenaren dat nergens toe heeft geleid. Het was spijkers zoeken op laag water terwijl er geen spijkers lagen", zo stelde advocaat Sjöcrona-Van Stigt afgelopen vrijdag. Zij stond RedStar bij.  

Lees hier verder bij Omroep West, waarbij ook het derde punt (gerommel met een offerte) wordt beschreven.